Greșeala este iminentă. Lecțiile sunt opționale

Data actualizării: Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret al deputatului pnl george tuta pe fond negru
George Tuță, deputat PNL

Dacă nu ai petrecut ultimii ani într-un loc pustiu, fără conexiune de internet, sigur ai primit cel puțin un comentariu care să-ți pună încrederea în umanitate la îndoială. Cancel culture este cel mai recent trend de activism online, care poate fi rezumat în discreditarea publică a unei persoane sau a unei întâmplări. Fenomenul este cel mai adesea întâlnit pe rețelele sociale, însă anularea selectivă a lucrurilor care nu ne convin e veche de când lumea și depășește bariera internetului.

Să luăm un exemplu recent. Luni a debutat prima sesiune parlamentară din acest mandat. Tema principală – respingerea prevederilor propuse de vechiul Parlament. Am studiat legile respinse și pot să afirm că sunt pline de erori. Dar dacă rămânem la stadiul de ,,ai greșit, ești prost”, n-am învățat nimic. Riscul pe care îl aduce ,,cancel culture” este de a ne încuraja să ne oprim la prima reacție.

Eu sunt pasionat de inovare, pe care o definesc ca fiind procesul de a ajunge de la idee la factură. În inovare, la fel ca și în antreprenoriat, greșeala este iminentă. Din punctul meu de vedere, e important să greșim. E chiar de încurajat. Ce contează e cum greșim și cum transformăm greșeala în ceva benefic. Aici intervine ,,failure culture”, sau cultura eșecului.

Nu toate greșelile sunt egale. Harvard Business Review plasează greșelile pe un spectru, de la cele mai ,,vinovate”, la cele demne de laudă. Dacă greșești din încăpățânarea de a nu respecta o normă, e mult mai grav decât atunci când greșești în timp ce conduci un experiment explorativ.

Trebuie să creăm sisteme care să încurajeze, ba chiar să recompenseze, greșelile de la capătul pozitiv al spectrului. O cultură a eșecului înseamnă să nu mai vorbim în termeni de vină, ci de responsabilitate. E datoria noastră să luăm inițiative, cu riscul de a o da în bară, cât timp operăm într-un mediu controlat, unde riscurile sunt cunoscute și pagubele gestionabile. Doar așa putem ajunge la inovare și putem culege roadele materiale ale gândirii libere.

O să închei cu o vorbă din lumea start-upurilor: ,,Fail fast in order to succeed sooner”.
Cu cu alte cuvinte: Ai greșit? Aplauze! Ești mai aproape de soluție.

Partenerii noștri