Ovidiu Preot, din localitatea Albota, judeţul Argeş, a investit împreună cu sora sa 20.000 de euro în solarii. Legumele lor ajung până pe masa clienţilor din Capitală.
"Ne ajută enorm de mult. Au fost, în urma acestei campanii, o cerere enormă de produse. Comandă o dată pe săptămână, poate chiar de două ori pe săptămână, la două săptămâni", Ovidiu Preot - producător.
Elena Safciu este din Târgovişte dar vinde legume în pieţele din Braşov de când se ştie. Femeia recunoaşte că e tot mai greu să reziste pe piaţă şi s-a bucurat enorm când, la iniţiativa unor clienţi fideli, a fost propusă spre adopţie. Deja a fost sunată de zeci de oameni.
"Oameni cu copii mici m-au sunat, da...Mămici cu copii mici care zic: chiar că ne-am bcura dacă aţi veni să ni le aduceţi la domiciliu. Şi din Spania am primit like-uri şi mii de mulţumiri", Elena Safciu - producător.
Estera Adam şi soţul ei au, în Poiana Mărului, o mică fermă, cu 11 vaci. Lapte, smântană, unt, telemea, brânză de vaci şi caș - sunt doar câteva dintre produsele care ajung pe masa orăşenilor care i-au adoptat.
"Până acum livram doar la familii cunoscute şi acum s-a extins şi în zone: Zărneşti, Ghimbav, Codlea, Braşov, Hărman, diferite zone de unde ne contactează clienţii. (Reporter: Cam câţi clienţi v-au contactat în aceste două săptămâni de când v-aţi alăturat proiectului.) Undeva, cred că peste 10, care sunt constanţi", Estera Adam - producător.
Povestea Esterei o găsim şi pe pagina de Facebook a proiectului "Adoptă un ţăran", alături de fotografii din ograda familiei şi o listă cu preţurile produselor pe care le oferă.
"Intrăm în Imagini, selectăm Albume şi aici găsim toate gospodăriile pe care noi le-am identificat. O să selectez gospodăria familiei Adam, de la Poiana Mărului... Vedem munţii, vedem păşunea, vedem animăluţele în libertate, produsele", Hetti Benedek - preşedintele Asociaţiei "Grupul de Intervenţie Civică".
Aşa a găsit-o pe doamna Estera şi Oana Stanoevici, o tânără stabilită de curând cu familia în Braşov, care pune mare preţ pe hrana sănătoasă şi naturală.
"Am doi copii mici, care beau foarte mult lapte şi am zis să le procur un lapte direct de la sursă, proaspăt. Am descoperit-o pe doamna Estera, cu văcuţele ei minunate. De peste două săptămâni vine în Braşov şi ne aduce lapte proaspăt, covăsit, ouă cu un gălbenuş portocaliu, smântână, brânză", Oana Stanoevici - clientă.
"Ne dorim foarte, foarte tare să îi trecem de la stadiul de fermă de subzistenţă la cel de mic producător. Orăşeanul este binevenit să fie alături de ţăran, să vadă cum se mulge o vacă, cum se sădeşte un cartof, cum se culege o prună", Mihai Mihu - preşedinte Asociaţia "Împreună Creştem România".
Cum puteţi adopta un ţăran? Iniţiatorii proiectului au creat şi un site pe care aflaţi care sunt paşii pe care trebuie să îi urmaţi.
"Îşi face, în primul rând, un cont. Odată ce şi-a făcut contul are acces la partea de ţărani care doresc a fi adoptaţi. Accesând profiul unuia dintre ţărani, are acces la datele acestora", Mihai Mihu - preşedinte Asociaţia "Împreună Creştem România".
"Adoptă un ţăran" este o componentă a proiectului România Bio, o inițiativă a Asociației Creștem România Împreună, alături de Asociația Grupul de Intervenție Civică Brașov și Agora for Life, din Belgia. Proiectul a fost lansat în urmă cu o lună şi jumătate şi deja a adunat 22.000 de aprecieri.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan