Versatilul Victor Viorel Ponta

Data publicării:
Adelina Rădulescu
Adelina Rădulescu
Jurnalist Digi24.ro
Victor POnta si mentorul său, Adrian Nastase, in costum de revolutionar cubanez

Adelina Rădulescu

Victor Ponta este o fire schimbătoare - îți spune că la 17 ani era bătut în Piața Universității pentru că era anticomunist, pentru ca la 30 de ani să poată purta în campania electorală a PSD tricou cu Che Guevara și șapca revoluției culturale din China, a lui Mao Tzedun, acolo unde urma să-și oficieze a doua căsătorie.Victor Ponta purtand sapca revolutiei culturale din China, Mao Tzedun

La 40 l-am văzut serbându-și ziua pe cel mai mare stadion al țării, cu scenografie ceaușistă și cu invitați aduși din toată țara cu autobuzele, iar la 44 îl urmărim cum își atacă adversarii cu acuzația că reprezintă cea mai neagră perioadă a comunismului, cea cu Stalin și cu Dej.

După plecarea sa din fruntea Guvernului, în iarna anului trecut, și după chemarea sa și a rudelor apropiate la DNA în mai multe dosare, mulți au spus că se află la finalul carierei politice, însă astăzi îl vedem depunându-și cererea de înscriere în cursa electorală pentru un nou mandat de parlamentar și îl vedem curtat de un partid care, ca la un semn, își adună oaste – Partidul România Unită, iar numele i-a fost vehiculat ca fiind așteptat și de ALDE.

Pe Victor Ponta l-a adus în politică Adrian Năstase. În 2001, când Năstase a preluat guvernarea, l-a desemnat pe Ponta șeful Corpului de Control al primului ministru, iar după doar un an, l-a parașutat în conducerea organizației de tineret a PSD. Au existat la vremea aceea vociferări la numirea lui Ponta în partid – cineva care nu fusese membru și nu lipise afișe prelua de la Sorin Oprescu, de la Valeriu Zgonea (oameni cu multe campanii la activ) o funcție care-l propulsa automat pe un loc eligibil în Parlament.

Niciodată nu s-a spus cum anume s-au întâlnit Adrian Năstase și Victor Ponta, deși amândoi vorbesc despre o relație de suflet, de prietenie și, în cazul lui Ponta, de gratitudine pentru formarea ca politician. Au spus amândoi că Ponta îi era asistent lui Adrian Năstase la catedra de drept internațional, dar nu și la care dintre universitățăile de stat sau private la care preda cel care atunci era premier. În aceeași perioadă, Victor Ponta conducea Biroul de Combatere a Spălării Banilor (2000-2001). Acolo, soția lui Adrian Năstase, Dana, primise recent un NUP după o investigație pornită în guvernarea CDR, pentru că nu era clar de unde proveneau cei 400.000 euro pe care familia Năstase i-a depus într-o zi, la Viena, în cash, la o bancă dispărută între timp.

Niciodată, Năstase nu a povestit ce anume l-a făcut să-l arunce pe Ponta în arena marii politici, de-a dreapta sa. Cariera de până atunci a lui Victor Ponta nu promitea mare lucru. Omul terminase Facultatea de Drept și fusese repartizat procuror la sectorul 1 din București. Mapa sa profesională nu arată cazuri de care orice cititor de presă să fi auzit – în general infracțiuni economice cu prejudicii minore (cea mai mare sumă, 1,5 mld lei vechi), în general cu file de CEC false sau evaziune fiscală cu ceasuri de import, cu prejudiciu de 300.000 de lei, tot vechi.

