ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Ce au înțeles politicienii din mesajul lui David Popovici?

Data actualizării: Data publicării:
colaj foto cu pandaru si negrutiu
Jurnaliștii Digi24 Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

„Ce au înțeles politicienii din mesajul lui David Popovici?", o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Florin Negruțiu spune că „N-au înțeles nimic din mesajul lui David Popovici. S-au grăbit să îl felicite pe Facebook, dar sunt mai mult decât niște influenceri. Ei au poziția privilegiată din care pot schimba fundamental anumite lucruri în țara asta".

Claudiu Pândaru adaugă: „În România, locul în care sportul de masă se face este curtea școlii, dar aceasta rămâne închisă după-amiaza și în weekend, oprind debutul copiilor în sportul organizat."

Discuția integrală:

Claudiu Pândaru: Ce au înțeles politicienii, Florin Negruțiu, din mesajul lui David Popovici?

Florin Negruțiu: N-au înțeles nimic din mesajul lui David Popovici. Îndrăznesc să dau această sentință pentru că s-au grăbit să îl felicite pe Facebook când a luat aurul. E foarte frumos, dar oamenii aceștia, mă refer în primul rând la premierul României și la președintele României, sunt mai mult, totuși, decât niște influenceri. Adică atunci când ești influencer, poți să influențezi, nu doar să comentezi.

Ei, oamenii ăștia sunt în poziția de a face lucruri, au poziția privilegiată din care pot schimba fundamental anumite lucruri în țara asta. Acum, toată lumea a fost foarte uimită de performanța lui David Popovici. Uită-te cine sunt concurenții care au fost bătuți de David Popovici în finala de la 200. Sunt concurenți care provin din țări care investesc masiv în sport și în primul rând investesc masiv în sportul de masă.

Uite, aici pot face politicienii lucruri, asta a fost și mesajul lui David Popovici către cei care sunt factori de decizie în țara asta: să facă politici, nu doar să construiască bazine, stadioane, terenuri de sport, ci să facă politici care să permită accesul tuturor copiilor din țara asta la sport la competiții sportive. Realitatea este următoarea: copiii fac sport și fac sport de performanță doar dacă sunt susținuți de părinți.

David Popovici a ajuns aici pentru că a fost susținut de părinți. E drept, David Popovici nu se pierde până ajunge la marea performanță, dar câți nu ajung să își atingă potențialul? Probabil mii sau zeci de mii de copii. Aici este rolul statului să ajute acești copii, să cultive talentul, abilitățile native și așa mai departe. Dar asta înseamnă investiții masive în sportul școlar și în sportul de masă. Asta este rolul statului.

Claudiu Pândaru: Știi, în România, locul în care sportul de masă se face de ani de zile este curtea școlii. În continuare, curțile școlilor sunt închise în weekend, sunt închise după-amiaza, sunt închise când nu sunt ore de sport, din dorința de a proteja câte un panou pus nou din fonduri europene sau terenul amenajat sau pur și simplu pentru că nu au cheie.

În foarte multe orașe, cei care administrează școlile închid porțile, oprind debutul copiilor în sportul organizat. În sportul organizat sunt două feluri de sport: e fotbal și este restul sporturilor. În fotbal, Federația Română de Fotbal, echipele, cluburile mici, cluburile mari, cluburile private, peste tot în țară înfloresc. Sunt pepiniere, de la Constanța, Academia lui Hagi până în București, unde sunt foarte multe cluburi private care cresc copii, care organizează competiții la nivel național.

În fotbal, lucrurile par să meargă bine. Toate lucrurile acestea sunt încurajate în mod real de Federația Română de Fotbal. S-ar putea ca acolo, peste câțiva ani, din această bază de selecție naturală, să vedem lucruri frumoase, chiar și în echipa națională a României. În rest însă, sportul de masă la care tu te referi este făcut în două feluri: ori prin susținerea visului copilului, ori prin intervenția statului în anumite tipuri de sporturi, unde iarăși lucrurile...

Partenerii noștri