La Sibiu, liderii UE trebuie să lanseze un nou pact pentru o Europă echitabilă, rezilientă și durabilă

Data actualizării: Data publicării:
Luca Jahier France 24

De Luca Jahier, preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE)

În mai puțin de trei săptămâni, peste 400 de milioane de europeni, cel mai numeros electorat din lume după cel al Indiei, vor merge la urne pentru a alege 751 de deputați la alegerile cele mai importante, probabil, pentru viitorul Europei din 1979 încoace, când au avut loc primele alegeri pentru parlamentul nostru transnațional.

bruxelles comisia europeana steag ue shutterstock_592879253
Foto: Shutterstock

În ultimii doi ani, UE și liderii naționali au depus eforturi continue pentru a defini o viziune pentru Europa. Comisia Europeană a elaborat mai multe scenarii. Au fost organizate dezbateri și consultări, au fost schițate planuri, au fost formulate soluții. Niciodată până acum nu a avut loc o dezbatere atât de intensă, deschisă și sinceră cu privire la Europa pe care ne-o dorim și cea pe care dorim să o lăsăm generațiilor viitoare.

Cu toate acestea, o bună parte din discursul despre viitorul Europei a fost deturnată de eurosceptici și grevată de un populism devastator, tot mai larg răspândit.

Sub pretextul naționalismului, populiștii au promis să apere interesele majorității împotriva minorităților imigrate și a elitelor care au pierdut legătura cu cetățenii. Valorile noastre au fost puse sub semnul întrebării, mulți nu au perceput dreptul de a face bine ca fiind elementul central al acțiunii noastre politice.

Naționalismul este o otravă ideologică, spunea nu demult președintele german Frank-Walter Steinmeier. Această otravă riscă să devină o amenințare la adresa sănătății democrației noastre, deoarece populismul nu atacă numai elitele și autoritățile instituite, ci însăși ideea de pluralism politic.

Acesta este motivul pentru care reuniunea liderilor europeni de la Sibiu, care are loc la 9 mai, de Ziua Europei, trebuie să identifice rapid un antidot, înainte de alegerile europene din perioada 23-26 mai.

Mulți politicieni nu știu cum să combată populismul. Din ce în ce mai mult, ei au adoptat o atitudine uneori numită distrugere prin imitație, ceea ce înseamnă depășirea contracandidaților de extremă dreapta printr-o retorică dură cu privire la refugiați și la imigrație, în vederea recâștigării consensului. Retorica de acest fel a adus prejudicii grave democrației europene în ultimele luni, incitându-i pe cetățeni să voteze pentru mișcări și mai extremiste.

În schimb, liberalii ar trebui să opteze pentru valori prin care să poată combate inegalitățile. A sosit momentul să oferim o adevărată viziune, să ne îndepărtăm de doctrina „Statul pe primul loc”, o doctrină care alimentează ura în Europa și în Statele Unite.

Nu prin închiderea granițelor, nu prin construirea de ziduri și nici prin respingerea globalizării vom face față marilor transformări economice, sociale și ecologice care ne așteaptă.

Protestele legate de Europa ne arată că UE poate deveni mai puternică dacă politicienii sprijină o nouă viziune care să asigure o creștere echitabilă, rezilientă, inovatoare, favorabilă incluziunii și durabilă, mai degrabă decât una cu caracter „naționalist”.

Viziunea există. Ea se numește „Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă”, întemeiată pe articolul 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, votată și adoptată de toți. Ea reprezintă matricea strategiei. Iar dacă statele membre și societatea civilă europeană își însușesc pe deplin strategia, sprijinită de un buget ambițios al UE, ea ne va permite să pornim pe calea cea bună economică, socială, de mediu și instituțională, pe calea spre reînnoire, spre o adevărată renaștere a UE (rEUnaissance).

Așa s-a întâmplat în secolul al XV-lea, când Renașterea a adus cu sine o puternică revoluție umanistă, de mare amploare, care a restabilit dimensiunea reală a culturii în relația sa concretă cu știința, arta guvernării și organizarea vieții economice și sociale, și care a stat la baza modernizării Europei.

Astăzi se poate întâmpla la fel. Europa are nevoie de un nou model de creștere, care să difere din punct de vedere calitativ și creativ față de cel prezent, care să favorizeze incluziunea socială și să fie durabil din punct de vedere ecologic, capabil să încurajeze și să sprijine convergența tranzițiilor digitale și ecologice în țările și societățile noastre.

Competitivitatea și durabilitatea nu se exclud reciproc, fiindcă aspectele sociale și de mediu fac parte integrantă din definiția competitivității. Competitivitatea nu trebuie definită doar în termeni de cantitate și preț, ci și în raport cu valorile europene, de calitate și de durabilitate.

Agenda 2030 reprezintă contractul social și economic al secolului XXI, menit să eradicheze sărăcia, să ofere condiții de viață și de muncă decente pentru toți și să reducă inegalitățile sociale, să asigure durabilitatea planetei și, mai presus de toate, o nouă eră a inovării și progresului în toate domeniile, în slujba unei Europe deschise către lume.

Investițiile durabile reprezintă un instrument esențial pentru coordonarea și promovarea acestui proces. Ele trebuie să stimuleze crearea de locuri de muncă de calitate, energia din surse regenerabile, transportul în comun ecologic, accesibil și la prețuri convenabile, tehnologia digitală proiectată ecologic, precum și cercetarea și inovarea. Acest aspect este deosebit de important pentru tineri și regiunile care au un nivel ridicat al șomajului sau care se confruntă cu schimbări structurale.

Democrația și liberalismul vor fi consolidate în momentul în care durabilitatea economică și competitivitatea sistemului nostru european sunt redefinite în raport cu planeta noastră, întreprinderile europene asumându-și rolul și responsabilitățile și acționând ca lideri în fața restului lumii.

Tinerii noștri – și Greta se numără printre ei – ne spun, fără echivoc, că rețeta câștigătoare este cea care va reuni dezvoltarea durabilă, tinerii și angajamentul civic.

Nu există niciun dubiu că vom putea găsi investițiile necesare pentru a dezvolta economiile secolului XXI și pentru a-i lăsa pe alegătorii europeni să opteze între revenirea la statul național sau șansa de a modela noua ordine mondială. Aceasta va fi rEUnaissance.

Partenerii noștri
Playtech
Care este treaba cu Kosovo, rana deschisă în inima Balcanilor: ce ne spune...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”