Un motiv științific care poate explica de ce uităm rezoluțiile de Anul Nou

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_503328709

Mulți oameni își propun de Revelion să renunțe la obiceiuri proaste, cum ar fi fumatul sau alcoolul. În general promisiunile sunt uitate, iar țigările și alcoolul pot contribui direct la asta.

shutterstock_503328709

Consumul excesiv de alcool și fumatul pot avea un impact negativ asupra memoriei. Iar deteriorarea este și mai mare atunci când sunt consumate ambele substanțe.

Studii mai vechi au arătat că alcoolul în exces (peste 3,5 litri de bere pe săptămână sau peste 1 litru de vin) și fumatul sunt asociate cu o varietate de efecte negative asupra sănătății și asupra memoriei.

Una din componentele memoriei afectate de folosirea alcoolui și țigărilor este memoria prospectivă. Aceast tip de memorie este implicată în planificarea și amintirea activităților viitoare, cum ar fi întâlnirea cu prietenii într-un anumit loc și la un anumit moment sau luatul medicamentelor la timp.

Într-un studiu în care participanților li s-a cerut să îndeplinească anumite sarcini, cum ar fi să dea un telefon la un moment programat, băutorii în exces și-au amintit să execute mai puține sarcini decât ceilalți. La fel și în cazul fumătorilor. Cei care fumează regulat își amintesc mai puține sarcini decât cei care nu au fumat niciodată.

Alcoolul în exces și fumatul dăunează cand sunt folosite separat, dar efectul se intensifică atunci când sunt utilizate deodată. Cei care și beau și fumează au mai multe dificultăți de memorie, o abilitate scăzută de a gândi rapid și eficient, cât și greutăți mai mari în rezolvarea problemelor. De asemenea, cei dependenți de alcool care și fumează suferă mai multe leziuni cerebrale decât nefumătorii.

Acestora li se subțiază cortexului în zona frontală a creierului, importantă pentru memorie.  

Fiindcă există tendința de asociere a fumatului cu consumul de alcool, am investigat efectul combinării acestor două substanțe asupra memoriei prospective.

Pentru asta am recrutat patru grupuri: băutori în exces care nu fumează, fumători care nu beau excesiv, persoane care fumează și beau în exces (policonsumatori) și un grup al celor care nu beau mult și nu fumează. Participanții au fost supuși unor teste pentru a observa capacitatea acestora de a-și aminti șase acțiuni. În trei dintre acestea, participanților li s-a cerut să execute o sarcină la un anumit moment (de exemplu: ”Peste șapte minute va trebui să schimbi stiloul pe care-l folosești”).

Pentru celelalte trei acțiuni, participanților li s-a cerut să execute o operațiune atunci când observă un indiciu (de exemplu: ”Când ajungi la o întrebare despre Game of Thrones va trebui să-mi dai această carte”). Participanților li s-a cerut să-și amintească toate astea în timp ce completează un puzzle.

Analiza rezultatelor ne-a arătat că grupul policonsumatorilor (cei care și beau și fumează în exces) au probleme mai mari de memorie decât băutorii și fumătorii la un loc.

Studiul făcut de noi este primul care arată acest efect asupra memoriei prospective. Descoperirile sunt importante fiindcă evidențiază faptul că memoria prospectivă poate fi compromisă de combinația dintre consumul excesiv de alcool și tutun.

Sperăm ca aceste rezultate să ajute la îmbunătățirea înțelegerii pe care o avem despre pericolele băuturii și fumatului în exces, dincolo de îngrijorările uzuale legate de sănătate.

Despre autori:

: Cercetătoare doctorand la Northumbria University, Newcastle

: Lector senior in psihologie cognitivă, Northumbria University, Newcastle

: Coordonator al programului de studiu al psihologiei medico-legale, Northumbria University, Newcastle

Copyright: The Conversation

Partenerii noștri