Medicii Direcţiei Sanitar Veterinare au recoltat sâmbătă probe de acasă de la părinţii fetiţei şi de acasă de la bunici, acolo unde copilul a stat în ultimele zile. Specialiştii au luat mostre din alimentele din frigider, atât lactate, cât şi produse din carne, dar şi probe din apa de băut.
"Toate probele de alimente şi acum mă refer la două sortimente de smântână, brânză proaspătă de vaci, caşcaval, crenvurşti de curcan, nu au depăşiri la criteriile microbiologice, conform regulamentului european 2073", Dorin Enache - director DSVSA Braşov.
Membrii familiei consumau apă din reţeaua locală de apă de la Sânpetru. Însă o filtrau cu un dispozitiv special. Deşi rezultatele probelor din apa de la reţea au ieşit bune, cele luate din dispozitivul de filtrare aveau valori peste limita normală
"La bacterii coliforme avem depăşiri faţă de maximum admis. Am avut o valoare de 8 UFC/100 ml, deci asta presupune că valoarea de referinţă este 0, avem o depăşire la bacterii coliforme", Dorin Enache - director DSVSA Braşov.
Specialiştii spun însă că aceste bacterii coliforme nu ar trebui să provoace probleme grave de sănătate
"Acest grup de bacterii coliforme nu provoacă o simptomatologie gravă, eventual un uşor disconfort gastric, balonare, ceva simptome de flatulenţă, însă nu sunt nişte bacterii, nu sunt nişte entităţi microbiologice extrem de periculoase", Valentin Necula - şef birou siguranţa alimentelor - laborator, DSVSA.
Fetiţa de 2 ani şi 4 luni a fost dusă sâmbătă la Spitalul Marie Curie din Bucureşti unde i-a fost confirmat diagnosticul de Sindrom Hemolitic Uremic. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare spun că nu vor mai face alte analize.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Lucian Păculea