Editorial Ori reformăm statul, ori murim, ori plecăm!
Sistemul public crapă după 30 de ani de politizare, nepotism, pile și indiferență față de cetățeni. Și prin crăpături iese, din nou, mâna criminală a corupției politice, patronată de partidele care au condus cel mai mult România în tot acest timp: PSD și PNL.
Azilele ororilor, cazul Alexandra, tragedia de la 2 Mai și explozia de la Crevedia ne arată un stat capturat de propriii conducători și eșuat.
Cei care aruncă răspunderea pe USR, cum este Florin Bodog de la PSD, cred că oamenii sunt proști și nu înțeleg că în 8 luni de guvernare nu poți repara 30 de ani de stricăciune și rău.
Sau cei care spun că Uniunea Europeană este de vină, iar ne cred proști: am primit miliarde de euro să reformăm statul, pentru ca acesta să ofere cetățenilor serviciile de care au nevoie: autostrăzi, spitale și școli noi, orașe verzi și prietenoase cu cetățenii, administrație debirocratizată, neutră politic și digitalizată. Nu de asta avem nevoie?
Nu vă lăsați impresionați de acțiunile televizate ale puterii de zilele astea. Autoritățile de la cel mai înalt nivel pe tot terenul, celule de criză, decizii, conferințe de presă, informări de la Predoiu, Rafila, Ciolacu, coborâți parcă din serialul "Costume", arată aproape ca o reacție normală.
Dar nu e. Este doar un spectacol care are menirea să ne distragă atenția de la problema reală, aceea că statul român se comportă ca un tâlhar la drumul mare: te jefuiește și după, te omoară.
Partidul domnului Ciolacu e construit pentru a asigura membrilor și mai ales jupânilor și baronilor acces la resurse. Iar domnul Predoiu este cel care a definitivat această pace mortală între politicienii și afaceriști corupți și sistemul de Justiție, de la polițiști, până la Curtea Constituțională și Înalta Curte.
Fără un sistem de Justiție funcțional nu vom vedea dreptate nici pentru Alexandra, nici pentru cei doi tineri uciși de beizadeaua drogată în 2 Mai, nici pentru cei doi soți, vecini cu depozitul ilegal de la Crevedia, primii morți în urma exploziei și cei care au reclamat, timp de doi ani, pericolul.
România are nevoie de foarte mult timp, răbdare si perseverență ca să iasă din aceasta groapă în care ne-au adus acești oameni, în costume scumpe.
Dar nu este imposibil, cu o condiție! Să existe o majoritate a cetățenilor care-și doresc o reformă reală a statului. Iar aceasta se întemeiază pe câteva principii:
1. Un stat trebuie să prețuiască viața și bunăstarea cetățenilor săi mai presus de orice.
2. O justiție dreaptă, egalitatea reală a cetățenilor în fața legii și a regulilor, cum este cea a contributivității la sistemul de pensii
3. Garanția că fiecare leu cheltuit de stat ajunge acolo unde este cu adevărat nevoie.
4. Investiții în educația copiilor noștri și în sistemul de sănătate
5. Modernizarea statului prin eliminarea sinecurilor, depolitizarea aparatului birocratic și digitalizare.
Reforma statului nu se face cu furci și topoare, deși recunosc că este tentant, se face cu oameni integri și competenți, cu valori morale clare, cu politici publice care se bazează pe date și cu o viziune pentru viitor.
Noi suntem aici pentru a reprezenta vocea românilor care sunt sătui de minciuni și de corupție și pentru a construi o Românie mai bună, o țară în care fiecare viață contează și în care corupția nu are loc.
Închei spunând că gândurile și rugăciunile noastre sunt cu victimele tragediile din această vară și cu familiile lor. Însă nu e suficient. Avem nevoie de acțiune, și aceasta începe cu noi, cu tine și cu fiecare român care vrea o schimbare reală.
- Etichete:
- opinii
- usr
- silviu dehelean
- agora digi