Nu există un război comercial între SUA și China

Data publicării:
grafica china vs sua shutterstock
Foto: Shutterstock

CAMBRIDGE – Conflictul actual dintre Statele Unite și China nu este un război comercial. Deși SUA au un deficit comercial uriaș cu China, nu acesta este motivul pentru care impun tarife vamale mari la importurile din China și amenință să le mărească și mai mult la sfârșitul actualului armistițiu de 90 de zile, pe 1 martie. Scopul acestor tarife vamale este să determine China să înceteze politica sa de furt de tehnologie americană.

Guvernul chinez se referă la acest conflict ca la un război comercial pentru că speră că prin cumpărarea de cantități mari de produse americane va determina SUA să desființeze tarifele. Negociatorii chinezi s-au oferit recent să cumpere destule produse americane încât să reducă deficitul comercial la zero până în 2024. În mod evident, negociatorii SUA au respins acest mod de încheiere a disputei.

SUA vor ca China să înceteze să mai ceară firmelor americane care vor să facă afaceri în China să aibă un partener chinez și să pună la dispoziția acestuia tehnologia pe care o dețin. Această politică este interzisă explicit de regulile Organizației Mondiale a Comerțului pe care China s-a angajat să le respecte din momentul în care a aderat la MOC în 2001. China neagă că încalcă această regulă și afirmă că firmele americane nu sunt obligate să-și împărtășească tehnologia: ele fac asta în mod voluntar pentru a avea acces la piața chineză și la oportunitățile de producție din China. Dar firmele americane privesc comportamentul Chinei ca pe o formă de extorcare.

SUA vor totodată ca statul chinez să înceteze să folosească spionajul cibernetic pentru a fura tehnologie și secrete industriale de la companiile americane. Președintele chinez Xi Jinping a fost de acord să oprească acest furt digital de tennologie industrială americană după întâlnirea cu Președintele Barack Obama din 2015. Din păcate, acordul la care s-a ajuns în acel moment era foarte limitat și se referea doar la furtul girat de cele două state. Deși acest acord a determinat o reducere temporară a furtului cibernetic de tehnologie industrială, atacurile cibernetice asupra companiilor americane, efectuate probabil de companii chineze deținute de stat și de alte organizații sofisticate, s-au înmulțit din nou în ultimii ani.

Chinezii folosesc tehnologia furată pentru a concura cu firmele americane în China și în alte părți ale lumii. Reprezentantul SUA pentru comerț a estimat recent că furtul de tehnologie costă economia americană 225-600 de miliarde de dolari pe an. Iar FBI a afirmat că furtul cibernetic chinez de tehnologie americană este „cea mai gravă” amenințare la securitatea națională a Statelor Unite. Similar, un raport de 142 de pagini despre conflictul americano-chinez, realizat de Camera de Comerț a SUA și de Camera Americană de Comerț din China subliniază problema furtului de tehnologie. Raportul nu face nicio referire la balanța comercială.

Asta fiindcă autorii înțeleg, fără îndoială, faptul economic elementar că dezechilibru total al balanței comerciale globale a SUA este rezultatul condițiilor economice din SUA - excesul de investiții față de economii. Dacă chinezii ar cumpăra suficiente mărfuri pentru a elimina dezechilibrul bilateral, atunci dezechilibrul SUA s-ar muta către alte țări, fără ca dezechilibrul total să se modifice.

Este clar că tarifele vamale ale SUA afectează economia chineză. Piața bursieră chineză a scăzut considerabil, iar economia chineză crește mai lent. Creșterea reală anuală (ajustată cu inflația) a PIB-ului în trimestrul al patrulea din 2018 a scăzut la doar 4%. Autoritățile chineze fac declarații în care semnalează dorința lor de a încheia un acord cu Satele Unite pentru a stopa încetinirea economică și pentru a inversa tendința de declin a pieței bursiere chineze. De asemenea, Casa Albă face declarații pozitive despre negocieri pentru că acest lucru pare să impulsioneze piața bursieră americană. Dar realitatea este că nu există deocamdată niciun progres în domeniul problemei fundamentale a furtului de tehnologie.

Guvernul SUA nu dorește să oprească creșterea economică a Chinei sau dezvoltarea industriilor de înaltă tehnologie din această țară. Dar furtul de tehnologie nu poate fi acceptat. A funcționat prea multă vreme și nu trebuie să mai continue.

SUA încearcă să-i pună capăt. Dacă nu se rezolvă nimic până pe 1 martie, americanii vor crește tarifele vamale la exporturi chineze de 200 de miliarde de dolari, de la 10% la 25%. Acest lucru va afecta și mai mult economia Chinei și va face ca autoritățile chineze să ia în serios solicitările SUA și să negocieze în consecință.

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei