ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Cu ce rămâi după ce citești cartea lui Nicolae Ciucă? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.
Data publicării:
„Cu ce rămâi după ce citești cartea lui Nicolae Ciucă? Ce impact are?", o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. Florin Negruțiu comentează ironic că „Este primul scriitor care scrie o carte exclusiv pentru copertă. Nu mai contează ce e între pagini, ci doar momentul lansării."
Claudiu Pândaru adaugă că, din punct de vedere politic, această strategie electorală a consultanților lui Ciucă a devenit un punct major de atac folosit de contracandidați.
Mai jos aveți dialogul integral:
Claudiu Pândaru: Nicolae Ciucă și-a lansat, într-un final, cartea. Florin Negruțiu, ai citit cartea lui Nicolae Ciucă?
Florin Negruțiu: Ciucă? Păi, trebuie să termin pe Dostoievski, pe Tolstoi, pe Balzac. Și mai sunt câțiva scriitori până la Ciucă. Sigur, cu promovare mult mai mică decât a avut parte domnul Ciucă, pomeneală, n-a evitat niciun sector român să aibă promovarea și strălucirea lui Nicolae Ciucă. Mă rog, promovarea a fost pentru copertă. Este primul scriitor care scrie o carte exclusiv pentru copertă. Nici nu mai contează ce este între paginile respective. A contat afișul. Și a contat, cum spuneam, momentul lansării la Ceată, cum e cel din Deșeu, în timp ce tăia ceapă. Adică este un anturaj retoric deosebit. Ceea ce ne duce la concluzia firească că domnul Ciucă mănâncă mai bine decât citește, citește mai bine decât scrie și scrie mai bine decât vorbește. Ce face domnul Ciucă cel mai bine? Păi, își lansează cartea la popotă. Acolo. Cumva și-a regăsit domnul Ciucă locul.
Florin Negruțiu: Putea să lanseze la Academie, putea să lanseze la Cărturești, la TNB. Nu, domnule, domnul Ciucă s-a dus cu ea să o lanseze unde se simte mai bine, la popotă. Acum? Mari dezvăluiri în cartea asta să știi că nu o să găsim. Este povestea vieții domnului Ciucă. Spectaculoasa poveste a vieții domnului Ciucă. Cine are timp și n-are lucruri de făcut, poate să o ia, să o răsfoiască, mai ales că este la liber. Ea nu este gratuită, dar este la liber. A costat 2 milioane de euro din banii noștri. Noi am plătit această carte în avans. Asta mă amintește de vremea lui Ceaușescu. Important era să ai o relație? Nu conta foarte mult câți bani aveai, era relația.
La Magazinul Universal, la librăria din zonă era un obicei ca oamenii să cumpere pachete de cărți învelite în hârtie albă. Nu știai niciodată ce cărți sunt în pachet până ajungeai acasă și desfăceai. Era unul dintre ritualurile copilăriei mele, și întotdeauna în pachetul ăla aveai o carte bună sau două cărți bune și aveai și cărți de umplutură. Nu aveai doar Marin Preda, aveai și „Cum să ne construim singuri un coteț de porumbei". Cartea lui Ciucă? Adică, în felul ăsta, se dădeau pachetele în momentul ăla. E cartea lui domnul Ciucă. Este din pachetul ăla de umplutură.
Claudiu Pândaru: Din punct de vedere politic, ce este absolut de neînțeles este că asta a fost gândită ca strategie electorală de niște consultanți politici. Înțelegem o parte dintre ei, că încearcă să-i crească șansele în cursa prezidențială domnului Ciucă și să construiască un profil. Însă, această campanie a fost gândită atât de prost încât, în urma aplicării, a fost creat cel mai important punct de atac împotriva domnului Ciucă, de care se folosesc contracandidații pentru a-l ridiculiza.
Alte opinii
Recomandările redacţiei
Ultimele știri
Citește mai multe Partenerii noștri