Malnaş este una dintre localităţile renumite pentru băile care existau aici în trecut şi pentru calitatea apei venită direct din izvoare. Oamenii, chiar şi cei din afara judeţului, vin zilnic aici ca să îşi umple sticlele cu apa despre care cred că face minuni pentru sănătate.
"E mai bună apa asta. E apă potabilă, e fără clor şi noi venim de mulţi ani", spun nişte braşoveni.
Unul dintre izvoarele din localitate a fost amenajat şi exploatat încă din secolul XX. Chiar şi Împăratul Austriei, Franz Joseph ar fi băut apă de aici şi i-ar fi apreciat calităţile terapeutice. Concentraţia de minerale şi săruri face apa de aici unică în ţară. Pentru prima dată în judeţ, ea a ajuns să fie îmbuteliată şi distribuită în magazinele naturiste din ţară şi folosită ca medicament pentru tratarea bolilor digestive sau ale rinichilor.
"Noi, cumva, suntem protectorii acestui izvor şi încercăm, prin procesul acesta tehnologic să o îmbuteliem în aşa fel încât să nu îi modificăm proprietăţile fizico-chimice. Avem de la Ministerul Sănătăţii un aviz cu ce fel de proprietăţi benefice are asupra organismului. Este bună pentru hiperaciditate, pentru gastrită cronică şi pentru echilibrarea metabolismului", precizează Tóth Endre - director executiv firmă îmbuteliere.
Procedeul de îmbuteliere este unic în ţară. Apa este extrasă dintr-un izvor artezian etanşat şi pompată direct de la sursă în sticle speciale, din ceramică, în lipsa oxigenului şi a luminii, pentru a-şi păstra proprietăţile curative nealterate.
Apa de la Malnaş nu este singura valorificată şi comercializată în judeţ. 13 dintre izvoarele Covasnei au fost până acum reabilitate în cadrul proiectului "Drumul Apelor Minerale", pentru facilitarea accesului oamenilor la apă.
"În judeţul Covasna sunt mai multe sute de izvoare. Nu toate sunt testate, dar foarte multe sunt acum în curs de acreditare", afirmă Hening Laszlo - vicepreşedinte CJ Covasna.
Autorităţile judeţene plănuiesc ca în următorii şase ani să readucă la viaţă toate staţiunile balneare ale judeţului.