Rușii au planuri secrete să destabilizeze Republica Moldova. Ce urmează?

Data publicării:
Alexandru Muraru
Alexandru Muraru
Deputat PNL
Alexandru Muraru este președintele PNL Iași. Este doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Alexandru Muraru la o ședință.
Alexandru Muraru. Foto: Facebook

Putem presupune fără să greșim că Rusia are planuri de a destabiliza statele din apropierea granițelor sale, în unele cazuri nici nu mai este nevoie să demonstrăm. Revedeți fragmentul din discursul lui Volodimir Zelenski de la Bruxelles în care reamintește că trupele ucrainene au intrat în posesia unor documente ale serviciilor ruse aflate asupra unui ofițer capturat, iar din acele documente reiese clar că Rusia face scenarii de a distruge Republica Moldova. A trecut vremea în care Occidentul afla astfel de informații și cu toții speram că ele nu se vor confirma. Acum trebuie să luăm urgent măsuri sau că continuăm cu planurile de apărare împotriva agresiunii constante pe care Kremlinul o împrăștie înspre lumea civilizată.

Schimbarea de Guvern de la Chișinău trebuie citită în această cheie. Premierul Natalia Gavriliță, un prooccidental convins, educat în Occident, a ținut piept acestor planuri, dar cu prețul erodării puternice. Criza războiului, prețurile la energie și alimente, dar mai ales protestele finanțate de ruși au măcinat popularitatea și susținerea Executivului, astfel încât demisia trebuie văzută nu ca un eșec, ci ca încheierea unui plan de a ține Moldova la suprafață. Urmează o nouă etapă de rezista războiului hibrid al Federației Ruse. De aceea, noul premier va avea sarcina de a întări securitatea, de a crește reziliența și de a consolida politic susținerea populară a Guvernului.

Nu este o perioadă bună să ne iluzionăm că binele învinge de la sine, așa că trebuie să fim cât se poate de deciși să ne sprijinim aliații cu toate puterile. Și în mod deosebit atunci când aceștia au cea mai mare nevoie de ajutor. Sfaturile, îndemnurile și speranțele or fi având rolul lor, dar sunt mai potrivite pentru vremuri liniștite, acum suntem departe de așa ceva, iar Republica Moldova are nevoie de sprijin. 

Războiul din Ucraina nu este o confruntare militară și atât. Forțele ruse au tras în neștire cu rachete în infrastructura civilă ucraineană, populația are dificultăți de a se alimenta cu apă curentă și în special cu energie electrică. Incapabili să învingă armata ucraineană, militarii primitivi ai lui Putin terorizează populația. Însă, ceea ce este tot mai evident, dacă nu era clar și până acum, este satisfacția dictatorului rus când constată că țările pe care nu le controlează au dificultăți. 

La întâlnirea de la Valdai din Rusia din toamna trecută, Putin nu și-a disimulat bucuria explicând că nu ar avea niciun amestec în criza energetică din Moldova. „De ce s-a ajuns în punctul în care Moldova nu are electricitate, aceasta, scuzați-mă, nu mai este problema noastră”, a încheiat Putin o explicație din care, de fapt, reiese modalitatea în care Rusia tratează preferențial sau șantajează energetic o țară în funcție de guvernul pe care îl dorește la conducerea sa. 

Trebuie să înțelegem că acestui individ pur și simplu nu îi pasă dacă oamenii mor sau suferă și că el chiar provoacă aceste crize. De fapt nu că nu îi pasă, ci chiar își dorește asta! Republica Moldova importa energie electrică din Ucraina, dar bombardamentele rusești asupra centralelor de producție ucrainene a pus Kievul în imposibilitatea de a mai exporta energie și în Moldova.

Satisfacția lui Putin cu privire la criza energetică din Republica Moldova avea o explicație și mai serioasă și gravă. Serviciile secrete ruse încearcă să creeze crize majore în Moldova pentru a provoca o lovitură de stat, înlocuirea democrației cu haosul, schimbarea regimului cu unul apropiat de Kremlin. E o misiune pe care Moscova consideră că o poate îndeplini fără a apela la armată și la vreo altă „operațiune militară specială”. Documente cu aceste planuri au ajuns în atenția armatei ucrainene, iar președintele Zelenschi le-a transmis la Chișinău, iar acum le-a dezvăluit lumii întregi prin speech-ul istoric de la Bruxelles. În plus, rachetele de croazieră trase din Marea Neagră violează aproape săptămânal spațiul aerian al Moldovei, putându-se spune că țara este deja agresată, securitatea sa este grav afectată de către Federația Rusă.

Cum arată aceste planuri mai exact? În aceste documente secrete este descris cum trebuie acționat pentru declanșarea crizei energetice și economice în Republica Moldova, instigarea unor proteste care să conducă la răsturnarea actualei puteri politice care este pro-occidentală și înlocuirea acesteia cu un guvern prietenos cu Moscova, rușii nominalizându-l aici pe Ilan Șor. Subiectul nu este o simplă conspirație, nici o speculație fără fond, ci totul este deja un plan pus la punct.

Așadar acesta este riscul major de securitate care planează asupra Moldovei. Iar dacă nu luăm măsuri și manevrele rusești se vor îndeplini, practic Putin va avea un Putin mai mic într-o țară vecină cu România (și cu Ucraina) de unde va putea declanșa prin acest guvern „prieten” crize în ambele țări. Și iarăși ar putea explica cu lejeritate că „nu e problema noastră”.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, nu a lăsat loc de echivoc și a explicat în mai multe interviuri din presa românească în luna octombrie că inflația provocată de criza energetică, acum și cu dificultățile de aprovizionare cu energie și forțe politice pro-ruse care „își dau mâna cu grupări corupte din R. Moldova și încearcă să răstoarne această guvernare”. Și, într-o probă admirabilă de realism, deși președinta Moldovei solicită sprijin, spunea că Ucraina trebuie ajutată de noi toți.

În concluzie, ce trebuie să reținem este că pentru șefii de la Kremlin Ucraina nu este în niciun caz singura țintă. Șantajul energetic, planurile de destabilizare, alimentarea protestelor împotriva guvernelor pro-occidentale, propaganda și răsturnarea oricăror aspecte ale realității – toate acestea sunt pe birourile FSB (serviciul de informații rus) și privesc în mod clar Republica Moldova, dar nu ar trebui să fie nicio surpriză să aflăm că asemenea „strategii” sunt operate în cazul mai multor state. În fața acestui pericol avem nevoie de solidaritate mai mult ca oricând.

Urmează ca Moldova să înceapă o salvgardare a țării prin reforme profunde, dar mai ales prin înlocuirea agenților ruși din instituții, societate, este nevoie de o regândire a întregului plan pentru susținerea sustenabilă a prețurilor la energie și gaz. Totodată, Maia Sandu trebuie să se pregătească de alegerile de anul viitor, dar fără o majoritate care să fie reconfirmată la urne, nici nu poate fi conceput un parcurs ușor. Republica Moldova are șansa că România îi va sta aproape, va face tot posibilul pentru a infuza susținere financiară și orice fel de suport care să facă democrația de peste Prut rezilientă. Nu e vorba doar de un milion de cetățeni români, e vorba de o datorie și promisiune istorică, e vorba și de securitatea noastră.

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
US comedian and television host Conan O'Brien visits the White House
Conan O'Brien va prezenta a 97-a ediţie a Premiilor Oscar. „Este persoana perfectă pentru această celebrare a...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului