Arlie este o acvilă ţipătoare mică. Este unul dintre cele peste 4.000 de exemplare care trăiesc în ţara noastră. Anul trecut, lui Arlie i s-a montat un transmiţător satelitar, prin care specialiştii îi urmăresc viaţa, pas cu pas.
În aproape opt luni, Arlie a parcurs peste 26.000 de kilometri. A ajuns până în Namibia, acolo unde a şi rămas peste iarnă. În aprilie s-a intors în ţara noastră. Monitorizarea specialiştilor arată ca a zburat în medie cu 9 km/oră.
Arlie a fost monitorizat prin proiectul Life, care a început în urmă cu patru ani, iniţiat de Societatea Ornitologică Română şi Asociației "Grupul Milvus" și a Agenției Pentru Protecția Mediului Sibiu. Până acum au fost monitorizate 20 de acvile.
"Nu este nevoie de nimeni din momentul în care i-am dat drumul la pasăre, ea zboară şi e înregistrată la puncte GPS în fiecare zi, şi din 3 in 3 zile, cu ajutorul emiţătorului satelitar, trimite aceste coordonate cu ajutorul satelitului la un centru care din câte ştiu se află în SUA. De acolo primim noi datele", a spus Papp Tamaş - coordonatorul proiectului Milvus.
"Noi ne-am concentrat pe acţiuni concrete de conservare în zonele de cuibărit ale acestei specii. Din păcate, multe dintre aceste păsări mor încă din timpul migraţiei, atât din cauze naturale, cât şi din cauza oamenilor", susţine Mihai Proca- purtător de cuvânt, Proiectul Life.
După o astfel de monitorizare, specialiştii au observat şi lucruri inedite.
"Nu zboară deasupra apelor, deasupra unor întinderi mari de apă, ci în general caută zone cât mai restrânse de apă. Nu le place să aibă dedesubt valuri", spune Mihai Proca - purtător de cuvânt, Proiectul Life
Cele mai multe specii de acvile se găsesc în zona Transilvaniei, iar în România trăiesc 10% din totalul exemplarelor din toată lumea. Proiectul prin care aceste păsări au fost monitorizate a costa aproximativ 1,8 milioane de euro, dintre care 1,4 milioane sunt de la UE, iar restul, de la Agenţia de Protecţia Mediului.