VIDEO. Racheta europeană Ariane 6 a decolat cu succes în primul său zbor

Data actualizării: Data publicării:
ariane 6 a decolat
Foto: X

Racheta europeană de lansare Ariane 6 a decolat cu succes marţi în zborul său inaugural, potrivit imaginilor transmisiunii video în direct. Cântărind 540 de tone şi având o înălţime de 56 de metri, cea mai nouă rachetă europeană a părăsit rampa de lansare din Guyana Franceză în jurul orei locale 16.00 (22.00 ora României) începând un zbor de aproape trei ore menit să pună capăt unei pauze de un an în accesul european la spaţiu, relatează Le Figaro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În condiţiile de caniculă din Guyana Franceză, numeroşii vizitatori şi spectatori au aclamat primele jeturi luminoase care au apărut la baza noului lansator atunci când motorul principal şi cele două boostere care îl flanchează au fost aprinse. Separarea primului etaj a avut loc apoi la şapte minunte de acest moment.

Lansarea a avut loc cu o oră mai târziu decât era prevăzut iniţial, dar acest lucru nu va conta. Va mai fi nevoie apoi de ceva timp pentru a analiza toate datele şi pentru ca specialiştii să se asigure că motorul Vinci reîncărcabil de pe treapta a treia a funcţionat corect.

Însă partea cea mai grea a trecut. Racheta a dispărut, nu a distrus rampa de lansare şi nu a explodat în zbor.

Timp de mai bine de un an, Europa a fost complet lipsită de acces la spaţiu. Acum, este trimis un mesaj concurenţei, în special companiei americane SpaceX.

Numărătoarea inversă a fost lansată oficial cu o zi înainte, dar lucrurile serioase au început la ora 6 dimineaţa, când macaraua mobilă de 70 de metri înălţime, montată pe şine, s-a mişcat pentru a poziţiona racheta, care fusese instalată pe platforma de lansare timp de aproape trei luni.

Ca şi la repetiţia generală din iunie, numărătoarea inversă s-a desfăşurat fără probleme, dar de data aceasta nu s-a mai oprit la 18 secunde. Mai mult de 14 ani de muncă au fost fructificaţi în câteva secunde.

După doar două minute, racheta atingea 8 000 km/h, notează Le Figaro, citată de News.ro.

Deşi faza crucială de decolare s-a desfăşurat fără probleme, trebuia aşteptat încă puţin înainte de a putea considera misiunea un succes. După 56 de minute de zbor, motorul Vinci de pe etajul superior trebuie să fie reaprins. 

Ceea ce face Ariane 6 atât de specială, ceea ce justifică această nouă rachetă, este motorul reîncărcabil care permite lansarea sateliţilor la diferite altitudini. Acesta este unul dintre cele mai importante criterii pentru a determina succesul sau nu al acestui prim zbor.

Etajul superior al rachetei va înconjura Pământul de două ori înainte de a arde în momentul în care va reintra în atmosferă. Racheta este monitorizată la sol de şapte staţii din întreaga lume: două  în Guyana Franceză, alta lângă Toulouse, iar celelalte în Australia, Bermuda, India şi Santa Maria.

Dacă va fi un succes deplin, această lansare va deschide noi perspective pentru industria spaţială europeană, precum şi pentru Centrul Spaţial Guyana, care vizează în continuare 30 de lansări pe an până în 2030.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale