Analiză Relocarea trupelor americane vs. "redefinirea familiei"

Data actualizării: Data publicării:
Ovidiu Raețchi
Ovidiu Raețchi
Președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență
Ovidiu Raețchi este președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, structură internațională promovată de statul român pentru a oferi expertiză în domeniul rezilienței partenerilor din NATO și UE. A fost parlamentar de Diaspora (Orientul Mijlociu-Africa), deputat de București și vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților. A publicat „Istoria Holocaustului. Desființarea omului: de la ascensiunea lui Hitler până la execuția lui Eichmann”, „Avangarda Califatului: Istoria intelectuală a jihadismului”, „Tzahal: o istorie a armatei israeliene”, „Russia and Turkey: Enemies with benefits. An unexpected duopoly for the Caucasus and the Middle East”, „Soldatul Putin și filosoful Dughin: civilizația rusă în fața unei noi erori imperialiste”.
piesă de sah in culorile drapelului rusieiu dărâmă o altă piesă de sah cu drapelul sua
Vizată de sancţiuni economice din partea SUA şi UE, Rusia acuză NATO de intensificarea prezenţei militare în Europa de Est. Foto: Profimedia Images

Chiar în ziua în care Rusia a amenințat explicit România pentru intenția de a găzdui mai mulți militari americani repozitionați din Germania spre Marea Neagră, am aflat că un grup de inițiativă civică dorește un nou referendum pentru redefinirea familiei ca uniune dintre bărbat și femeie.

Desigur, între constituirea formală a grupului și momentul în care propunerea ar urma să ajungă în Parlament e cale lungă. E puțin probabil să fie strânse din nou semnăturile necesare pentru un demers care a eșuat recent și e aproape exclus ca Parlamentul să mai voteze un proiect invalidat de cetățeni, convocând un nou referendum.

Totuși, în acest gen de demers, nu finalitatea e întotdeauna cea urmărită. Miza profundă e contaminarea discursului public cu un mod de gândire care, plecând de la homofobie difuză, afectează relația societății cu drepturile omului în ansamblu și, prin asta, servește tiranii.

Pentru că, dacă ești dispus să accepți discriminarea unei categorii pe care nu o simpatizezi neapărat (nu o poți înțelege sau te temi ca ai putea fi acuzat că o aperi din cine știe ce pulsiuni tăinuite, așa cum se întâmplă la un nivel grosier), atunci deja ai început să accepți discriminarea în general, ca mecanism de control în societățile autoritare.

Când Vladimir Putin a utilizat o strategie de înfierare a persoanelor gay pentru a-și impune electoral planul de a sta la putere cât poftește, el nu a profitat doar pe termen scurt, prin creșterea prezenței la vot; pe termen lung, fiecare persoană care a girat o acțiune îndreptată împotriva drepturilor omului a înțeles, de fapt, ca abuzul face parte din viața sa.

Că oricând poate veni si rândul său - așa cum cei care aplaudau prudent execuțiile politice ale lui Stalin știau în adâncul sufletului că viața lor se poate sfârși la fel de arbitrar.

Nu e deloc întâmplător, de altfel, că noua tentativă de a "salva familia tradițională" printr-un amendament constituțional are loc imediat după ce un demers identic a fost utilizat de Vladimir Putin.

Ideologul acestuia, Aleksander Dughin, a înțeles după 1989 faptul că Rusia e incapabilă să câștige un război pentru influență în termeni logici, raționali, științifici. Dacă folosești logica, e evident că vei alege - dacă ești polonez, român, ucrainean, baltic - să mergi alături de Occident, care este infinit mai ofertant economic și politic. Dacă folosești rațiunea, care funcționează oriunde la fel, atunci vei aplica principiul drepturilor universale ale omului și în Rusia - găsind cel puțin bizar modul în care dispar opozanții regimului.

Din acest motiv, Rusia lui Putin a renunțat la logică și a redescoperit universul mistic pe care tot Rusia - cea sovietică, de data asta - a luptat decenii întregi să îl anihileze, considerându-l "obscurantist" (în realitate, discursul religios nu e nici obscurantist, dar nici salvator politic, el trebuind pur și simplu ținut departe de interesele întotdeauna egoiste ale puterii). Pentru un stat aflat în situația complicată de a impune idei ilogice ("Avem dreptul să anexăm teritorii care aparțin altor state", "Avem dreptul să le spunem vecinilor cu cine au voie să se alieze") singura soluție este apelul la argumente iraționale: emoționale sau bazate pe autoritate sacră.

Asa s-a construit acel univers bizar, aparent inexplicabil, care contaminează constant discursul public din România: prin export propagandistic din Rusia lui Putin. Radiațiile 5G (chiar, cum stă Rusia în acest domeniu?), lupta împotriva vaccinului (care a salvat sute de milioane de vieți până să-și facă o croitoreasă din Militari cont de Facebook si să dovedească cu un film de pe Youtube că acesta e doar o armă a Occidentului), războiul demn împotriva măștii tiranice, ideea că homosexualii amenință, cu conspirația lor "sexo-marxistă", civilizația noastră milenară - toate aceste bazaconii sunt cultivate din nevoia de încuraja discursul irațional.

Pentru că, într-o țară în care acest discurs irațional atinge dimensiuni semnificative, critice, poți încerca să blochezi chiar orientările militare și de politică externă. Poti lansa zvonuri ilogice despre scutul de la Deveselu, despre militarii americani, despre rachete și corvete. Poți sugera că modelul politic corect de urmat e Putin cel pravoslavnic și homofob, nu Bruxelles-ul cosmopolit si liberal.

Noua tentativă de redefinire a familiei ca uniune dintre bărbat și femeie a apărut, întâmplător, imediat după ce a fost implementată în Rusia lui Putin. A apărut în ziua în care aceeași Rusie ne amenință pentru dorința de a crește prezența militară americană în România. Și va ajunge la apogeu - strângerea de semnături, discutarea în Parlament - în momentul în care militarii americani ajung în România.

Concluziile se impun de la sine. Dacă, desigur, lucrăm cu concluzii, premise, deducții - cu tot instrumentarul discursului raționalist occidental -, și nu cu prejudecăți și spaime conspiraționiste, livrate de-a gata de troli profesioniști.

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...