Stenograme din ședința-maraton. Marcel n-a candidat la primărie “că are servici”
Nouă ore au jucat ping-pong cu candidatura la București, 5 ore s-au chinut să-l facă pe doctor să se retragă singur. În pauze, Ciolacu a încercat să-l ia pe Ciucă la sentiment și să-i vorbească despre binele alianței și viitorul țării. Sfătuit de liberalii cu experiență politică, generalul s-a ținut tare.
Sedința maraton n-a fost numai scandal și tensiune. Liderii au râs ei înșiși de situația în care au ajuns și s-au convins reciproc să candideze. Mihai Tudose a propus să candideze Nicolae Ciucă. Când din tabăra liberală i s-a răspuns “da’ de ce nu candidează Marcel?”, a răspuns: “Păi Marcel are servici”. Pentru primăria București, au fost rostite toate numele dinăuntrul și din afara partidelor, începând cu membrii celor două delegații. Când a venit rândul lui Sorin Grindeanu, acesta a răspuns că nu nu poate să candideze pentru că nu are viză de flotant. Replica de la PNL: “Lasă că te rezolvă Bode (ministrul de Interne)”. Pe măsură ce orele se scurgeau și Ciucă și Ciolacu se tot retrăgeau împreună, creștea și nervozitatea delegaților obosiți de baletul politic. Un pesedist a întrebat cu năduf “Dar cât ne mai țin ăștia doi aici?”. Încă șase-șapte ore, când se trezește Iohannis pe fusul orar din Seul”, i-a răspuns un lider PNL.
Scena chemării doctorului Cîrstoiu a fost și ea plină cu momente penibile. De fiecare dată când Marcel Ciolacu îl ruga să se retragă, Cîrstoiu a răspundea la fel: “N-am de ce, retrageți-mi voi sprijinul politic”. Premierul a apelat la toate argumentele: de la “linșajul de presă” care i-a decimant candidatura, la faptul că aceste atacuri de la jurnaliști vor transforma campania electorală într-o discuție despre problemele sistemului de sănătate. Doctorul a fost lăudat pentru conferința ad-hoc din fața Spitalului Universitar, în care a dat explicații despre acuzația de incomptabilitate, și pentru capacitatea de a rezista în fața atacurilor cvasiunanime ale presei. “Sloganul meu de campanie ar fi trebuit să fie #Rezist”, a răspun Cîrstoiu. Doctorul i-a întrebat în repetate rânduri pe liderii coaliției dacă au ce să-i reproșeze și de fiecare dată i s-a răspuns că nu. A fost însă presat constant să iasă singur din cursă și să facă anunțul “fie și printr-o mică postare pe facebook”. Cîrstoiu a refuzat cu același argument: “Anunțați voi, că voi m-ați propus”. A plecat în cele din urmă, spunându-le politicienilor să ia o decizie și să-l anunțe și pe el. Doctorului nu i-a mai fost comunicată hotărârea finală.
Pe la 12 noaptea, când a devenit clar că liberalii nu sunt de acord cu ultimele două opțiuni rămase (să nu existe niciun candidat și să fie susținut din umbră Piedone sau să se găsească un candidat foarte slab, care ar fi dus voturile tot spre Piedone), Marcel Ciolacu a răbufnit: “A fost total necolegial că mi l-ați aruncat mie pe Cirstoiu (aluzie la declarația lui Ciucă privind faptul că PNL a aflat cu două zile înainte de la Ciolacu despre candidatura doctorului). Singura variantă rămâne atunci să candidăm separat la Primăria Generală și să candideze șefii de organizații”, adică Gabriela Firea și Sebastian Burduja. Practic, liderii coaliției, acești strategi ai stabilității, au ajuns, după un bâlci de trei luni, fix în punctul din care au plecat, cu costuri foarte mari de imagine și cu o alianță slăbită, care foarte proabil se va rupe după europarlamentare.
- Etichete:
- psd
- pnl
- catalin cirstoiu
- marcel ciolacu
- liliana ruse