Nu este un lucru nou faptul că foarte mulţi tineri termină facultatea, dar nu se pot angaja pentru că, paradoxal, sunt supracalificaţi. Pentru unii, postliceala este o soluţie. "Am terminat fostul liceu sanitar, am fost la facultate, la Medicină, balneofiziokinetoterapie, am terminat anul acesta, mă pregătesc pentru licenţă şi vreau şi asistenţă medicală, la postliceală", afirmă a proaspătă absolventă de Medicină, venită să se înscrie la postliceală.
Un aspect, care îi atrage pe absolvenţi către postliceală, îl reprezintă costurile reduse. De exemplu, şcoala sanitară postliceală costă 1.800 de lei, pentru specializarea de asistent medical generalist, pe când studenţii de la Medicină plătesc 3.500 de lei, anual.
Elevii pregătiţi în această şcoală postliceală beneficiază şi de opt simulatoare umane pentru exersarea tehnicilor de îngrijire a pacienţilor, dotări de ultimă generaţie.
Sunt şi cazuri în care studenţii se înscriu la postliceală pentru că programa lor nu a inclus module de tehnologie şi nu au pregătirea necesară pentru angajare. Mai mult, ei pot face şi stadii de practică la firmele din judeţ.
Numărul celor care vor să se înscrie la postliceală creşte de la an la an. Singura problemă este că şcolile postliceale sunt puţine şi nu oferă foarte multe locuri.
Statisticile la nivelul judeţului Braşov arată că, în acest moment, peste 1.700 de tineri sub 25 de ani şi peste 1.000 cu vârste cuprinse între 25 şi 30 de ani nu au încă un loc de muncă, chiar dacă, mai bine de jumătate dintre ei au absolvit o facultate.