Când PSD lucrează pentru Nicușor Dan

Liliana Ruse Data actualizării: Data publicării:
liliana ruse

O regulă simplă pentru candidatul aflat pe primul loc este să aștepte greșelile adversarului. Aceasta a fost strategia lui Nicușor Dan, iar PSD nu l-a dezamăgit. În ultima săptămână de campanie, două greșeli de strategie ale pesediștilor l-au propulsat pe primarul în funcție și mai aproape de un nou mandat.

Prima greșeală: sondajul în care Gabriela Firea e la doar două procente distanță. Cercetarea Avangarde comandată de PSD arată o creștere importantă în intenția de vot a Gabrielei Firea și o apropiere periculoasă de Nicușor Dan. Chiar dacă lucrurile stau cu adevărat așa, publicarea datelor este o eroare majoră. Efectul real este mobilizarea electoratului actualului primar, care va ieși la vot ca să asigure că Firea nu va câștiga alegerile. Dacă sondajul ar fi indicat o distanță mare de candidatul PSD, exista posibilitatea ca unii dintre alegătorii lui Nicușor Dan să nu meargă la urne, gândindu-se că primarul se va alege oricum. Poate și din cauza aceasta Nicușor Dan nu și-a respectat promisiunea de a avea o dezbatere cu candidatul de pe locul al doilea (cel care ar reieși în urma unui sondaj care urma să fie gata la sfârșitul săptămânii trecute).

A doua greșeală: pretinsa colaborare cu Securitatea a lui Nicușor Dan, după cum reiese dintr-un document promovat de rețelele de socializare de către conturi asociate PSD. Așa-numita dovadă că Nicușor Dan și-a turnat un coleg pe vremea când era elev de liceu conține atât de multe erori, încât mai mulți experți au catalogat-o rapid drept fals. Greșelile au fost scoase la lumină și demontate de către istorici și jurnaliști. De la lipsa de diacritice, nespecifică mașinilor de scris din vremea comunismului, până la indicativul greșit al unității securiste care l-ar fi elaborat și la greșeala fragrantă cu privire la numele unuia dintre copiii menționați, documentul trăznește a făcătură. Ținta lui – alegătorii foarte tineri ai lui Nicușor Dan, care nu sunt familiarizați cu felul în care lucra Securitatea, și decrețeii, generația pentru care Securitatea a fost și va rămâne răul absolut.

Această strategie, dacă există una în spatele apariției acestei “dezvăluiri”, va avea efectul contrar scopului: îl victimează pe Nicușor Dan și îi ține aproape pe votanții lui. Primarul devine, în percepția nucleului dur al electoratului său, o țintă a PSD, care, din disperare, se dovedește capabil din nou de mârșăvii menite să distrugă reputația unui om cinstit. Un alt efect este și reaprinderea urii față de Gabriela Firea, deși candidata PSD s-a străduit să lase în spate bagajul negativ adunat după cazul azilelor groazei. Firea a încercat să ofere imaginea unui candidat centrat pe proiectele pentru București, iar atacurile la Nicușor Dan au fost pe teme legate de administrarea orașului. Însă felul codit în care liderii partidului s-au distanțat de documentul acuzator, amplificat prin conturile de social media afiliate PSD, alimentează sentimentul nicușoriștilor că din Kisellef s-a pus la cale compromiterea primarului.

Și chiar dacă documentul nu ar fi fals, impactul lui asupra alegătorilor primarului nu ar fi semnificativ. Nicușor Dan ar fi un copil manevrat de Securitatea ceaușistă, așa cum au fost mii, neresponsabil nici legal, nici uman pentru eventuala colaborare cu securiștii. În toate democrațiile, practica serviciilor speciale de a racola sau folosi copii este condamnată, iar minorii nu sunt percepuți drept agresori, ci victime ale sistemelor opresive. Indiferent de rezultatul alegerilor, situația trebuie lămurită oricum de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, care, deocamdată, a anunțat că documentul răspândit pe rețele sociale nu provine din arhiva CNSAS.

Strategii electorali păstrează, de obicei, așa-numitul glonț de aur (o dezvăluire majoră despre contracandidat) pentru ultima săptămână de campanie. Dacă acestea sunt dezvăluirile menite să întoarcă votul la Primăria Bucureștilor, PSD are o mare problemă. Nu doar pentru că pierde Capitala, ci pentru pentru că mai are în față încă două rânduri de alegeri, cu miză puterea totală în următorii 10 ani.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Satul din Alba care se gospodărește singur datorită localnicilor, e unic în România. Aceștia își construiesc...
Digi FM
Soțul Ilenei Stana Ionescu, prima declarație după moartea actriței: “Nu și-a luat adio de la mine. Săraca...
Pro FM
Babs rupe tăcerea despre adevăratul motiv pentru care ea și Dorian Popa s-au despărțit: „Asta ne-a afectat...
Film Now
Will Smith, prima piesă rap după 7 ani: Când m-am simţit cel mai rău în viaţa mea, muzica a fost întotdeauna...
Adevarul
Legătura uluitoare între dispariția dinozaurilor și struguri. Ce spun oamenii de știință
Newsweek
Recunoașteți personajul? Eroul României la Euro 2024. A fost orfan de ambii părinți
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Millie Bobby Brown, vacanță cu părinții soțului în Sardinia. Imagini cu actrița din „Stranger Things” și fiul...
UTV
Babs dezvaluie motivul despartirii de Dorian Popa: "Asta ne-a afectat relatia"