Peste 4000 de cărţi au reuşit să strângă cei de la Teatrul Andrei Mureşianu din Sfântu Gheorghe şi pompierii de la ISU Covasna, în mai puţin de două săptămâni, de când şcoala din Comandău a fost mistuită de flăcări.
Pachetele imense au fost urcate într-o utilitară a pompierilor şi le-au dus în localitatea aflată la peste 1000 metri altitudine.
"Extraordinar, este un gest pentru care nu ştiu cum le putem mulţumi tuturor, nu numai pompierilor ci şi tuturor concetăţenilor, oamenilor care ne-au ajutat", profesor.
"Mă simt bine că acum o să avem multe cărţi şi şi copiii ceilalţi vor avea multe cărţi ca să înveţe lecţiile", elev.
Campania de strângere a cărţilor a fost iniţiată de angajaţii teatrului. Majoritatea şi-au petrecut verile copilăriei în tabăra de la Comandău şi au rămas strâns legaţi de această localitate.
"Am oferit inclusiv posibilitatea de a dona cărţi în schimbul biletelor de teatru, ultimele trei spectacole jucându-le, practic, tot în scopul caritabil", Ana Popa - directorul Teatrului Andrei Mureşianu.
Când au aflat de campanie, pompierii s-au arătat şi ei dornici să ajute. Au demonstrat astfel că misiunea pe care o au faţă de comunitate nu se încheie atunci când flăcările sunt stinse.
"Misiunea noastră, a pompierilor, este de a salva şi a proteja oamenii şi bunurile lor. Am venit în sprijinul comunităţii din Comandău să le salvăm şcoala, cât am reuşit şi, pe de altă parte, să încercăm să promovăm educaţia lor", Marius Tolvaj - purtător de cuvânt ISU Covasna.
Conducerea şcolii e copleşită de valul de solidaritate care i-a ajutat să îşi refacă jumătate din biblioteca ce a pierit în incendiu.
"Mai avem promisiuni, nu cred că aşa, dintr-o dată, o să mai vină 4000 de volume dar suntem foarte...mulţumim foarte mult", Opra Béni Béla - directorul şcolii din Comandău.
Până când va fi construită o nouă şcoala la Comandău, cărţile vor rămâne într-una din sălile de clase salvate la incendiu.
Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Mihai Stan