În vestul țării, temperaturile scăzute afectează şi animalele din pădure. În comuna Bata din județul Arad, administratorii fondului de vânătoare duc săptămânal hrană complementară în pădure, ca să ajute necuvântătoarele. Cerealele sau fânețul pus în punctele de hrănire țin locul plantelor, crengilor sau scoarțelor de arbori, care acum sunt înghețate. Prin suplimentul de mâncare, animalele trec mai ușor peste iarna geroasă. Mai bine de nouă tone de hrană complementară au fost pregătite pentru animalele din fondul de vânătoare ce aparține comunei Bata. Suplimentul pentru necuvântătoare cuprinde porumb și nutreț.
„Există făcute și frunzare, frunzare care se realizează în luna mai, iunie, din diverse crengi proaspete cu frunze, care rămân în suprafaţa fondului, pentu a hrăni căpriorul, cerbul lopătar, cât și nutreț, atât din fân clasic, cât și din diverse specii de trifolierni, pe care se presară puțină sare”, explică Iosif Deacu, vânător.
În prima parte a zilei, vânătorii așează suplimentul de ceareale şi nutreț în punctele de hrănire destinate animalelor sălbatice, care trăiesc pe fondul de vânătoare de 12.000 de hectare.
„Hrana complementară fie este așezată pe pământ, fie este distribuită cu ajutorul unor dispozitive automate, care împrăștie porumbul o dată la câteva ore”, Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timişoara.
În sezonul rece, căprioarele, cerbii lopătari și mistreții primesc şi sare.
„Se vede urma de mistreț și în altă parte, scormonind în zona în care s-a depus sare. Toate zonele care în momentul de față nu sunt înghețate, au fost presărate cu sare”, explică vânătorul.
„Trebuie să venim noi cu sare, chiar pe tot parcursul anului, dar mai ales în această perioadă. Ați văzut și văzut punctele de sărării cât de frecventate sunt”, admite Ioan Micurescu, primarul comunei Bata.
Hrana complementară ajută animalele să treacă mai ușor peste iarna grea și să nu se abată din pădure în căutarea ei.