Reexport pentru Kremlin: Cum reușește Erevanul să eludeze sancțiunile pentru că a ajutat Moscova

Data actualizării: Data publicării:
This picture taken on May 18, 2021 in Limoges shows a "Bastion" modular range of 12-tonne armoured vehicle of Arquus, a French company
Franța a livrat Armeniei anul trecut 50 de vehicule blindate Bastion. Foto: Profimedia

În timp ce Statele Unite și Uniunea Europeană încearcă să priveze Rusia de accesul la componentele folosite pentru nevoile armatei ruse, Parisul, convenind cu Erevanul, ajută Moscova să aibă cu ce lupta împotriva Ucrainei.

Pe 23 februarie, Uniunea Europeană a introdus cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni, extinzând lista mărfurilor interzise pentru export în Rusia. Acesta a inclus 194 de persoane fizice și juridice, precum și 27 de organizații, acuzate de cooperare militară cu Kremlinul pentru eludarea sancțiunilor occidentale. Printre cei care au nimerit în listă se numără companii din China, Kazahstan, Turcia, Serbia, Thailanda și chiar Sri Lanka. Cu toate acestea, unul dintre principalele centre logistice ale lui Putin, care l-a ajutat să evite sancțiunile de mai bine de 2 ani, a rămas din nou nepedepsit. Vorbim despre Armenia, care încearcă să stea pe două scaune: pe de o parte, Erevanul creează intens impresia de reorientare către Occident, iar pe de altă parte, continuă să rămână o țară de reexport.

Este de remarcat faptul că în aceeași zi, 23 februarie, Statele Unite au actualizat și listele de sancțiuni pentru Federația Rusă, adăugând aproximativ 600 de persoane fizice și juridice din 11 țări care „asistă la eludarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse”. Dar din nou, nici o companie din Armenia nu a fost inclusă în liste.

Care este motivul acestei „orbiri selective” a comunității occidentale? Publicația UE cu privire la adoptarea celei de-a 13-a runde de sancțiuni a afirmat că Uniunea Europeană „evaluează în mod continuu eficacitatea măsurilor existente... identifică și elimină eventualele lacune”. Dar în timpul celor peste 700 de zile de război ruso-ucrainean, complicitatea armenilor ca mașina de război a Kremlinului nu numai că nu a fost oprită, dar părea să fie ignorată în mod deliberat.

În același timp, există fapte mai mult decât suficiente că Armenia este principalul canal al Rusiei pentru eludarea sancțiunilor. Acest lucru este dovedit în primul rând de datele economice: în 2022, când Federația Rusă a invadat Ucraina, exporturile din Armenia către Rusia au crescut, cu o creștere fără precedent de 187%. Apoi, ministrul de finanțe al Armeniei, Vahe Hovhannisyan, a recunoscut că „o parte semnificativă este reexportul”. Un an mai târziu, „lacuna” din Erevan nu a fost identificată sau eliminată. Drept urmare, pe parcursul a 9 luni din 2023, exporturile de mărfuri din Armenia către Federația Rusă au crescut cu 85%, din care 80% sunt reexporturi.

În total, de la începutul războiului din Ucraina și de la adoptarea sancțiunilor împotriva Kremlinului de către Occident, exporturile din Armenia către Federația Rusă au crescut cu 430%. Aceste date au fost publicate în februarie 2024 de Robin Brooks, fost director al Institutului de Finanțe Internaționale și fost strateg la Goldman Sachs, menționând că o astfel de dinamică „înseamnă reexport (prin Armenia) a mărfurilor UE și chineze în Rusia”.

Pe lângă datele economice, problema reexportului de mărfuri sancționate prin Armenia a fost tratată în mod regulat timp de doi ani de mass-media europeană, americană și chiar din Orientul Mijlociu, inclusiv de cele cu autoritate, precum Forbes, France 24, Financial Times, Geopolitical Monitor, EUReporter, Newsweek, BNN Breaking, i24Tv, Politico și The Wall Street Journal.

În ciuda datelor lipsite de ambiguitate și a atenției principalelor mass-media mondiale asupra problemei, Occidentul nu ia absolut nicio măsură împotriva reexportului armean, care este criminal împotriva poporului Ucrainei.

