Zeci de copii și adulți au ajuns și la final de an 2023 la spital, din cauza rănilor provocate de petarde. Soluția pentru a preveni astfel de accidente este adoptarea proiectului USR „Stop petarde!”, blocat în Parlament de peste un an de PSD și PNL.
Inițiativa legislativă interzice deținerea de materiale pirotehnice de tipul petardelor de către persoanele fizice. Totodată, oferă pârghii Poliției pentru a lua măsuri atât în ceea ce privește antreprenorii care importă petarde și artificii, cât și în cazul pieței negre, al celor care le comercializează direct pe stradă.
Proiectul „Stop petarde!”, inițiat de deputatul USR Radu Molnar încă din aprilie 2022, trebuie să fie adoptat de urgență, pentru ca accidente precum cele petrecute și în aceste ultime zile să fie prevenite, iar la Revelionul următor să nu mai fie umplute camerele de gardă cu adulți și copii afectați de explozia materialelor pirotehnice.
Inițiativa USR a fost elaborată în colaborare cu societatea civilă, cu polițiști și pompieri, cu experți în studiul sănătății și a poluării aerului, cu biologi și asociații de protecție a mediului și a animalelor. Proiectul a primit puncte de vedere favorabile de la Consiliul Legislativ și Guvern și a fost adoptat de Senat în iunie 2022. Apoi a fost însă blocat de majoritatea PSD-PNL.
USR a inițiat o petiție pentru a convinge actuala majoritate parlamentară că trebuie să acorde atenție și acestui subiect, petiție care a fost semnată, în doar câteva zile, de aproape 10.000 de persoane. Cei care vor să semneze petiția pentru interzicerea petardelor o pot face aici: - https://petition.qomon.org/stop-petarde/.
„De ce să semnați petiția STOP petarde? Pentru că așa punem și mai multă presiune pe PSD să scoată de la sertar proiectul de lege USR care interzice petardele, proiect pe care l-au îngropat la Comisii. Nu este normal dacă există o problemă în societate și am găsit soluția corectă pentru ea, în Parlament, să se facă cei de la PSD că nu există – nici problema, nici soluția. E nevoie de o reglementare mai strictă a petardelor, iar cel mai important lucru este scoaterea lor din mâna publicului larg și, mai ales, a copiilor. Pentru că impactul lor asupra oamenilor și animalelor, deopotrivă, este unul dramatic. De la răniri, traume sau sperieturi și până la incendii majore, cum am văzut zilele acestea”, spune deputatul USR Radu Molnar, inițiatorul legii.