O nouă mare coaliție pentru Germania - și pentru Europa

Data actualizării: Data publicării:
Jeffrey D. Sachs
Jeffrey D. Sachs
Profesor și director al Earth Institute la Universitatea Columbia, unde predă dezvoltarea sustenabilă, politici și management în sănătate. Este și director al Rețelei pentru dezvoltare sustenabilă a ONU (UN Sustainable Development Solutions Network). Printre cărțile pe care le-a publicat se numără The End of Poverty, Common Wealth, The Age of Sustainable Development
German Presidential Elections
Foto: Gulliver/GettyImages

Cu America lipsă la apel și China în plină ascensiune, este momentul ca Germania și Uniunea Europeană să furnizeze lumii viziune, stabilitate și leadership global. Iar acest imperativ se extinde asupra creștin- democraților și a social-democraților din Germania.

German Presidential Elections
Foto: Gulliver/GettyImages

Prietenii Germaniei și ai Europei din întreaga lume au răsuflat ușurați la aflarea veștii despre dorința creștin-democraților și a social-democraților (SPD) germani de a discuta o repetare a marii lor coaliții de guvernare. Lumea are nevoie de o Germanie puternică, care să privească spre viitor într-o Uniune Europeană dinamică. O nouă mare coaliție care să lucreze alături de guvernul președintelui francez Emmanuel Macron ar face aceste lucruri posibile.

Decizia inițială a SPD de a merge în opoziție, după rezultatele slabe obținute la alegerile din septembrie, a fost poate sinceră și chiar solidă din punct de vedere strategic. Însă momentul nu este potrivit. Diplomația este pretutindeni în suferință.

Statele Unite se confruntă cu un președinte instabil psihic, un cabinet plutocratic și o majoritate republicană în Congres. Europa cunoaște suferințele unor multiple crize economice, sociale, politice și instituționale. China, pe de altă parte, este dinamică și deschisă spre exterior, ceea ce reprezintă un motiv serios ca UE să-și asume o poziție de lider și să intre în parteneriate constructive cu China într-o serie de inițiative cheie (precum infrastructura sustenabilă pentru Eurasia).

Pe scurt, acesta este un bun moment pentru Germania și Uniunea Europeană să furnizeze lumii viziune, stabilitate și leadership global. Iar acest imperativ global se extinde asupra Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a Angelei Mekel,  a Uniunii Creștin-Sociale (CSU - partidul frate din Bavaria) și a SPD.

Dar CDU/CSU și SPD trebuie să facă mai mult decât o simplă extindere a guvernului precedent, care a fost prea provincial ca imagine și temperament. Lumea întreagă și Europa au nevoie de o Germanie orientată spre exterior și care să ofere mai multă inovație instituțională și financiară, pentru ca Europa să fie egalul SUA și al Chinei în afacerile globale. Spun asta ca unul care crede cu fermitate în angajamentul Europei și în capacitatea acesteia de a revoluționa arta guvernării atunci când vine vorba de dezvoltare sustenabilă.

Creșterea economică incluzivă și sustenabilă din punctul de vedere al mediului este o idee foarte europeană care este acum îmbrățișată la nivel global în Agenda 2030 a ONU și în cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale sale, precum și în Acordul Climatic de la Paris din 2015. Experiența Europei în social-democrație și în creștin-democrație a făcut posibilă această viziune globală. Însă acum, când agenda sa a fost adoptată la nivel mondial, rolul Europei de conducător a devenit esențial pentru realizarea acesteia.

O mare coaliție de guvernare în Germania va trebui să ajute la așezarea Europei în poziția de lider. Președintele francez Emmanuel Macron a oferit câteva idei importante: un ministru de finanțe european; eurobonduri pentru finanțarea unui nou program european de investiții; o taxă pe tranzacțiile financiare care să finanțeze creșterea ajutoarelor pentru Africa, unde Europa are un interes strategic pentru dezvoltarea pe termen lung; o armonizare mai generală a taxării, înainte ca SUA să declanșeze o cursă globală a scăderii taxelor pentru corporații și pentru bogați.

