Editorial Un virus mai rău decât corona: iliberalismul PSD
La adăpostul nopții, în liniștea apăsătoare a izolării sau în lumina albastră a calculatorului pe care îl folosesc pentru un vot de la distanță, PSD-iștii continuă să facă singurul lucru pe care îl înțeleg și la care se pricep: distrugerea instituțiilor statului român. E ca un blestem din care nu se pot desprinde, dependenți de rău și intrigă murdară. E un calcul politic, dar unul din care nu câștigă nimeni, pentru că în spatele pornirilor iliberale pândește o societate dezmembrată și paralizată.
Ultima victimă a planurilor PSD este Consiliul Concurenței. O instituție care a fost construită și a funcționat ca un exemplu de bune practici pentru o societate democratică. Pe același tipar și la fel ca până acum, din izolarea propriilor case, senatorii pesediști au propus modificări substanțiale la legea de funcționare a Consiliului. L-au exclus pe președintele României din procedură și au decis că Parlamentul pe care-l controlează este singurul abilitat. Nu e o întâmplare. Mandatul președintelui Consiliului Concurentei expiră în curând și PSD vrea să își subordoneze instituția fără pic de scrupule.
Modelul operațional este deja binecunoscut în ultimii ani în Europa. L-am văzut experimentat în Ungaria și în Polonia și implementat la noi de către PSD. Instituții-cheie sunt deturnate prin schimbări legislative și în fruntea lor sunt numiți oameni de casă ai partidului pentru a controla segmente din economie sau din viața politică. Rezultatul este dezastruos. Instituțiile dau rateuri în funcționarea lor în beneficiul societății pentru că devin anexe ale partidului care le controlează. Este drumul cert către un dezastru economic și social.
Avem un șir lung de exemple în România pe această temă. Nu întâmplator, ele sunt experimentate de PSD cu ajutorul unui partid lacheu ca ALDE. Puteți să vă uitați liniștiti la activitatea centrală a Consiliului Național al Audiovizualului, a Autorității Naționale de Reglementare în Energie, a Curții de Conturi, a Curții Constituționale sau a Avocatului Poporului. Toate au fost burdușite de politruci și toate au răspuns la comenzi atunci când partidul a avut nevoie. Oameni dispuși să ignore societatea pentru o sinecură grasă au făcut jocurile PSD, care a apăsat pe pedala iliberalismului de cumetrie. Au încercat să facă același lucru și cu Banca Națională, dar drumul către pușcărie al lui Liviu Dragnea i-a împiedicat. Totuși, nu întâmplător, doi dintre cei care au făcut presiuni pe BNR, senatorii Nicolae Șerban și Daniel Zamfir, sunt artizanii distrugerii Curții de Conturi.
Așa că nu ne rămâne decât să facem un apel la colegii parlamentari din PNL și USR pentru a încerca să facă tot posibilul pentru a opri această lege. Dezamăgitor este repetarea jocului la două capete al PMP, care a susținut această inițiativă legislativă periculoasă. Dar trebuie să constatăm că PSD este de neoprit în dorința sa de a acapara statul român și că tăcerea pesedistă din ultima vreme este înșelătoare. Trebuie să ne pregătim ca după trecerea pandemiei să luam cele mai bune măsuri astfel încât să nu ne trezim din nou cu PSD la putere, pentru că e nevoie să înțelegem cu toții un lucru esențial: statul român nu va mai rezista încă unui asalt PSD dacă la alegerile viitoare aceștia se vor afla la guvernare. Poate că se înțelege mai bine acum sensul armistițiului politic pe care PLUS l-a propus săptămâna trecută. Demolarea Consiliului Concurenței este un nou exemplu de ce ne așteaptă și cred că nu mai avem nevoie de exemple ca să înțelegem ce reprezintă PSD astăzi: calea sigură spre dispariția democrației din România.
- Etichete:
- psd
- plus
- dragos tudorache
- usr + plus
- agora digi