Mai mulţi elevi de clasa a X- a de la Colegiul Dr. Ioan Meşotă au ajuns la spital cu simptome de intoxicaţie cu o substanţă toxică. Copiii le-au spus medicilor că au început să se simtă rău după ce muncitorii au terminat de lipit linoleum în corpul nou de clădire al şcolii, la care se fac finisaje interioare. Ca sa se usuce mai repede adezivul cu care au lucrat, muncitorii au folosit şi niste aeroterme pe motorină, iar vaporii emamanţi au fost inhalaţi de elevi.
Problemele au apărut la etajul doi al corpului vechi al Colegiului Naţional Dr. Ioan Meşotă, unde marţi seară, mai aveau ore de curs elevii din două clase. În jurul orei 19.30 o parte dintre ei au început să acuze dureri de cap, stare de greaţă, dar şi o tuse înecăcioasă.
"Se simţea ca un fum înecăcios, ca un fel de fum de lemne doar că era foarte înecăcios. S-a mai simţit vreodată, de când se lucrează acolo? Nu, niciodată, a fost primul incident", elev.
"Au venit copii care tuşeau foarte... Nu copilul meu, dar alţi copii care tuşeau de ziceai că rupe pământul", părinte.
"În cursul nopţii au fost aduşi iniţial 11 copii, de dimineaţă a mai venit încă unul, vârsta între 14 şi 16 ani, starea lor generala este foarte bună, sigur că au o simptomatologie pe căile respiratorii, apare o tuse seacă chinuitoare care nu se manifestă la toţi", dr. Marcel Albean, purtător de cuvânt Spitalul de pediatrie Braşov.
Alertat de profesorii care mai erau în liceu la ora respectivă, directorul a venit imediat să vadă ce s-a intamplat.
"Jos funcţionau nişte dezumificatoare, asa cum v-am mai spus, nişte aeroterme pentru uscarea lucrarii de lipire a linoleumului cu un adeziv", Ovidiu Trişcă, director Colegiul Naţional dr. Ioan Meşotă Braşov.
"S-au suspendat cursurile, copiii au fost trimişi acasă şi sperăm să realizăm aceste operaţiuni in lipsa lor", Ariana Bucur, inspector şcolar general ISJ Braşov.
O echipă de specialişti de la Direcţia de Sănătate Publică a venit la liceu ca să ia probe din adezivul folosit pentru lipirea linoleumului.
" Încă nu se ştie cauza intoxicării, probabil o substanţă volatilă, un adeziv ceva", Claudia Bularca, purtător de cuvânt DSP Braşov.
"Nu sunt toxice, lucrăm zi de zi cu ele, au agrement tehnic, au agrement de mediu, deci nu sunt substanţe toxice", Cătălin Doboş, director şantier.
Lucrările la corpul nou de clădire al Colegiului dr Ioan Meşotî sunt aproape de final. Cele două corpuri de clădire comunică prin intermediul unor coridoare, pe care accesul elevilor este deocamdată interzis.
Reporteri: Claudiu Loghin, Sorin Secli
Operatori: Dan Dascălu, Robert Piticu