Saloane cu tencuiala căzută, paturi vechi cu saltele din burete, acoperite cu un simplu cearșaf și grupuri sanitare insalubre sunt imagini obișnuite pentru pacienții internați pe trei secții ale Spitalului Municipal din Caransebeș, județul Caraș-Severin. Condițiile improprii în care sunt cazați bolnavii sunt cunoscute și de conducerea instituției sanitare, care susține că unitatea va intra în curând într-un proces de modernizare. Pe de altă parte, doar câteva secţii ale spitalului au fost reabilitate, şi asta cu bani din bugetul propriu al unităţii. „Mizerie infernală. Saltelele… Cum sunt saltelele? Cu urină, cu mucegai, le mută dintr-un pat în altul. Vine un alt bolnav și îl trece la aialaltă. Cearșafuri toate rupte”, spune, sub protecția anonimatului, un aparținător al unui pacient.
Persoana din imagine a fost la spital, în vizită la un pacient, internat într-un salon cu pereți scorojiți, tencuială căzută și mobilier vechi. Sunt probleme cunoscute în spital și suportate de bolnavii internați pe secția de Neurologie, Cardiologie sau Chirurgie.
„Mi-a căzut în cap, pe mine. Vedeți aici, aici e picat mortarul până jos”, povestește un pacient.
Pe lângă tencuiala care cade pe pacienți, bolnavii se plâng și de grupurile sanitare insalubre.
„Condițiile nu sunt bune, nu-s că… cum îs. Le acceptăm așa, nu avem ce face.”
„Dar mizerie, pereții, WC-ul, ușa aceia… să deie bani Ministrul.”
„Condițiile, sigur, nu sunt cele mai bune, dar sperăm, având în vedere promisiunile care există, de renovare, de reamenajarea secției, ca, într-un viitor apropiat, secția să arate altfel, mult mai bine ca acum”, explică Mihai Ghimboașă, medic primar cardiolog.
„Pacienții care sunt internați în acest salon, fie au ocazia să se odihnească pe acest pat, aflat lângă un perete de pe care cade tencuiala, sau vor fi norocoși să ocupe patul din fața mea, care are o simplă saltea de burete, acoperită cu un cearșaf” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.
Problemele din spital au fost semnalate și de telespectatorii Digi24, care ne-au trimis mai multe imagini filmate cu telefonul mobil. Conducerea spitalului promite că vor fi luate măsuri în cel mai scurt timp.
„Sunt anumite saloane, într-adevăr cu probleme, sunt saloane care au fost deja reabilitate de către primărie, sunt pe mai multe secții, avem vreo trei secții reabilitate de primărie, dar sunt și saloane, într-adevăr cu probleme. Noi încercăm să nu internăm pacienții unde avem problemele respective. Paturi sunt suficiente, avem 388 de paturi”, recunoaște Marius Ionuţ Mihăilică, manager interimar al Spitalului Municipal Caransebeș.
Spitalul vechi din anii 70 are și câteva secții reabilitate, unde condițiile de cazare ale pacientului se apropie de standardele actuale.
„Spitalul este una dintre priorităție principale ale prmăriei Municipiului Caransebeș. Această co-finanțare de 10% pe care am acordat-o prin hotărâre de consiliu local, este una foarte mare. Dacă aș spune în euro ar fi mai simplu. 180 de mii de euro”, susține Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeș.
Prin finanțarea de la Guvern, în valoare de 1,8 milioane de euro etajele 7 și 8 ale spitalului din Caransebeș, unde se afla secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă și blocul operator, vor fi modernizate complet.