Ioan Bucuţă este un fermier din zona Rupea. Omul a depus o cerere de finanţare la ca să încaseze subvenţii de la Uniunea Europeană pentru 2,67 de hectare, folosite pentru fâneaţă pentru animale şi ca teren arabil. Angajaţii de la APIA au venit să verifice dacă ceea ce au în hârtii, corespunde cu realitatea din teren.
Cu ajutorul aparatului GPS, parcela a fost măsurată în doar câteva minute. Pentru Ioan Bucuţă a fost pentru prima dată când calculatorul l-a selectat să fie controlat.
"Cred că sunt de bun augur ca să se evite să nu se facă alte probleme şi.. să apară diferenţe, adică.. terenuri suprapuse şi, mă rog, deci fiecare să-şi ia dreptul pe terenul lui" a spus Ioan Bucuţa - fermier.
Angajaţii APIA trebuie să verifice dacă terenul este bine întreţinut şi dacă proprietarul cultivă ceea ce a declart în acte. Ca să fie siguri ca nu dau greş, fermierul este fotografiat cu o tăbliţă în mână chiar la faţa locului, pe care sunt trecute coordonatele terenului, numele proprietarului, precum şi data controlului.
"Se crează un raport de control, care este introdus în sistemul electronic, sistem care hotărăşte toate sancţiunile, sumele de plată şi tot ce urmează să se întâmple cu cererea fermierului", a precizat Mircea Mutu - referent superior Serviciul Control APIA Braşov.
În cazul în care se constată neconcordanţe, fermierii riscă să fie sancţionaţi. "Pot fi nişte sancţiuni minore sau majore. De la sancţiuni procentuale, 1, 2, 3, 4, 5% , în funcţie de natura neregulii, până la excluderea de la plată pentru măsura în cauză", a spus Dorel Stânea - director APIA Braşov.
Doar în zona Rupea inspectorii APIA vor controla aproape 500 de ferme. În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafaţă devine neeligibilă. Subvenţia primită este de 170 de euro la hectar