Este interesantă însă scurtătura prin care Victor Ponta a ajuns la Parchetul General, cea mai înaltă instituție pentru un procuror la acea vreme (DNA încă nu se înființase), unde aveai nevoie de cel puțin opt ani de experiență și dosare importante rezolvate ca să poți lucra. Victor Viorel a căpătat dispensă după doar trei ani și, așa, a ajuns coleg cu Cristi Panait, procurorul găsit mort pe caldarâm după ce a refuzat să spele dosarul unui om important pentru partidul aflat atunci la guvernare. Fusese arestat fiul unui lider local PSD, pe numele său Adrian Tarău, pentru contrabandă cu benzină. Adrian Năstase însuși criticase măsura reținerii, iar Cristian Panait, colegul, iar mulți spun și prietenul lui Victor Ponta, nu se intimidase.

Destinul îi oferise șanse lui Ponta. Era în 2001, la 11 ani de la teminarea liceului, deja șeful Corpului de Control al premierului și se angaja să prindă marii corupți, una dintre condițiile pe care UE ni le punea în negocierile de extindere a Uniunii.

În perioada 2001-2004, când Ponta a fost șeful acestei structuri, s-au petrecut faptele pentru care Adrian Năstase, prim-ministru atunci, și Miron Mitrea, ministru în acel guvern, au făcut deja închisoare. Tot atunci Dan Ioan Popescu, un alt ministru al acelui Guvern, a pus bazele afacerii din energie, prin care s-au născut băieții deștepți, cum au fost numiți cei care cumpărau energie ieftină produsă de stat și revândută la prețuri de trei-patru ori mai mari mai apoi. Cam așa a fost devalizată Hidroelectrica, compania pe care Ponta, ca premier, avea s-o bage în insolvență.

În fine, încă o jumătate din acel guvern, de la Ecaterina Andronescu la Mihai Tănăsescu, este cercetată de DNA, în zilele noastre, pentru afacerea Microsoft, începută pe timpul când Năstase era premier, iar Victor Ponta, șef al Corpului de control al premierului.

Niciun raport, nicio declarație de la acea vreme ale lui Victor Ponta nu au indicat că ar avea suspiciuni față de cele enumerate. Nici măcar momentul în care Adrian Năstase a șters datoriile Petromidia în favoarea lui Dinu Patriciu nu i-a apărut fostului procuror ca fiind ciudat. Mai târziu, când era el însuși prim-ministru, moștenirea năstasiană și-a spus cuvântul - Victor Ponta avea să șteargă, la rându-i, datoriile aceleiași rafinării, de 600 de milioane e dolari, de data aceasta în favoarea altui patron, Kazahstan.

Până aici, portretul lui Victor Ponta este la vedere, așa cum stă el desenat de faptele sale, așa cum le-a așezat cronologic. Însă, biografia sa, într-o oarecare măsură, stă în umbră. Totuși, cum ajungi secretar de stat la PSD, fără stagiu la social-democrați, după ce, la 17 ani susții că ai fost bătut în Piața Universității, adică ești în același partid cu Ion Iliescu și cu toți cei care au înabușit acea manifestare a spiritului anticomunist din zorii lui 90?

Până în 2000, am aflat din documentarul lui Florin Iepan pentru Digi 24, că Victor Ponta a avut o tinerețe cu lumini și umbre. Noroc s-ar putea chema că a plecat în clasa a XI-a în Franța și, după aproape un an de abandon școlar, petrecut la Paris, este reprimit în clasa a XII-a, își dă bacul și ia și la Facultatea de Drept a Universității din București, unde concurența era de 30 de candidați pe un loc. Noroc se cheamă și faptul că ajuns la Paris, fără ajutor de-acasă, cari cărucioare de supermarket, lucrezi la McDonald's şi îţi permiţi să-ți închiriezi o mansardă în care vine mama de la București să te viziteze, pe care o servești cu cremă de ciocolată.

Termini Dreptul și ajungi procuror, iar în zece ani ajungi demnitar, în 14, prim-ministru. Iar în toată această perioadă, procurorul nu dă niciun semn de viață. Ba, dimpotrivă. Procurorul ajuns prim-ministru pregătește legi care amputează puterile DNA, instituția cu cele mai bune rezultate în lupta împotriva corupției, așa cum, în timpul Guvernului Ponta în trei rânduri am trăit marțea neagră.

