ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Cât de dificilă e în realitate problema bugetului României?
„Cât de dificilă e în realitate problema bugetului României?", o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.
Florin Negruțiu afirmă că „Ieșirea PSD din negocieri este legată de deficitul bugetar și de măsurile de austeritate necesare, pe care Marcel Ciolacu nu vrea să le asume." Claudiu Pândaru adaugă că „Decizia poate fi parte din strategia lui Ciolacu de a-și poziționa candidatura pentru prezidențiale, evitând responsabilitatea guvernării în perioada următoare."
Claudiu Pândaru: PSD a anunțat că iese din negocierile pentru formarea viitorului guvern. Florin, care crezi că este, în realitate, motivul pentru care PSD părăsește barca?
Florin Negruțiu: Motivul este găuroiul din buget, care înseamnă un singur lucru, un lucru neplăcut. E neplăcut și pentru noi să-l spunem aici, darămite pentru premierul Marcel Ciolacu sau pentru premierul care va veni. Găuroiul din buget, produs de guvernarea PSD-PNL, înseamnă că trebuie să înghețe pensiile și salariile în 2025. Este prima măsură de austeritate pe care guvernul trebuie să o ia la începutul anului viitor. Îl vezi pe Marcel Ciolacu, care în permanență a spus în 2024 că există bani pentru creșterea pensiilor, să facă acest anunț? Ăsta ar însemna să recunoască faptul că a mințit tot anul 2024, când a împărțit bani cu mare larghețe pentru salarii, pensii și mărirea aparatului bugetar.
De ce a făcut asta? Ca să-și cumpere mandatul de președinte. Sperând că, cu această șpagă dată din buget, va ajunge în turul doi și de acolo la președinție. Dar Marcel Ciolacu a fost atât de slab ca și candidat, încât nici măcar nu a prins turul doi. Iar acum, la sfârșitul anului, trebuie să deconteze tot ce a cheltuit în 2024, fără să existe bani pentru aceste cheltuieli. Sunt bani din viitor, bani care trebuie împrumutați. Dar din cauza crizei politice, împrumuturile sunt foarte greu de obținut sau foarte scumpe. Așa că, pentru Marcel Ciolacu, e momentul să o „șteargă din restaurant," pentru că a venit nota.
Va trebui, însă, să se întoarcă la masa negocierilor, pentru că fără PSD nu există nicio formulă rezonabilă de guvern stabil în România. Există doar formule de guvern minoritar. PSD poate să guverneze cu opoziția extremistă, făcând o alianță cu AUR sau SOS. Sau poate să facă un guvern cu PNL, USR și UDMR, sau chiar fără USR, doar cu PNL și UDMR. Dar trebuie să revină la sentimente mai bune față de parteneri și să își asume responsabilitatea pentru guvernarea de până acum și pentru deciziile ce trebuie luate.
Claudiu Pândaru: Nu aș exclude ca în spatele anunțului făcut de Marcel Ciolacu, fără să consulte partidul, să fie și altceva. Este posibil ca intenția reală a lui Marcel Ciolacu să fie de a candida din nou la președinția României. Nu ar fi putut justifica în fața partidului de ce PSD, parte a arcului pro-european, nu obține poziția de premier. Și nici nu s-ar fi simțit confortabil dacă altcineva ar fi fost premier. În poziția de premier, Marcel Ciolacu ar fi trebuit să ia exact acele măsuri de austeritate pe care tu le-ai enumerat. Iar asta ar fi spulberat orice șansă de a candida la președinție.
Pentru a fi un candidat, Marcel Ciolacu, în opinia sa, trebuie să se plaseze în opoziție și să aibă un dușman concret de atacat – un alt premier al României care îngheață pensii și salarii. Astfel, ar putea să-l critice de dimineață până seara, sperând că de data aceasta va prinde turul doi.