Pokemon Go explicat
Jocul Pokemon Go a fost lansat și în România. În Herăstrău, o gașcă de puștani de vreo 20 de ani vânează pokemoni. Cu ochii în telefoane, cercetează fiecare alee ca să prindă creaturi virtuale. Jucăm Pokemon Go și nu ne oprim până nu-i prindem pe toți.
Fenomenul Pokemon Go a avut un succes atât de mare încât a depășit Tinder și Twitter ca număr de utilizatori activi și Facebook ca durată petrecută pe rețea. În căutarea pokemonilor, oamenii au dat peste cadavre în râuri, au demisionat de la job sau au lovit polițiști cu mașina. Unii spun că i-a ajutat să treacă peste depresii.
Foto: Guliver/Getty Images
Ce e Pokemon Go și de ce este atât de popular?
Ideea Pokemon Go e să combine explorarea lumii reale cu vânătoarea de pokemoni din joc. Adică în timp ce te plimbi pe stradă, pe ecranul telefonului vor apărea pokemoni pe care să-i prinzi.
Miza jocului e să capturezi pokemoni sălbatici - creaturi care pot să arate ca niște șobolani, magneți, ouă sau dragoni - pe care să-i crești și să-i antrenezi pentru lupta cu pokemonii altor jucători.
Misiunea unui jucător Pokemon e să captureze toate cele 151 de specii de pokemoni. Unele specii, cum sunt șobolanii și liliecii, se găsesc la tot pasul în București. Altele sunt rare și apariția lor produce isterii în masă — sute de oameni au blocat Central Park.
Pokemon a apărut în Japonia la sfârșitul anilor '90. Jocul a fost creat pentru consola Nintendo Game Boy și în timp a fost adaptat pentru mobil (IOS și Android). A crescut rapid în popularitate în Occident, iar în prezent franciza Pokemon cuprinde o serie de jocuri, un serial anime, 19 filme, un joc de cărți și, de săptămâna trecută, jocul de realitate augumentată.
Popularitatea Pokemon Go
Pokemon Go a devenit atât de popular, cel mai probabil, pentru că îndeplinește dorința oricărui fan: de a transpune jocul în realitate.
Nostalgia jocului din copilărie l-a făcut popular printre fanii care au acum peste 20 de ani.
În plus, Pokemon Go este accesibil. Poate fi descărcat gratuit pe Android și iOS. Singurul lucru de care are nevoie este accesul la contul de Google, la coordonatele GPS și la camera telefonului. După ce ți-ai construit un personaj care să te reprezinte în joc, ești liber să iei străzile la pas să prinzi pokemoni.
Jocul îi scoate pe oameni din case și îi obligă să facă mișcare. În varianta veche, de pe Game Boy, singura mișcare pe care trebuia s-o faci ca să te deplasezi era să apeși un buton. Pokemon Go funcționează numai dacă mergi, alergi sau te plimbi cu bicicleta în lumea reală. Trackerele de mișcare precum Jawbone arată că, într-adevăr, de la lansarea jocului, oamenii fac mai multă mișcare.
Pe harta din joc apar Pokestopuri în punctele cheie din oraș: fântâni, statui, clădiri. Acolo primești bilele cu care prinzi pokemonii și poțiuni sau ouă de pokemon. În alte puncte cheie se află sălile de antrenament, unde poți să-ți pui pokemonul să lupte cu creaturile altor jucători. Când câștigă, îi crește puterea.
„Vezi că e un Magikarp lângă lac!”
Jucătorii s-au organizat în grupuri de Facebook și Whatsapp, unde își programează întâlnirile și anunță locurile unde vor pune momelile pentru pokemoni. Cele mai bune locuri de prins pokemoni în București sunt Parcul Herăstrău și Unirii. O mie de oameni vor participa vineri la o vânătoare de pokemoni în Herăstrău. După ce în SUA au apărut anunțuri de antrenori profesioniști de Pokemon, un jucător de la noi a anunțat că plimbă ouă de pokemoni pentru 10 lei/km. Într-o oră de plimbare prin Herăstrău am prins 40 de pokemoni și am văzut zeci de oameni cu nasurile în telefoane, într-o vânătoare reală de creaturi imaginare.
Vânătoarea de pokemoni nu se oprește niciodată, pentru că pokemonii virtuali trăiesc peste tot în realitatea noastră: pe stradă, la birou sau în muzee.
Editat de Laura Ștefănuț (contact: laura.stefanut@digi24.ro)
Puteți urmări Opinii și Analize care explică actualitatea (like) pe Facebook
- Etichete:
- lansare
- pokemon
- pokemon go
- pokemon bucuresti
- laura stefanut