Datoriile, piedici în calea progresului

Data publicării:
PRIMARI COMUNE

Primaria oraşului Întorsura Buzăului, din Covasna, are de plătit datoriile fostei administraţii locale. Mai bine de 160.000 de euro trebuie daţi înapoi Ministerului Dezvoltării, pentru un proiect din 2002, care a vizat modernizarea unei şcoli din oraş. Cei care au verificat proiectul spun ca firma executantă avea datorii la stat iar Comisia Europeană s-a sesizat şi cere acum banii înapoi. Acest lucru ţine pe loc proiectele de dezvoltare şi pune sub semnul întrebării accesul administraţiei locale la fondurile nerambursabile.

Întorsura Buzăului - un oraş cu puţin peste 7000 de locuitori, care, vizibil, are nevoie de investiţii consistente în infrastructurile de drumuri şi utilităţi. Cu toate astea, în loc să se concentreze pe progresul localităţii, Primaria are de plătit oalele sparte ale foştilor edili.

"Aia e, că nu au proiecte credibile, că bani sunt dar nu fac nimic", localnic.

Ponoasele vin din 2002-2004, când, cu bani din fondurile europene de pre-aderare, în cadrul Programului de Restructurare Industrială și Reconversie Profesională, s-a implementat un proiect de modernizare la Liceul Tehnologic din oraş, în valoare de 163.000 de euro. La închiderea programului, Comisia Europeană a observat că, printre alte asemenea investiţii din ţară, proiectul de la Întorsura nu a fost implementat în condiții corecte. Experţii susţin ca firma constructoare avea datorii la stat şi nu era, de fapt, eligibilă. Aşa că, acum, Guvernul trebuie să recupereze banii și să îi returneze Uniunii.

"A mai fost o verificare pe ea, în 2015, noi am plătit aproape 28.000 de euro. Astăzi, suma care ni se cere trebuie să fie suma întregitoare, este vorba despre 133.000 de euro",  Leca Băncilă - primarul oraşului.

Banii trebuie plătiţi în 30 de zile. Suma reprezintă jumatate din bugetul de dezvoltare al oraşului. Achitarea ei înseamnă renunţarea la alte investiţii importante. Ghidul de finanţare pe bani europeni, pe perioada 2014-2020, spune ca administraţiile cu datorii nu mai pot accesa fonduri nerambursabile.

"Din cauza datoriei pe care o are acum de plătit, Primăria Întorsura Buzăului riscă să nu mai poată realiza cinci proiecte cu bani europeni, pentru care a cheltuit deja 400.000 de lei precum şi câteva proiecte mai mici, cu bani de la bugetul local, printre care amenajarea trotuarelor şi a rigolelor de pe cele 10 străzi din oraș proaspăt asfaltate", Sorina Secelean - reporter Digi24.

"Este chiar regretabil pentru că este o sumă destul de consistentă, o sumă mare, bani cu care s-ar fi putut realiza alte lucrări. Acest atelier necesită acoperiş.  Ar fi nevoie de un atelier la domeniul mecanic", Constantin Boricean - director Liceul Tehnologic "Nicolae Bălcescu", Întorsura Buzăului. 

Iar lista nevoilor continuă.

"Renovări, drumuri, cu astea ar trebui să se ocupe primăriile", localnic.

"Centrala noastră este varză, nu mai avem apă caldă.  Trotuarele", localnic.

Soluţii nu prea sunt. Se poate depune contestaţie şi se poate ajunge în instanţă. Dar vorbim despre perioade lungi de timp şi de şanse mici de câştig. Beneficiarul, adică Primăria, şi-a asumat contractual orice problemă, cu riscul returnării banilor.

"Există prevederea contractuală potrivit căreia beneficiarul, adică Primăria Întorsura Buzăului, răspunde de toate deciziile și de măsurile luate la implementarea proiectului",  Leca Băncilă - primarul oraşului.

Contactat sa ne spună de ce nu a observat nimeni din Primărie că firma contractată avea datorii la stat, fostul primar, actualmente senator de Covasna - Gheorghe Baciu, nu fost de găsit. Firma constructoare a promis un punct de vedere scris, care încă nu a venit. Programul RICOP (Program de Restructurare Industrială şi Reconversie Profesională), în valoare de 86 de milioane de euro, a fost lansat în anul 2000, de Uniunea Europeană, pentru statele Europei de sud-est.

Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...