Cu câteva săptămâni înaintea alegerilor, Liviu Dragnea împărţea ameninţări în stânga şi-n dreapta, când în direcţia Cotroceniului, când spre Palatul Victoria. Era a doua jumătate a lunii noiembrie şi, probabil, îi devenea tot mai limpede că victoria va fi a PSD, dar şi că va fi categorică. Se instala, aşadar, momentul mult-aşteptat de liderul social-democrat, acela în care urma în sfârşit să-şi dea jos masca, să redevină natural, să-şi recâştige libertatea.
După un an şi jumătate în care, pentru a nu speria vânatul, pozase în emblema moderaţiei şi a echilibrului, Dragnea se pregătea de un nou start. Iar acum loveşte.
*"Aş vrea să se apropie dreptatea de toţi. Dacă vom câştiga alegerile vom face ceea ce am promis cu USL, dar din păcate USL s-a rupt. Vom face dreptate până la capăt. (...) Să plăteasă toţi pentru tot răul pe care l-au făcut. Toţi. Indiferent despre cine e vorba".
*"Trebuie duse la capăt anchetele referitoare la case, de exemplu, că tot îi place să vorbească despre dreptate. Dreptatea să se apropie de toţi. Premierul Cioloş trebuie să plătească împreună cu ministrul Culturii şi cu ceilalţi oficiali şi funcţionari implicaţi în marea fraudă de la Cuminţenia Pământului. Acolo s-a încălcat legea de la început şi şi acum se încalcă. Trebuie să plătească ministrul Sănătăţii pentru prejudiciul uriaş pe care l-a adus bolnavilor din România, atât bolnavilor de hepatita C, cât şi milioanelor de români bolnavi, pentru care nu a vrut să scadă preţurile la medicamente".
*"Toţi ăştia - şi ceilalţi pe care nu îi numesc în seara asta - vor trebui să plătească şi vor plăti".
*„Vorbim de cel puţin cinci persoane care trebuie să dea explicaţii: primul ministru, ministrul Finanţelor, ministrul Fondurilor europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fiscal. Este foarte posibil ca mâine (luni – n.r.) să iniţiem o comisie de anchetă, pentru că ceea ce s-a întâmplat la Ministerul de Finanţe este ilegal. Ei au estimat pe hârtie, având la bază probabil nişte angajamente scrise din partea unor decidenţi, că veniturile în România la finalul anului 2016 vor creşte cu aproape 3 miliarde”.
Puse faţă în faţă, declaraţiile din noiembrie şi recenta ieşire din ianuarie indică cel puţin două lucruri: că Liviu Dragnea rămâne ferm ancorat în promisiunea de a-şi pedepsi exemplar inamicii politici (nu este încă limpede şi cât succes va avea în cele din urmă), respectiv că a început operaţiunea de spălare a promisiunilor din campanie, căci multe s-au promis, dar prea puţin se va putea şi face.
Firul care leagă cele două atitudini trimite la logica de neobosită ofensivă, tot mai evidentă la nivelul discursului lui Dragnea, tot mai percutantă în planul raportării PSD şi ALDE la adevăratul cui din talpa lor, justiţia.
Iată că, până acum, nimic din ceea ce fusese anticipat în perspectiva unei victorii a PSD la parlamentare nu a rămas neconfirmat, Liviu Dragnea şi colegii săi de partid rămânând, cel puţin pe dosarele mari, la fel de previzibili ca-n alte vremuri.
Iar luni, când l-a certat pe Daniel Constantin folosind presa pe post de amplificator, Liviu Dragnea ne-a lămurit definitiv şi asupra următoarelor:
- Că este unic cârmaci al Guvernului.
- Că aliatul Tăriceanu trebuie totuşi să-şi înţeleagă mai bine locul în această coaliţie.
- Şi, foarte, foarte important: că în spatele uşilor închise de la PSD se coc la foc mic şi constant măsuri-surpriză, asupra cărora publicul va fi informat în ultima clipă; căci nu transparenţa e prroritatea actualei puteri, ci marjele pe care şi le poate crea pentru a împacheta frumos veştile proaste şi a le pune funda cuvenită. Măsuri despre care, vorba lui Dragnea din mesajul dat lui Constantin, „nu se discută lucrurile astea în public”.
- Etichete:
- calin popescu tariceanu
- alegeri parlamentare
- psd
- liviu dragnea
- daniel constantin
- alde
- guvernul grindeanu