Acvila Arlie a ajuns în România
Acvila Arlie a ajuns în România, după aproape 13 mii de kilometri de zbor. Pasărea, monitorizată prin GPS de ornitologi, a fost localizată "acasă", în judeţul Braşov. Arlie și-a început migrația de primăvară pe 11 februarie și a zburat peste 17 ţări din trei continente, iar în weekend şi-a ocupat din nou cuibul.
Specialiştii spun că şi anul trecut, Arlie a ajuns în aceeaşi perioadă la noi în ţară, dupa o calatorie de 49 de zile. A străbătut toată Africa şi a zburat pe zona vestică a Asiei.
"Şi de aici la Canalul Suez. Unele se rătăcesc, cum vin din România se rătăcesc unele. Şi dacă au greşit drumul nu se ştie ce se întâmplă cu ele. În schimb Arlie deja ştie totul. Uite a intrat prin Israel. S-a dus prin Liban. După care a intrat în Turcia. A trecut Bosforul undeva în 28 martie. Deci a intrat în Europa ", Ovidiu Bufnilă - reprezentant Societatea Ornitologică Română.
" După câte m-am uitat pe traseu a mai avut câteva locaţii unde a stat s-a mai odihnit o zi, de exemplu în Turcia, asta se întâmplă probabil când condiţiile meteorologie nu sunt chiar ideale, însă a avut o zi excelentă când a pornit din nordul Turciei, a traversat Bulgaria şi a ajuns chiar în România undeva lângă autostrada Bucureşti-Contanţa într-o singură zi", Papp Tamaş - preşedintele Grupului Milvus .
În drum spre casa Arlie a ramas o noapte în pădurea de pe muntele Tâmpa din Braşov. A doua zi a plecat spre cuibul din pădurea de lângă satul Berivoi, nu înainte de a survola câteva localităţi din ţara Făgăraşului. De patru ani, pasărea are un emițător GPS de 45 de grame și, de atunci, ornitologii pot urmări cu precizie zborurile acvilei. Zona în care se află cuibul este ţinută însă secretă.
" Noi ştim unde este cuibul. Unde este şi al doilea cuib. Probabil vom merge să mai facem o monitorizare să vedem dacă a cuibărit cu succes. Avem fotografii cu ea în cuib. Avem fotografii de anul trecut cu puiul ei. Avem fotografii cu ea în ritualul de împerechere. Sunt imagini splendide dar atât cât stăm departe şi nu deranjăm e bine. În momentul în care un curios se duce prea aproape riscăm ca acvila să îşi părăsească cuibul, puii sau ouăle şi nu vrem asta", Ovidiu Bufnilă - reprezentant Societatea Ornitologică Română.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Acvila ţipătoare este o specie care se înmulţeşte greu. Face doar un pui pe an şi doar atunci când nu este deranjată. Exploatările forestiere din zonele de cuibărit pot face ca acvilele să nu mai aibă pui sau să abandoneze ouăle în cuib.
"Dacă între timp, în 100 de metri, 200 de metri distanţă, este deranj continuu, adică se taie pădurea, pasărea de frică pleacă de pe cuib şi dacă nu poate să revină în trei-patru ore, ouăle se răcesc, iar asta înseamnă că în acel an nu mai avem ciubărit ", Papp Tamaş - preşedintele Grupului Milvus.
Arlie este ultimul exemplar de acvilă ţipătoare mică pe care mai este un emiţător satelitar. Au fost în total 19 păsări, iar 18 emiţătoare nu mai răspund. Asta înseamnă fie că acvilele au murit, fie că emiţătorul s-a desprins de pe pasăre şi s-a distrus.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Richard Szabo
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News