Video Editorial ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Se va rupe coaliția PNL-PSD după alegeri?

Data actualizării: Data publicării:
Claudiu Pândaru
Claudiu Pândaru
Jurnalist Digi24
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Se va rupe coaliția PNL-PSD după alegeri?”, o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. Florin Negruțiu afirmă: „nu cred că se va rupe coaliția. PSD și PNL guvernează bine împreună și au împărțit zonele de influență. Este o afacere reciproc avantajoasă.” Claudiu Pândaru adaugă că „liberalii au uitat să facă politică. Dacă voiau să se distanțeze de PSD, ar fi ales motive legate de electoratul lor, nu doar de interesele lui Klaus Iohannis.”

Claudiu Pândaru: Președintele Klaus Iohannis a plecat spre America cu avionul privat plătit din bani publici, dar a lăsat în urmă ditamai scandalul între PNL și PSD, șefii celor două partide, pentru că PSD refuză să susțină legea Iohannis, legea care i-ar permite președintelui să fie prezent ca independent pe listele parlamentare ale PNL. Pentru că PSD refuză să susțină această lege, golful PNL vorbea chiar despre o rupere a coaliției după alegeri. Florin Negruțiu, crezi că se va rupe coaliția PNL-PSD?

Florin Negruțiu: Nu, nu cred că se va rupe. Sau, dacă se va rupe, se va rupe doar pe perioada campaniei electorale. Ei au guvernat bine împreună, s-au înțeles bine, s-au împărțit zonele de influență, oamenii prin funcții. Este o afacere care funcționează între PSD și PNL. Nu văd de ce ai strica o afacere reciproc avantajoasă? Sigur că în campania electorală fiecare încearcă să tragă spuza pe turta lui, să convingă electoratul pe care speră să-l aducă la urne. Liberalii au pornit povestea asta cu ruperea pentru că, de fapt, ce încearcă să facă? Încearcă să ia de pe culoarul PSD-ului, pe care au jucat în ultima vreme, alergându-se pe același electorat, și să se ducă pe un culoar mai de dreapta, un culoar de dreapta pe care l-au părăsit prin acțiunile lor guvernamentale.

Și ca să fie credibil pe culoarul de dreapta, el trebuie să fie ușor anti-PSD sau mai mult, anti-PSD-ist. Ori, după părerea mea, cred că este destul de târziu pentru PNL să se mai prezinte ca un partid anti-PSD, în condițiile în care este cu PSD-ul la guvernare. De ceva vreme, consultanții și strategiile PNL probabil încearcă să adune voturi de pe zona electoratului pe care l-au pierdut în ultimii ani, electoratul de dreapta, electoratul liberal, care în momentul ăsta ori s-a dus spre alte partide, ori nu mai votează. Dar, în privința unei coaliții de guvernare după alegerile parlamentare, matematica spune că PSD și PNL pot face majoritate în continuare și pot replica modelul care a mers până acum. Deci, să așteptăm și să trecem de această perioadă de campanie electorală. Să nu ne uităm foarte mult în gura politicienilor, pentru că multe lucruri care se spun în campania electorală se uită imediat după ce se închide votul.

Claudiu Pândaru: Sigur că da. Și dacă intențiile legate de ruperea coaliției erau unele serioase, o făceau acum. Mai ales că probabil ar fi fost singurul gest prin care, electoral, ca imagine, ar fi putut convinge alegătorii că-și fac ceea ce vorbesc, nu doar spun de dragul de a rămâne spuse. Este însă aici un element foarte interesant. Practic, acest mic scandal sau mare scandal este încă o dovadă a faptului că PNL a uitat să facă politică. Dacă voiau să se distanțeze ca imagine de PSD, nu ar fi fost poate mai bine să aleagă motive ce țin de interesele electoratului lor – taxe crescute, impozite, pensii, salarii, reforma statului. Singurul motiv pe care îl invocă acum atunci când vorbesc despre ruperea coaliției nu sunt chestiuni care privesc electoratul, ci sunt chestiuni care îl privesc pe domnul Klaus Iohannis. Punct.

Partenerii noștri