Editorial Noile norme ale UE vor descuraja drastic infracțiunile împotriva mediului
Atunci când se aruncă sau se transportă ilegal deșeuri toxice, când se face trafic cu specii sălbatice de floră și faună pe cale de dispariție, cum ar fi tigrii, elefanții și esențele de lemn prețioase, când se distrug resurse naturale precum pădurile seculare, cu toții plătim pentru daunele provocate. Poluarea ajunge în aerul pe care îl respirăm și în apa pe care o bem, ceea ce duce la probleme de sănătate și la daune semnificative pentru mediu.
Multe dintre aceste infracțiuni sunt clandestine și greu de detectat, iar adesea nu există victime directe care să depună plângeri la autorități. De prea mult timp, cei care comit infracțiuni împotriva mediului profită de sancțiunile slabe și de lipsa măsurilor de asigurare a respectării legislației, lăsând nota de plată în seama contribuabililor și a generațiilor viitoare.
Lipsa unor măsuri adecvate de asigurare a respectării legislației, numărul limitat de cazuri investigate și sancțiunile slabe impuse în practică au condus la apeluri în favoarea unor acțiuni ferme la nivelul UE. De aceea, Comisia Europeană a propus, în decembrie 2021, înăsprirea semnificativă a legislației privind infracțiunile împotriva mediului.
Acordul provizoriu de referință cu privire la o nouă directivă a UE, convenit recent de Parlamentul European, statele membre ale UE și Comisia Europeană reprezintă un pas înainte important în combaterea infracțiunilor împotriva mediului.
De ce este acest act legislativ mult mai drastic decât cel anterior?
Noul act legislativ va îmbunătăți eficacitatea măsurilor de asigurare a respectării normelor de drept penal. Acesta aduce clarificări cu privire la categoriile existente de infracțiuni împotriva mediului și adaugă noi categorii, cum ar fi reciclarea ilegală a navelor, manipularea și comerțul ilegal de mercur sau manipularea și comerțul ilegal de produse chimice periculoase. Actul legislativ include, de asemenea, tipurile de sancțiuni și nivelurile acestora și precizează circumstanțele agravante, precum și sancțiunile și măsurile accesorii care permit un răspuns adaptat la infracțiuni specifice. Aceste prevederi ajută autoritățile judiciare să se asigure că pedeapsa este pe măsura gravității infracțiunilor împotriva mediului.
Actul legislativ consolidat va garanta faptul că cele mai grave încălcări ale normelor sunt încadrate ca infracțiuni și că autorii faptelor sunt pedepsiți în mod corespunzător. Se va asigura astfel că acțiunile întreprinse de autoritățile de aplicare a legii și de autoritățile judiciare au o eficacitate sporită pe teren și că apărătorii mediului beneficiază de o protecție îmbunătățită și de recunoașterea pe care o merită.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Pe bună dreptate, cetățenii români sunt din ce în ce mai îngrijorați de exploatarea forestieră ilegală și de comerțul ilegal cu lemn. România se mândrește cu unele dintre cele mai mari și mai frumoase păduri seculare din Europa, iar cei care încearcă să le protejeze de infractori își riscă viața.
Să luăm, de asemenea, cazul incendierii ilegale a deșeurilor în apropierea Municipiului București cu scopul de a extrage metale în vederea comercializării. Cine a trecut pe lângă locul ilegal de incendiere, care a fost raportat în 2021, s-ar putea să fi inhalat un amestec toxic de poluanți. A fost compromisă calitatea aerului pe întreg teritoriul Municipiului București și a fost astfel afectată sănătatea locuitorilor. Acordul convenit recent la nivelul UE va contribui la stimularea acțiunilor întreprinse la nivel național și la combaterea acestei probleme și a infracțiunilor împotriva mediului, în general, ceea ce va aduce beneficii cetățenilor și mediului în România, în Europa și chiar mai departe. Daunele cauzate de infracțiunile împotriva mediului nu se opresc la frontierele naționale.
Valoarea mediului pentru societate în general, pentru economie și pentru sănătatea noastră este inestimabilă. Cu toate acestea, dacă nu acționăm acum, generațiile viitoare vor avea de măsurat pierderile pe care le-au suferit din cauza comportamentului imprudent al strămoșilor lor.
Noul act legislativ privind infracțiunile împotriva mediului îi va descuraja pe cei care sunt tentați să profite în mod ilegal de pe urma daunelor aduse naturii și îi va pedepsi într-un mod mai eficient pe autorii unor astfel de infracțiuni. Prin impunerea de sancțiuni penale pentru cele mai grave infracțiuni, protejăm natura mai bine ca niciodată și facem ceea ce este corect față de generațiile viitoare.