Oamenii, majoritatea vârstnici, stau chiar şi câte trei ore până când le vine rândul la ghişeu.
"Vreau să scap, să nu stau la rând. Sunt operată şi de coxartroză şi... La 9:00 am venit aici şi e aproape 12:00", spune o contribuabilă.
"De vreo oră şi jumătate stau, dar e a doua oară când am venit! Sunt în vacanţă acum şi ziua aceasta va fi ziua finanţelor!", spune alt contribuabil.
"Am venit de dimineaţă, în jur de 10 jumate am fost aici şi acum am reuşit să plătesc impozitul. Şi acum, pentru terenul de sub bloc, trebuie să completez o adeverinţă, să aduc o copie după buletin şi să mă prezint la ghişeul opt! Şi mâine sau poimâine", spune un localnic.
"E a doua zi când am venit şi mai am de stat, că sunt vreo 50 de oameni în faţa mea", spune un contribuabil.
Situaţia s-a complicat anul acesta, dupa ce în noul Cod Fiscal se prevede ca impozitele se calculeaza ţinând cont dacă imobilul este sau nu şi sediu social pentru firme sau pentru persoane fizice autorizate. Asta presupune completarea unei declaraţii pe proprie răspundere şi completarea unui formular suplimentar.
"Un alt motiv care justifică înghesuiala la ghişeele Direcţiei Locale de Finanţe în primele două luni ale anului îl reprezintă reducerile de care beneficiază oamenii dacă îşi plătesc impozitul în această perioadă", Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov.
În plus, funcţionarii lucrează cu un program computerizat nou, care calculează impozitul conform normelor din noul Cod Fiscal, iar asta inseamna timp in plus pentru angajatii care sunt si asa putini.
"Direcţia Locală de Finanţe are peste 20 de angajaţi, dar nu numai plata impozitelor este la ordinea zilei ci sunt şi alte probleme, amenzi şi alte lucruri la care trebuie să ne concentrăm. Nu putem să tragem de la alte ghişee pentru plata impozitelor personale", Tischler Ferenc - viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe.
Autorităţile apelează la înţelegerea şi la răbdarea cetăţenilor. Aceştia mai pot beneficia de facilitatea fiscală până în 31 martie.
Reporter: Sorina Secelean / Imagine: Lucian Păculea