Cea de-a patra zi din evenimentul organizat zilele acestea în "Ţara Ovăzului" s-a desfăşurat în curtea bisericii din Criţ.
„Venim cu plăcere. Aici întâlnim adesea multă lume care pe tot parcursul anilor nu i-am mai întâlnit", participant la eveniment.
„Frumoase, mă bucur. Am fost şi anul trecut, dar nu am fost de la început, dar ce este aici pot să spun că îmi place", participant la eveniment,
De când a început sărbătoarea, sute de oameni au luat parte la eveniment.
„Am fost luaţi prin surprindere de numărul mare de participanţi. În primele zile ale festivalului am numărat peste 1.500 de participanţi, iar astăzi este evident pentru noi că sunt peste 1.000 de persoane la evenimentul de la Criţ", Olivia Stapley, organizator.
„Aici asistăm la înscenarea, sau reinventarea, sau reînvăţarea deprinderii de a fi împreună a unei comunităţi astăzi dispărute a germanilro din România, din Transilvania cu trecutul ei în jurul bisericilor, în jurul satului, în vatră", Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania.
Şi ambasadorul Germaniei în România a participat la marea sărbătoare.
„Este un moment care ne arată cât de pline de viaţă pot fi comunităţile din Europa. Dacă nu facem acest lucru pe o scară mică, cum am putea face acest lucru la nivel înalt? Acesta este un exemplu de bună practică. De aceea este o bucurie să mă aflu aici, să vorbesc cu oamenii şi să văd cât de mult se distrează", Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei în România.
Pentru promovarea zonelor şi mai ales a satelor care au fost odinioară populate cu saşi, o editură din România a creat vederi care înfăţişează aspectul rustic al satelor precum Criţ, Viscri, Meşendorf sau Saschiz. Cărţile poştale vor putea fi cumpărate din satele transilvănene şi din librării. Săptămâna Haferland se încheie luni în satele Cloaşterf şi Meşendorf, acolo unde va avea loc un brunch pregătit de gospodinele din sat, concerte în biserică şi o competiţie de tras cu arcul.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Mihai Stan