Speciile de animale de la Zoo Timișoara sunt tot mai multe. Nu pentru că au fost cumpărate animale noi, ci numărul șobolanilor este tot mai mare în încinta grădinii. Rozătoarele au fost surprinse de vizitatori în timp ce se hrăneau cu mâncarea porcușorilor de guineea și le beau apa din castroane. Vizitatorii care au realizat clipul video nu sunt impresionați de porcușorii de guineea, ci de ... șobolanii care sunt atât de mari încât se confundă cu animalele a căror cușcă au invadat-o.
„Sunt foarte periculoși, pentru oameni sunt periculoși. Cu toate că sunt niște animale foarte sensibile."
„Și pentru boli și mai multe, se pot transmite prin șobolani o grămadă de boli, nu? Deci într-adevăr ar fi un pericol."
„Este un pericol. Sunt și goange nu numai șobolani."
La Grădina Zoologică din Timișoara nu s-a mai făcut o deratizare corespunzătoare de mai bine de doi ani, din cauza unei contestații în instanță a contractului de deratizare și dezinsecție. Administrația grădinii abia reușește, o dată la câteva săptămâni, din donații, să facă rost de otravă și capcane.
„Cumpărăm din banii noștri, din bani primiți de la prieteni, de la apropiați, de la persoane bine intenționate și așa putem face eradicarea lor”, susțin Claudiu Chira, administratorul Grădinii Zoologice din Timișoara.
Șobolanii au ros și sacii în care era păstrată hrana animalelor de la zoo, astfel că administrația a cumpărat butoaie de fier. Sănătatea animalelor din grădină, dar și a oamenilor care o vizitează ar putea fi pusă în pericol. Un șobolan poate transmite cel puțin 20 de boli, printre care salmonela sau leptospiroza, care este și fatală omului.
„A venit frigul, șobolanii vor veni acolo unde găsesc mâncare, unde e căldură și unde au condiții", explică Ioan Tibru, profesor U.S.A.M.V.B. Timișoara.
Autoritățile locale cunosc problema, însă, susțin că nu pot face nimic până când nu este soluționată contestația în instanță a contractului.
„E o situație stupidă, evident, care ne pune pe noi într-o postură foarte delicată pentru că cetățenii se miră de ce nu se ocupă primăria de deratizare. Dar noi ne ocupăm atât cât putem. Nu facem mai mult pentru că nu avem cadrul legal să facem până nu se finalizează procesul", a precizat și Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
La ultima deratizare, angajații grădinii zoologice din Timișoara au adunat o roabă de șobolani.