Geoană a trezit fiara. De ce îl poate bate Băsescu și a treia oară

Data publicării:
Liliana Ruse
Liliana Ruse
Jurnalist Digi24
liliana ruse

După doi ani în care și-a pregătit minuțios candidatura la președinție, Mircea Geoană începe campania electorală cu greșeli neprovocate, care conturează imaginea de gafeur. Dacă urările de sănătate pentru decedatul Rege Mihai pot fi acceptate ca un moment omenesc de ceață mentală, atacul inelegant la adresa lui Traian Băsescu e un indiciu al campaniei plecate într-o direcție greșită.

Întrebat, la emisiunea “În fața ta”, dacă se va folosi experiența adversarilor, Geoană a dat un răspuns care pendulează între aroganță și lipsă de inteligență politică: “Dacă va fi vreodată o șansă să-i folosim în plan internațional, nu am să ezit să o fac. Nu neapărat în politică. Dacă este o anumită expertiză pe care o poți folosi, eu nu mai am patimă politică pe acest lucru. Mai puțin pe Traian Băsescu, pentru că este într-o zonă de degradare biologică destul de importantă, în sensul în care nu cred că-și mai dorește viață publică, a a spus că nu mai dorește. Biologic în sensul că e într-o perioadă a vieții în care vrea să facă altceva și e bine să facă altceva pentru că nu cred că a lăsat cea mai bună amintire”.

Referirea la starea de sănătate a lui Traian Băsescu este o greșeală pe mai multe planuri. Din perspectivă umană, Geoană a părut lipsit de politețe și empatie, ingrat (el însuși a avut probleme de sănătate, despre care a vorbit abia acum public) și răzbunător. A arătat că a rămas blocat în momentul din 2009, când Băsescu i-a suflat pe ultima sută de metri președinția României. Or, în toate interviurile din ultimii doi ani, Mircea Geoană spune că a lăsat în spate trecutul și că s-a schimbat și el în anii de “detox” politic.

Dar implicațiile majore ale acestei afirmații sunt în plan politic. Traian Băsescu nu e nici Ciolacu, nici Ciucă. În pofida imaginii de bătrânel ramolit pe care Geoană a încercat să i-o construiască, fostul președinte rămâne în continuare un personaj politic pe care nu l-ai vrea adversar. Replica sarcastică dată instant probează faptul că fostul președinte și-a păstrat capacitatea de a-și ridiculiza adversarii. Imaginea creată de Băsescu  - Mihaela Geoană plesnindu-l pe “nătărău” peste ceafă pentru gafa cu Regele Mihai – probează că fostul șef de stat are încă o retorică imbatabilă.

Însă nu din retorică vine pericolul. Spre deosebire de restul prezidențiabililor, Băsescu are un trecut comun cu Geoană. Îi știe cel mai bine vulnerabilitățile și are capacitatea să le exploateze. Printr-o simplă postare pe facebook, Traian Băsescu a scos la suprafață duplicitatea fostului secretar general al NATO în relația cu Rusia, aducând aminte criticile la adresa politicii anti-rusești a administrației Băsescu: “Preşedintele a greşit când a spus că Marea Neagră este un LAC RUSESC. Prin această afirmaţie, şeful statului a adus un afront atât Rusiei, cât şi statelor membre NATO. Aceasta reprezintă, pentru mine, una din cele mai grosolane erori de politică externă pe care le-am văzut în ultima perioadă”.

Chiar dacă nu mai are forța electorală din 2009, există mulți nostalgici după tipul de președinte care a fost Traian Băsescu. În plus, potențialul de viralizare al declarațiilor nimicitoare ale lui Băsescu este uriaș și greu de contracarat.

Pentru Mircea Geoană, cea mai gravă eroare este readucerea trecutului în prim-planul campaniei. O generație de alegători nu știe ce e cu vizita la Vântu și la Moscova, relația cu Marian Vanghelie, iar “Mihaela, dragostea mea” – e un clip amuzant, nu și ridicol. Dacă vrea să intre în turul al doilea, Geoană trebuie să-și mențină imaginea de tehnocrat apreciat de cercurile occidentale, singura alternativă la mediocritatea contracandidaților. Ca să aibă o șansă reală la Cotroceni, Mircea Geoană e obligat să-și îngroape trecutul. Or, continuarea disputei cu Băsescu va aduce la suprafață petele negre din biografia politică și nu numai. Iar acest lucru va duce, în final, la ceea ce spunea Băsescu: “îl bat și a treia oară fără să mai candidez”. 

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată mormântul Laurei Stoica la 18 ani de la moartea artistei. Cântăreața ar fi împlinit 57 de ani în...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei