Editorial Un apel la unitate politică: Parlamentul trebuie redat dezbaterilor democratice, huliganii ”influenceri” trebuie izolați și pedepsiți
Parlamentul României, baza democrației și forul care ar trebui să reflecte cele mai înalte standarde ale unei societăți civilizate, a fost martorul celor mai șocante imagini din istorie chiar în timpul dezbaterilor asupra legii bugetului pentru anul viitor.
Injuriile, urletele și îmbrâncelile au luat locul argumentelor și schimburilor normale de replici între putere și opoziție. Este inadmisibil ca în timp ce premierul țării le prezintă oamenilor viziunea Guvernului cu privire la direcția pe care trebuie să o aibă țara în 2024, în jurul său lumea să se bată, să se înjure și să urle ca într-o mahala dezgustătoare.
Politicienii ”influenceri” de genul Simion și Șoșoacă au fost preocupați doar să adune ”like, share & subscribe” pentru circul pe care îl vând celor pe care cred că îi reprezintă. În timp ce USR, a părut mai degrabă ruda săracă a acestor huligani. Ar fi făcut și ei mai mult, dar nu prea știau cum. Așa că și-au luat niște cutii în mâini și au încercat să bage capul în poză.
Ceea ce s-a întâmplat, aruncă o imensă pată de rușine asupra Parlamentului. Acest tip de comportament nu numai că a perturbat ordinea și a sfidat bunul-simț, dar a pus în pericol integritatea și imaginea acestei instituții în ansamblu.
De aceea, ca președinte interimar al Camerei Deputaților, cred că este momentul să fac un apel la toate partidele democratice din Parlament să se unească în fața acestei amenințări, să ia măsuri ferme și să demonstreze că democrația și respectul sunt priorități absolute.
Este absolut obligatoriu să facem acest lucru, pentru că este clar că huliganii ”influenceri” nu au nicio limită în goana lor după show. Au introdus droguri și arme în Parlament. Au agresat colegi parlamentari. Au ajuns chiar să înjure presa. Oare ce mai poate să urmeze?!
Un asemenea comportament de mahala, indecent și lipsit de respect subminează nu doar imaginea parlamentarilor, ci și încrederea cetățenilor în instituțiile democratice. Riscul de a transforma Parlamentul într-un loc captiv, dominat de scandaluri și conflicte personale, este real și trebuie contracarat.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Prin urmare, este imperativ ca partidele politice să ia măsuri imediate pentru a evita repetarea unor astfel de incidente. Introducerea unor măsuri drastice de conduită și aplicarea unor sancțiuni adecvate pentru cei care încalcă normele de comportament parlamentar ar fi un pas esențial în direcția potrivită.
Apelul la unitate nu trebuie să fie doar o declarație politică, ci să devină o acțiune concretă. Partidele politice ar trebui să depună eforturi comune pentru a restabili demnitatea și prestigiul Parlamentului, consolidând astfel democrația în România. Oamenii trebuie să vadă că liderii lor sunt capabili să depășească diferențele personale și să lucreze împreună pentru binele comun.
Este esențial să ne amintim că democrația funcționează eficient atunci când instituțiile sale sunt respectate și protejate. Prin unirea forțelor, partidele democratice din România pot demonstra că sunt dedicate consolidării democrației și că sunt capabile să instituie un cordon sanitar în fața manifestărilor extremiste și populiste.
Instigarea la haos în numele ”like-ului” nu va face viața cetățeanului mai bună. Este timpul să nu mai acceptăm compromisuri și jumătăți de măsură în ceea ce privește integritatea Parlamentului. Pentru că dacă nu o vom face acum, după alegerile din 2024 va fi deja prea târziu....