Când PSD lucrează pentru Nicușor Dan

Liliana Ruse Data actualizării: Data publicării:
liliana ruse

O regulă simplă pentru candidatul aflat pe primul loc este să aștepte greșelile adversarului. Aceasta a fost strategia lui Nicușor Dan, iar PSD nu l-a dezamăgit. În ultima săptămână de campanie, două greșeli de strategie ale pesediștilor l-au propulsat pe primarul în funcție și mai aproape de un nou mandat.

Prima greșeală: sondajul în care Gabriela Firea e la doar două procente distanță. Cercetarea Avangarde comandată de PSD arată o creștere importantă în intenția de vot a Gabrielei Firea și o apropiere periculoasă de Nicușor Dan. Chiar dacă lucrurile stau cu adevărat așa, publicarea datelor este o eroare majoră. Efectul real este mobilizarea electoratului actualului primar, care va ieși la vot ca să asigure că Firea nu va câștiga alegerile. Dacă sondajul ar fi indicat o distanță mare de candidatul PSD, exista posibilitatea ca unii dintre alegătorii lui Nicușor Dan să nu meargă la urne, gândindu-se că primarul se va alege oricum. Poate și din cauza aceasta Nicușor Dan nu și-a respectat promisiunea de a avea o dezbatere cu candidatul de pe locul al doilea (cel care ar reieși în urma unui sondaj care urma să fie gata la sfârșitul săptămânii trecute).

A doua greșeală: pretinsa colaborare cu Securitatea a lui Nicușor Dan, după cum reiese dintr-un document promovat de rețelele de socializare de către conturi asociate PSD. Așa-numita dovadă că Nicușor Dan și-a turnat un coleg pe vremea când era elev de liceu conține atât de multe erori, încât mai mulți experți au catalogat-o rapid drept fals. Greșelile au fost scoase la lumină și demontate de către istorici și jurnaliști. De la lipsa de diacritice, nespecifică mașinilor de scris din vremea comunismului, până la indicativul greșit al unității securiste care l-ar fi elaborat și la greșeala fragrantă cu privire la numele unuia dintre copiii menționați, documentul trăznește a făcătură. Ținta lui – alegătorii foarte tineri ai lui Nicușor Dan, care nu sunt familiarizați cu felul în care lucra Securitatea, și decrețeii, generația pentru care Securitatea a fost și va rămâne răul absolut.

Această strategie, dacă există una în spatele apariției acestei “dezvăluiri”, va avea efectul contrar scopului: îl victimează pe Nicușor Dan și îi ține aproape pe votanții lui. Primarul devine, în percepția nucleului dur al electoratului său, o țintă a PSD, care, din disperare, se dovedește capabil din nou de mârșăvii menite să distrugă reputația unui om cinstit. Un alt efect este și reaprinderea urii față de Gabriela Firea, deși candidata PSD s-a străduit să lase în spate bagajul negativ adunat după cazul azilelor groazei. Firea a încercat să ofere imaginea unui candidat centrat pe proiectele pentru București, iar atacurile la Nicușor Dan au fost pe teme legate de administrarea orașului. Însă felul codit în care liderii partidului s-au distanțat de documentul acuzator, amplificat prin conturile de social media afiliate PSD, alimentează sentimentul nicușoriștilor că din Kisellef s-a pus la cale compromiterea primarului.

Și chiar dacă documentul nu ar fi fals, impactul lui asupra alegătorilor primarului nu ar fi semnificativ. Nicușor Dan ar fi un copil manevrat de Securitatea ceaușistă, așa cum au fost mii, neresponsabil nici legal, nici uman pentru eventuala colaborare cu securiștii. În toate democrațiile, practica serviciilor speciale de a racola sau folosi copii este condamnată, iar minorii nu sunt percepuți drept agresori, ci victime ale sistemelor opresive. Indiferent de rezultatul alegerilor, situația trebuie lămurită oricum de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, care, deocamdată, a anunțat că documentul răspândit pe rețele sociale nu provine din arhiva CNSAS.

Strategii electorali păstrează, de obicei, așa-numitul glonț de aur (o dezvăluire majoră despre contracandidat) pentru ultima săptămână de campanie. Dacă acestea sunt dezvăluirile menite să întoarcă votul la Primăria Bucureștilor, PSD are o mare problemă. Nu doar pentru că pierde Capitala, ci pentru pentru că mai are în față încă două rânduri de alegeri, cu miză puterea totală în următorii 10 ani.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...