Bruxelles și Washington, din motive necunoscute, „închid ochii la legăturile strânse ale Erevanului cu Kremlinul”, notează cea mai mare publicație românească Digi24.

Este puțin probabil ca liderii țărilor UE și ai Statelor Unite să nu fi observat atât de multe fapte de încălcări sistematice din partea Armeniei. Mai degrabă, patronajul politic al cuiva protejează Erevanul de sancțiuni secundare din nou și din nou. Dar al cui patronaj și de ce?

Una dintre țările UE se remarcă în mod clar prin intensificarea relațiilor cu Armenia în ultimul an.

Din mai 2023, în Erevan au fost livrate arme franceze. Primul lot a inclus 50 de vehicule blindate Bastion. În februarie 2024, în timpul vizitei premierului Nikol Pashinyan la Paris, Emmanuel Macron a spus că țările vor continua „cooperarea în sectorul apărării”. În același timp, s-a știut că un nou lot de arme a fost trimis la Erevan.

Pe 23 februarie, șeful Ministerului francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a anunțat că de acum înainte „un consilier militar francez va fi prezent constant în Armenia”.

El a mai spus că anul acesta Parisul va furniza Armeniei sisteme de apărare aeriană și va începe pregătirea personalului militar local. În legătură cu furnizarea de arme franceze - Armeniei, cea mai mare publicație ucraineană Censor a notat în noiembrie 2023: „Prin furnizarea armelor Armeniei, Parisul și-a asigurat în sfârșit statutul de patron politico-militar al Erevanului”.

„Parisul împiedică eforturile Washingtonului și Bruxelles-ului”, a explicat publicația greacă Protothema.

Dacă Macron se află într-adevăr în spatele „imunității” Armeniei, atunci o astfel de politică este într-adevăr complet contrară intereselor UE și ale Statelor Unite, care de doi ani furnizează Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari pentru a lupta împotriva invaziei rușilor. De fapt, Parisul joacă împotriva partenerilor săi cheie.

În timp ce Washingtonul și Bruxelles-ul încearcă să priveze Kremlinul de accesul la componentele folosite pentru nevoile armatei ruse, Parisul, convenind cu Armenia, ajută la asigurarea faptului că Moscova are cu ce să lupte.

Publicația ucraineană Unian a avertizat: „Armenia devine spatele economic pentru ruși, închizând pentru Moscova problemele cu aprovizionarea de arme pe piața rusă”.

Problema discrepanței dintre politicile lui Macron și linia generală a Statelor Unite și a UE a fost remarcată și de presa internațională. Pe parcursul anului 2023, publicațiile importante au raportat acest lucru.

„Politica lui Macron în Caucazul de Sud corespunde intereselor lui Putin”, a explicat Telegraf ucrainean.

Potrivit publicației lituaniene Alfa, „politica lui Macron față de Caucazul de Sud nu coincide cu politica externă a Uniunii Europene”.

„Aventurismul francez pune din nou și din nou interesele Parisului deasupra intereselor Occidentului. Ca și în Caucazul de Sud, Franța s-a trezit de partea Iranului și Rusiei (și nu a Vestului)”, a declarat purtătorul de cuvânt american al republicanilor moderati, The National Interest .

Potrivit publicației românești Stiripesurse, „Președintele Franței a recunoscut că poziția sa (cu privire la Armenia) nu este împărtășită de restul Europei”.

Este de remarcat că divizia franceză a Forbes a fost cea care, în mai 2023, a cerut Occidentului să ia măsuri împotriva reexporturilor armenești: „Este necesar să privăm Moscova de acest hub logistic cât mai curând posibil și să întrerupem cu strictețe aprovizionarea ilegală. de materiale și echipamente utilizate în industria militară rusă”.

Dar chiar și după 13 pachete de sancțiuni în doi ani, aceste apeluri încă nu au fost auzite.

Partenerii noștri
Playtech
Statuia din Cismigiu care ”plange” de 100 de ani. E a unei fete care a murit la 21 de ani...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
conaf
Forumul 24 TRENDS FOR 2024. Orașe Inteligente: Infrastructura unei Națiuni - live video începând cu ora 11
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Alec Baldwin, atacat dur de mama Halynei Hutchins, înainte de premiera „Rust”: „Am vrut să văd munca fiicei...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...