Cât noroc să fie în cariera unui asistent al lui Adrian Năstase care, avându-l pe însuși premierul Năstase conducător de doctorat și pe nașul din prima căsătorie (Gabriel Oprea) în comisie, se dovedește că teza a fost plagiată? Atâta cât să poată practica avocatura ar fi un răspuns. Avocat al Elenei Udrea și al lui Dorin Cocoș, avocat al lui Ovidiu Tender. Și avocat care oferă consultanță juridică, după părerea unor procurori DNA fictivă, unor companii de stat din circumscripția ta electorală.

Un portret fidel al lui Victor Ponta ar trebui să găsească nuanța potrivită pentru o altă trăsătură – capacitatea de a se descurca. Plecat dintr-o familie modestă, așa cum se prezintă mama personajului, avem de-a face astăzi cu o familie ajunsă la prosperitatea de top. Averea declarată a lui Victor Ponta nu îl plasează între cei mai bogați politicieni, însă timpul pe care l-a avut la dispoziție pentru a face acești bani și familiile cu care a ajuns să se înrudească l-au plasat între cei puternici și influenți. Nașul la a doua căsătorie i-a fost Liviu Maior, soția actuală, Daciana, este fiica unuia dintre cei mai bogați miniștri pe care i-a avut România, Ilie Sârbu, cel care, prin 2004, i-a lăsat Dacianei întreaga avere. Gabriel Oprea îi este naș de la prima căsătorie, Adrian Năstase îi este father figure. În zilele noastre, unul dintre cei mai bogați politicieni, și el cu dosare la DNA, Sebastian Ghiță, îi este prieten atât de apropiat încât își fac vacanțele împreună. La Doha.

Să pornești la drum cu un cărucior de supermarket și să ai apartamente de lux, două conace la Cornu și terenuri valoroase, toate în doar 15 ani, când ai avut un salariu de sub 1.000 euro/lunar, înseamnă să te descurci. Dacă poți justifica banii. Altminteri, ai dosare la DNA, personal sau prin intermediul apropiaților.

Cumnatul lui Victor Ponta este prins într-un dosar de milioane de euro din fonduri europene.Victor Ponta este legat de prietenul său din studenție, Dan Șova, de dosarul Turceni-Rovinari, care se află în instanță. Ponta, care a ajuns în avocatură fără examen, cu dispensă, cum s-ar spune girată de doctorat, s-a asociat cu Dan Șova în cadrul unor contracte de consultanță, acordate de complexuriloe energetice din fieful PSD, acolo unde Ponta însuși era deputat.

În Gorj, acolo unde candidează Ponta, lumea spune că a știut să preia puterea de la un baron local de până în 2000, Nicolae Mischie, și s-o transfere tinerei generații. Așa, de pildă, un apropiat PSD, Laurențiu Ciurel, devenit și vice la partid, a fost șef peste Complexul Energetic Oltenia (CEO), iar în mandatul de premier al lui Ponta și de șef al CEO al lui Ciurel s-a ajuns la prejudicii de 16.000 mld lei, spun cei de la PNL. Tot așa s-a ajuns ca firma de contabilitate a mamei lui Ponta, Exfin 2000, transferată între timp sorei lui Ponta, Alexandra Herțanu, să ofere servicii unor firme plătite de Complexul Energetic Turceni, potrivit presei locale, în valoare de 500 mil lei.

Fieful PSD de 26 de ani, Gorj, nu este totuși o mare încercare electorală pentru un politician care are popularitate. Dacă ar candida într-o circumscripție unde vin alegătorii din Piața Universității, ce scor electoral ar avea tânărul baschetbalist de 17 ani, despre care mama sa spunea că PSD a fost singurul care i-a dat o șansă?

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”