Un bloc din Câmpina unde trebuiau mutaţi locatarii imobilelor cu bulină roşie dintr-un cartier al oraşului nu poate fi locuit încă pentru că nu este conectat la reţelele de utilităţi. Primăria spune că furnizorii nu au luat în considerare cererile de branşare a imobilului, iar constructorul se plânge că plăteşte penalităţi de întârziere din cauză că nu a putut preda lucrarea la timp. La mijloc rămân, însă, oamenii care vor fi nevoiţi să îşi petreacă iarna în aceleaşi apartamente nesigure. Blocul de necesitate trebuia sa fie dat în folosinţă la începutul lunii august.
Apartamentul acestei femei se află la etajul al zecelea într-unul din blocurile cu bulină roşie din Câmpina. De teamă că la un cutremur mai mare imobilul s-ar putea dărâma, femeia a ales să se mute de aici.
"Eu locuiesc în altă parte datorită fricii. Copiii mei nu mai vin, tot din cauza blocului, că e afectat", Marilena Olaru - locatară .
În aceeaşi situaţie sunt toţi locatarii imobilului.
"Vă este teamă în casă, în condiţiile astea? Normal, că m-au prins mai multe cutremure aici. Şi stau şi la etajul nouă", locatar.
"Este foarte dărâmat, a fost cârpit pe cole şi pe colea şi atât. Casa scării se duce, eu stau la etajul opt, se clatină aşa, pică alea pe noi, ne-am terminat", locatar.
Primăria vrea să reabiliteze blocurile afectate de cutremure. În 2014, a început să construiască un bloc de necesitate cu 72 de locuinţe: 16 garsoniere şi 56 de apartamente cu două camere, unde oamenii din aceste blocuri ar putea fi mutaţi temporar. În Câmpina sunt nouă imobile cu bulină roşie.
"În capătul acestei liste este A6 de pe strada Schelelor, adică blocul din spatele meu. Planul autorităţilor locale este ca, pe perioada lucrărilor de consolidare, locatarii din cele 176 de apartamente de aici sa fie mutaţi în blocul nou. Există însă două mici probleme: după zgomotele care se aud înăuntru, de-abia acum muncitorii fac finisajele apartamentelor şi, în plus, blocul nu este racordat la utilităţi", Sorina Secelean - reporter Digi24.
"Cererile de racordare la reţelele de utilităţi au fost înaintate către furnizorii de utilităţi încă din anul 2015; nu au fost soluţionate până în acest moment dar s-au purtat şi se poartă în continuare discuţii pentru rezolvarea acestei probleme", Bianca Baltac - purtătorul de cuvânt al Primăriei Câmpina.
Firma constructoare promite că, dacă problema racordurilor se va finaliza la timp, va preda blocul la sfârşitul acestei luni.
"Din câte am înţeles, la sfârşitul lunii, o să aibă autorizaţiile de la gaz, de racordare la gaz. Şi atunci o să pot şi eu să leg blocurile la gaz, să facem probele, să pornim centralele. E drept, am mai întârziat şi noi cu nişte lucrări, dar condiţionat de aceste avize şi ...au fost nişte probleme cu firma de proiectare", Ovidiu Glăvan - inginer la firma constructoare.
Lucrările la blocul de necesitate au început în 7 august 2014 şi ar fi trebuit să fie gata anul acesta, tot în 7 august. Investiţia s-a ridicat la peste 9,5 milioane de lei, fără TVA, bani proveniţi dintr-un împrumut bancar făcut de Primărie.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Lucian Păculea