ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Are Marcel Ciolacu șanse să câștige alegerile prezidențiale? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negru

Data publicării:
Claudiu Pândaru
Claudiu Pândaru
Jurnalist Digi24
colaj foto cu pandaru si negrutiu
Jurnaliștii Digi24 Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

„Are Marcel Ciolacu șanse să câștige alegerile prezidențiale?", o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Florin Negruțiu afirmă că „Are prima șansă să intre în turul doi. Forța partidului îl va duce pe Marcel Ciolacu în turul doi, dar ce se întâmplă între cele două tururi depinde mult de carisma personajului." Claudiu Pândaru adaugă: „Dacă ajunge în turul doi, va pierde cursa, așa cum s-a întâmplat cu fiecare candidat PSD care a ajuns acolo."

Dialogul integral:

Claudiu Pândaru: Un nou candidat în cursa prezidențială, domnul Ciolacu de la PSD intră oficial în cursă. Nu că nu am fi intuit că va candida. Are prima șansă, Florin Negruțiu, Ciolacu să câștige funcția de președinte al României?

Florin Negruțiu: Are prima șansă să intre în turul doi. Cred că aici putem spune fără să greșim că forța partidului îl va duce pe Marcel Ciolacu în turul doi. Însă ce se întâmplă între cele două tururi nu mai depinde numai de partid, ci depinde în mare măsură și de carisma personajului. De asta Marcel Ciolacu s-a codit atât de mult să-și anunțe candidatura, pentru că dilema asta este simplă: de 20 de ani un PSD-ist n-a mai câștigat președinția României dintr-o aritmetică electorală foarte simplă, pentru că atunci când tragi linia, electoratul anti-PSD este ceva mai numeros decât electoratul PSD. Cei de la Ion Iliescu încoace n-au mai avut președintele României, și fiecare candidat PSD care a ajuns în turul doi pe forța partidului a pierdut alegerile. Pentru că între cele două tururi s-a întâmplat ceva care a mobilizat electoratul anti-PSD și care a ieșit la vot tocmai ca să nu iasă candidatul PSD.

Claudiu Pândaru: Și mai e un lucru de adăugat. Se mai teme ceva de către Marcel Ciolacu, și anume că, dacă ajunge în turul doi, va pierde cursa, va pierde și șefia partidului. S-a întâmplat exact același lucru cu fiecare candidat PSD ajuns acolo, la scurt timp după, a pierdut tot. De fapt, știi că asta...

Florin Negruțiu: Este analiza standard, pentru că într-adevăr, istoria partidului, care este un lung șir de execuții sângeroase și sumare, îți arată că întotdeauna numărul doi ia capul numărului unu în momentul în care șeful pierde o rundă de alegeri. Doar că m-am tot gândit și cred că totuși, Marcel Ciolacu este un soi diferit de politician diferit și de Liviu Dragnea, și de Victor Ponta, și de Adrian Năstase, și de Mircea Geoană. A avut capacitatea asta, că asta l-a adus aici, capacitatea de a negocia în prealabil foarte bine cu toate părțile de putere din partid, și cu cine n-a putut negocia, i-a executat sau i-a trimis în surghiun, cum a făcut cu Gabriela Firea. Eu bănuiesc că Marcel Ciolacu totuși a negociat și varianta asta în care dacă pierde alegerile prezidențiale, dar câștigă alegerile parlamentare și face o guvernare cu Partidul Național Liberal, în continuare el să fie numit în continuare. Premierul României ar fi singura lui șansă să nu-și piardă capul dacă pierde alegerile prezidențiale.

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Când a fost inventată prima băutură alcoolică din lume. Era groasă, aromată și semăna cu o băutură preferată...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville