Dacă unii dintre deţinuţi doar îşi continuă studiile în închisoare, alţii au intrat aici fără să ştie să scrie sau să citească. Alfabetizarea nu este, însă, singurul lor avantaj. Ei mai primesc credite prin care beneficiază de recompense, cum ar fi: pachete, vizite, sau permisiunea să iasă din penitenciar.
Ionuţ Nistor este din Bacău şi are 28 de ani. A fost condamnat definitiv, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru crimă. La Codlea tânărul a primit o a doua şansă şi are de gând să profite de ea.
"Ai ambiţii pentru viitor? Da, am ambiţia cât stau în penitenciar, mai am doi ani şi opt luni, să învăţ măcar să ies de aici cu cinci clase", declară Ionuţ Nistor.
"Elevii colaborează şi vin la şcoală, le place, ăsta este cel mai important lucru. Acum, fiind adulţi, îşi dau seama ce înseamnă să nu fi mers la şcoală, să nu ştii să scrii şi să citeşti, s-au izbit de mult în viaţă şi îşi dau seama că şcoala este un lucru extraordinar", afirmă Mihaela Câplea, învăţătoare în penitenciar.
Învăţământul de stat este obligatoriu în penitenciar. Aici, însă, deţinuţii au posibilitatea să urmeze şi cursuri de calificare în diferite domenii, să muncească şi să câştige propriii bani.
În penitenciarul din Codlea, pentru anul şcolar 2013-2014, sunt înscrişi 107 deţinuţi. De educaţia lor se ocupă o învăţătoare şi 24 de profesori. Alfabetizarea nu este, însă, singurul lor avantaj.