Centru pentru copii cu autism, la limita supraviețuirii
Singurul centru din județul Hunedoara pentru copiii cu autism luptă să supraviețuiască. Înființat de părinții unui copil diagnosticat cu această tulburare, centrul este refugiu, dar și vindecare pentru 15 micuți care vin aici în fiecare săptămână. Cei care l-au deschis în urmă cu 4 ani se chinuie să plătească salariile psihologilor și să țină pasul cu toate noutățile apărute în domeniu. Părinții care își aduc aici micuții la terapie cred că doar așa copiii lor vor putea duce o viață cât de cât normală și independentă.
Nico are 4 ani și de mai bine de 2 ani vine în fiecare zi la terapiile de la centrul din Hunedoara. Progresele băiețelului sunt evidente, spune mama lui.
”Îl ajută să se exprime, să vorbească, să știe ce vrea, să îmi arate că știe ce vrea”, a declarat Ioana Lapoș, mamă.
Progresele lui Nico ar putea fi în zadar. În fiecare zi, copiii cu autism ar trebui să facă cel puțin 4 ore de terapie. Iar acum, centru din Hunedoara, abia găsește resurse ca să funcționeze.
”Nu reușim să găsim sponsorizări, mai ales că cei cu 20% din cifra de afaceri de la firmele care ne ajutau până acum nu se mai pot direcționa decât dacă este o cifră de afaceri foarte mare. Am întâmpinat dificultăți și cu cei 2% pe care puteam să îi strângem de la contribuabili”, a declarat Dana Truță, inițiator Centrul "Autism, Lumea mea".
Centrul a fost înființat în urmă cu 4 ani de părinții unui copil diagnosticat cu autism. Mama băiatului, fostă asistentă medicală, a urmat mai multe cursuri de specialitate, iar acum este studentă la psihologie. În fiecare săptămână, la Centrul "Autism, Lumea mea" vin 15 copii nu doar din Hunedoara, ci și din alte orașe din județ. Tocmai de aceea, funcționarea sa este extrem de importantă.
”Ei nu știu să socializeze, nu știu să ...mulți dintre ei sunt non verbali, plus că au și probleme de adaptare, de comportament, e foarte greu”, a declarat Dana Truță, inițiator Centrul "Autism, Lumea mea".
Terapiile de la centru se axează pe tipurile de deficiențe ale fiecărui copil și se adaptează la nevoile pe care micuții le întâmpină în fiecare zi.
”Lucrăm și pe motricitate, pe autonomie personală, pe pregătire pentru școală, depinde fiecare de ce are mai multă nevoie”, a declarat Adriana Deliman, psiholog.
”Copiii cu autism au tulburări pe anumite arii și noi lucrăm pe ariile deficitare”, a declarat Alexandra Arhip, psiholog.
Psihologii centrului trebuie plătiți, iar banii pentru salariile lor se adună tot mai greu. Centrul se finanțează exclusiv din donații și sponsorizări.
reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News