Apa geotermală "corodează" serios bugetul local. Se întâmplă în comuna Lovrin, județul Timiș, unde rețeaua de țevi care transportă prețioasa resură naturală are de suferit din cauza condensului și a temperaturilor ridicate. Țevile din metal ruginesc repede și se sparg ușor, în special în sezonul rece. În consecință, Primăria scoate sume importante din bugetul local pentru reparații, iar oamenii rămân fără căldură cât timp se remediază avaria. Dar chiar și așa, localnicii nu se plâng. Încălzirea cu apă termală îi ajută să aibă facturi mai mici chiar și cu 200 de lei, față de cei care au alte sisteme de încălzire.
În comuna Lovrin, autoritățile locale verifică temeinic sistemul de țevi de metal, vechi din 1970. Prin conducte trece apă geotermală, o sursă importantă de încălzire pentru localitate, care însă afectează grav rețeaua subterană.
”Din cauza apei geotermale, inclusive învelișul termic este ruginit, iar sub această izolație, conducta este corodată”, relatează Mihaela Crețu, jurnalist Digi24.
Când apar avarii, autoritățile locale opresc sistemul care transportă apa termală în casele localnicilor. Atunci, aproximativ 1300 de apartamente și case au caloriferele reci. Însă oamenii nu se plâng.
Dacă încălzirea cu apă geotermală nu face pagubă în buzunarele oamenilor, nu același lucru se poate spune și despre bugetul comunei Lovrin.
”De fiecare data când facem o reparație, bugetul local este afectat cu sume cuprinse între 12 mii, 15 mii, 20 de mii de lei, dar astea adunate presupun costuri destul de mari. De două trei ori pe an avem fel și fel de probleme, din cauza faptului că sistemul este foarte învechit”, a declarat Marius Vasile Graur, primarul comunei Lovrin.
Reprezentanții primăriei Lovrin sunt hotărâți să acceseze fonduri europene, în valoare de 15 milioane de euro, prin care să schimbe țevile de metal cu unele de PVC.
reporter: Mihaela Crețu/ operator: George Ștefăniță