Contrar opiniei germanilor care se opun acestor măsuri, un ministru de finanțe european și eurobondurile nu ar trebui să ducă la excese fiscale ci, mai degrabă, la o renaștere bazată pe investiții a creșterii economice “verzi” (sustenabilă ecologic) în Europa. China a propus  “Belt and Road Initiative” pentru a construi o infrastructură verde care să lege Asia de Sud-Est de Europa.

Este momentul ca Europa să ofere aceeași viziune îndrăzneață, prin crearea unui parteneriat cu China care să renoveze infrastructura Eurasiei pentru un viitor cu emisii scăzute de carbon.

Dacă Europa își joacă bine cărțile, excelența științifică și tehnică a Europei (și a Chinei) va înflori de pe urma unei astfel de viziuni. Dacă nu, în viitor vom conduce toți automobile electrice chinezești, încărcate de la celule fotovoltaice chinezești, în timp ce industria de automobile germană va fi doar o amintire.

Un ministru de finanțe european va putea pune capăt agoniei auto-provocate de Europa în urma crizei financiare din 2008. Pare greu de crezut, dar criza din Grecia continuă și azi, la 10 ani după instalare. Asta din cauză că Europa a fost incapabilă (iar Germania nu a dorit) să curețe mizeria financiară (inclusiv datoriile imposibil de returnat ale Greciei) într-un mod corect și de perspectivă, așa cum s-a întâmplat în 1953 prin Acordul de la Londra privitor la datoriile externe ale Germaniei. Dacă Germania nu va ajuta la rezolvarea acestei probleme, Europa se va înfrunta o criză prelungită cu consecințe sociale, economice și politice.

Peste 3 săptămâni, Macron va convoca liderii mondiali la Paris pentru cea de-a doua aniversare a acordului climatic. Franța va trebui să primească aplauze, însă la fel și Germania. În timpul președinției Germaniei la G20, Merkel a menținut angajamentul ferm pentru 19 membri din cei 20 față de Acordul de la Paris, în ciuda încercării rușinoase a președintelui american  Donald Trump de a-l sabota.

Într-adevăr, corupția politică din SUA (în special finanțarea campaniilor de către industria petrolieră) a pus în pericol consensul global privitor la schimbările climatice. Dar Germania a rămas fermă pe poziții. Noua coaliție trebuie să se asigure că tranziția energetică (Energiewende) a țării va respecta obiectivele pentru 2020 stabilite de guvernele precedente. Aceste angajamente importante  și realizabile nu trebuie să facă obiectul negocierilor din coaliție.

O alianță CDU/CSU - SPD, care să lucreze cu Franța și cu restul Europei, ar putea să facă mult mai multe în domeniul schimbărilor climatice. Mai important, Europa are nevoie de un plan energetic cuprinzător pentru reducerea emisiilor de carbon până în 2050. Aceasta necesită o rețea energetică inteligentă cu zero emisii pe întreg continentul care să utilizeze cu succes energia solară și eoliană nu doar în Europa de Sud, ci și în Africa de Nord și în estul Mediteranei. Din nou, eurobondurile, parteneriatul verde cu China și unitatea în interiorul Europei ar putea face diferența.

O astfel de alianță ar putea permite o nouă politică externă a Europei, una care să promoveze pacea și dezvoltarea sustenabilă, bazată pe mecanisme de securitate care să nu depindă atât de mult de SUA. Europa, un magnet pentru milioane de posibili migranți economici, poate și trebuie să recâștige controlul asupra frontierelor sale, ceea ce îi va permite să întărească și să aplice limitele necesare asupra migrației.

Se pare că termenii politici ai unei noi mari coaliții de guvernare sunt clari. SPD ar urma să preia conducerea ministerelor economiei și finanțelor, în timp ce CDU/CSU vor deține funcția de cancelar. Asta ar fi o coaliție adevărată și nu una care să îngroape politic SPD sau să-l priveze de mijloacele de implementare a unui program ecologic, incluziv, de dezvoltare sustenabilă pentru întreaga UE.

Cu Merkel și liderul SPD Martin Schulz la conducere, guvernul german va fi în mâini excelente, responsabile și experimentate. Prietenii și admiratorii Germaniei, precum și toți susținătorii dezvoltării sustenabile speră în acest rezultat.

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...