Atacul urşilor

Data publicării:
URSI SIBIU-1

În ultimele două săptămâni, zeci de porci şi de viţei au căzut pradă urşilor. Fiarele au coborât din munţi şi au luat la rând toate gospodăriile. Nimeni nu mai iese din casă după lăsarea întunericului, iar dimineaţa oamenii îşi numără pagubele.

" Pe ilumiat public a trecut ursoaica cu puii, deci nu se sperie de oameni ", spune un localnic. 

Şi abia dacă a lăsat jumătate din animale. Localnicii au depus cereri la Primărie, ca să primească despăgubiri, însă mulți dintre ei nu vor vedea niciun ban, pentru că animalele au fost luate cu totul și nu pot dovedi că urșii le-au răspus.

" Până în momentul de faţă sunt vreo 8 cetăţeni au fost păgubiţi şi au venit cu declaraţii la primărie ", spune Ioan Vişa - primar Nocrich.   

De partea cealaltă, autoritățile ridică neputincioase din umeri. Vânătoarea urşilor, în extrasezon, este interzisă prin lege. Doar Ministerul Mediului poate aproba acest lucru, dacă se dovedește că un exemplar este periculos.


" În situaţiile în care se constată pagubele produse de specii care sunt strict protejate, cum este ursul, cel care a fost prejudiciat trebuie să se adreseze cu o sesizare la primăria unde are domiciliul, iar primăria convoacă în regim de urgenţă, în 24 de ore comisie de constatare şi evaluarea pagubelor ", a declarat telefon Ioan Criț - Inspector Şef ITRSV Braşov. 

Dacă şi în zilele următoarele, animalele vor coborî, autorităţile iau în calcul să organizeze o goană, ca să sperie urşii şi să îi alunge din preajma oamenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri