Hackathon cu pedigree, studenți și ChatGPT
Hackathonul studențesc de pe lângă proiectul “România fără dosar”, dedicat soluțiilor de gherilă la probleme cronice, a ajuns la cea de-a treia ediție. Semn că studenții nației nu s-au plictisit. Știu și pot să găsească răspunsuri digitale la probleme analog mai bine decât mulți dintre noi. De la primele două ediții am rămas cu amintiri frumoase și cu idei bune care au fost plantate în inițiative legislative de care ați auzit - vedeți aici și aici.
Regula jocului a fost și rămâne una simplă. Se anunță o temă serioasă de optimizare socială și studenții sunt liberi să-și pună în mișcare creativitatea liber exprimată pentru a găsi o soluție cât mai creativă de simplificare sau de eficientizare a unui proces. Sau doar să dea o mână de ajutor, o idee bună și un link util.
În această primăvară, tema aleasă pentru brainstorming este “Sistem de programări online pentru servicii publice”. Că vrem să cumpărăm o casă, să pornim o afacere sau (subiect delicat pentru studenți) să declarăm nașterea unui copil, ne este necesară o platformă unică unde să ne putem programa pentru a rezolva rapid situația. Timpul nostru este prețios, nu merită să îl petrecem la coadă - am stabilit deja acest lucru la ediția precedentă.
Ce provocare ar putea fi mai nimerită pentru nativii aplicațiilor decât “digitalizarea cozii de la ghișeu”? Până la urmă, experiența serviciului de pașapoarte (epasapoarte.ro) poate nu e cea mai agresivă și poate fi replicată cu succes.
Ideea este să punem datele și roboții să lucreze pentru cetățeni și nu să ne burzuluim suveranist că vin boții în roiuri ca să ne fure joburile.
Și cum puteam să ne gândim la o astfel de temă fără să ne referim la “noua senzație”, ChatGPT!? Preferăm să spunem deschis și răspicat. Nu numai că softurile de inteligență artificială NU sunt interzise, utilizarea lor este chiar încurajată. “România fără dosar” are o șansă bună cu atât mai mult cu cât inteligența artificială își va face loc mai rapid, mai profund și mai consecvent în toate rutinele pe care azi, din păcate, administrația românească le procesează la mână, la pix, la registru.
Cu ceva consecvență, poate în toamnă venim și cu o veste cu adevărat bună - un asistent cu inteligență artificială care poate fi consultat pentru întrebări-încuietoare în legătură cu politicile și procedurile administrației publice din România.
Așadar, țară-țară, vrem studenți prieteni cu ideile, cartea, creativitatea și cu noile tehnologii. Un concurs fără costum și cravată, fără prejudecăți, cenzură și autocenzură. Detalii despre competiție și despre susținătorii ei din Parlament aici (romaniafaradosar.ro).
#HaiSăFacemTreabă #Legipentruviitor
- Etichete:
- hackathon
- george tuta
- romania fara dosar