ANALIZĂ. Să punem punct comercializării torturii
Centurile electrice, bastoanele cu ținte și menghinele electrice de strivit degete servesc doar scopului de a produce durere. Dar în ciuda faptului că tortura este interzisă de legile internaționale, astfel de mărfuri sunt încă produse și vândute către cumpărătorii din întreaga lume.
de Jorge Faurie, Cecilia Malmstrom, Tsend Munkh-Orgil
În mod similar, într-un moment în care tot mai multe țări au abolit pedeapsa capitală, produsele folosite pentru a executa condamnații la moarte (dispozitive pentru injecții letale, cocktailuri de otrăvuri, scaune electrice sau camere de gazare) sunt încă pe piață. Conform Amnesty International, aproape 19.000 de persoane din întreaga lume își așteaptă execuția, chiar dacă pedeapsa capitală nu are niciun efect de descurajare dovedit și, în plus, face ireversibilă orice eroare judiciară.
Dacă noi, comunitatea internațională, chiar dorim încetarea torturii și abolirea pedepsei capitale, atunci trebuie să facem mai mult decât simple declarații pompoase. Este timpul unor acțiuni concrete pentru a face mult mai dificilă obținerea mijloacelor de execuție și de tortură. Pe 18 septembrie, când delegații din întreaga lume se vor întâlni la Adunarea Generală ONU din New York, un grup mare de țări își vor lua angajamentul creării unui nou cadru global pentru eradicarea acestui comerț josnic. Prin aderarea la noua Alianță pentru un comerț fără tortură, guvernele vor cădea de acord să stabilească interdicții naționale împotriva exportului de produse utilizate pentru tortură sau execuții și să-și împuternicească autoritățile vamale să aplice aceste interdicții.
Alianța este condusă de Argentina, Uniunea Europeană și Mongolia, dar au fost invitate să participe toate țările care sunt angajate în abolirea pedepsei capitale prin al doilea Protocol Opțional al ONU la Pactul internațional privind drepturile civile și politice.
Angajamentul Argentinei față de eliminarea pedepsei cu moartea este de neclintit. Este un participant activ la instituțiile multilaterale precum Comisia Internațională și Congresul mondial împotriva pedepsei cu moartea și a mobilizat susținerea în interiorul ONU pentru un moratoriu global privind execuțiile.
În același timp, anul trecut UE și-a înăsprit legislația care interzice orice comerț cu bunuri folosite pentru tortură sau pentru pedeapsa cu moartea. Legea, adoptată inițial în 2005, blochează acum trecerea oricăror astfel de bunuri prin teritoriul UE sau prin porturi și interzice promovarea lor la târguri comerciale sau în publicații. Și, ca o reacție de anticipare, UE a stabilit un mecanism rapid de interzicere a noilor instrumente pentru tortură și execuții care ar putea apărea. Mongolia a interzis pedeapsa cu moartea în 2015 și dă un exemplu pozitiv într-o regiune în care majoritatea țărilor torturează sistematic și execută prizonieri.
Controlul mai strict deja produce rezultate. De exemplu, substanțele folosite pentru injecțiile letale și dispozitivele de administrare a șocurilor electrice au devenit mai scumpe și mult mai greu de obținut. Totuși, există o limită clară a rezultatelor pe care țările le pot obține în mod individual. Cei care produc și comercializează aceste mărfuri își schimbă modul de operare și rutele pentru a ocoli legile naționale. Pentru eficientizarea eforturilor de control, este necesară implicarea mai multor țări.
Luna aceasta, când se va lansa Alianța, țările participante vor semna o declarație politică comună bazată pe patru angajamente. Cel dintâi prevede implementarea măsurilor de restricționare a exporturilor de bunuri destinate torturii sau execuțiilor. Cel de-al doilea stabilește ca țările să ajute la crearea unei platforme pentru schimbul transfrontalier de informații, astfel încât funcționarii vamali să monitorizeze fluxurile comerciale internaționale și să identifice noile produse care trebuie interzise.
Al treilea angajament prevede ca țările semnatare să-și împărtășească cele mai bune practici astfel încât sistemele de aplicare care s-au dovedit eficiente într-o țară să poată fi adoptate și în celelalte. Cel de-al patru-lea prevede ca țările care au deja legislație națională în domeniu să furnizeze asistență tehnică celor care încă lucrează la asta.
Cu siguranță, eradicarea torturii și abolirea pedepsei cu moartea vor necesita eforturi susținute care să depășească domeniul comerțului. Dar prin concentrarea pe schimbul de mărfuri utilizate pentru tortură și execuții, aducem împreună țările cu aceeași viziune pentru a obține schimbări reale. Suntem încrezători că Alianța va fi un succes și că va putea servi drept punct de pornire pentru o cooperare viitoare mai largă în cadrul ONU.
Politicile comerciale nu sunt doar despre bani. Ele sunt și instrumente puternice pentru protejarea drepturilor omului și pentru realizarea unei dezvoltări sustenabile în lume. Nu ar trebui să permitem niciodată ca instrumentele suferinței și ale morții să fie vândute ca orice altă marfă.
- Etichete:
- onu
- tortura
- instrumente de tortura