De ce trebuie să ne așteptăm la ridicarea vizelor pentru Canada din octombrie?

Data actualizării: Data publicării:
Silvia Maria-Tăbușcă
Silvia Maria-Tăbușcă
Este trainer și consultat internațional pe probleme de securitate umană, profesor de drept la Universitatea Româno-Americană (Directorul Centrului de Drepturile Omului și Migrație) și membră în organizatii profesionale internationale. A fost cercetătoare în cadrul Universității din București (Facultatea de Drept) și a studiat la St. Thomas University, Miami, Florida.
pasaport romania - mfax

Până în prezent, Canada a ridicat vizele pentru toți cetățenii UE, cu două excepții: România și Bulgaria.

Fiindcă gestul presupune aplicarea unui tratament diferențiat pentru cetățenii UE pe bază de naționalitate, acesta este în dezacord cu Declarația Comună dată la finalul summitului bilateral din 2014 dintre Canada și UE. Cum s-a ajuns aici?

pasaport romania - mfax

Cum s-a decis ridicarea vizelor pentru UE — CETA și TTIP

Pentru a înțelege de ce sunt mari șansele ca vizele pentru români să fie ridicate de Canada în octombrie, trebuie cunoscut contextul: Canada și Statele Unite ale Americii și-au dorit consolidarea relațiilor economice cu piața comună europeană.

Astfel, pe parcursul anului 2014, negocierile dintre UE și cele două state nord-americane s-au concretizat în două tratate bilaterale de liber schimb: Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (CETA — Canada) și Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP — S.U.A).

Lipsa de transparență a negocierilor, precum și tendințele de secretizare a conținutului proiectelor de tratat au fost dur criticate în plan european. Nemulțumirile au vizat, cu predilecție, modalitățile nedemocratice de negociere a celor două tratate și influența mare a grupurilor de interese ce promovează corporațiile transnaționale în detrimentul drepturilor cetățenilor europeni și al autorității scăzute a administrațiilor publice locale și centrale.

Intrarea în vigoare a celor două tratate va crea o piață uriașă a serviciilor, mărfurilor și investițiilor, capabilă să monopolizeze economia globală și să ofere o nouă dimensiune comerțului internațional din secolul XXI. Această piață va reprezenta o treime din comerţul mondial şi va acoperi aproape jumătate din economia globală.

În timp ce negocierile cu S.U.A. referitoare la TTIP continuă, CETA a fost finalizat la data de 5 iulie 2016, când reprezentantul Comisiei Europene a propus în mod oficial Consiliului (UE) semnarea tratatului de liber schimb între UE și Canada. Acesta va intra parțial în vigoare (componenta economică aflată în competența exclusivă a UE) după semnarea sa la 27 octombrie 2016. Pentru intrarea integrală în vigoare (componenta de investiții) CETA trebuie ratificat de toate parlamentele naționale ale statelor membre UE.

Cum au rămas pe dinafară România și Bulgaria?

În acest context al consolidării relațiilor bilaterale UE-Canada au fost retrase vizele dinspre UE în Canada și invers, dar România și Bulgaria par să fi fost trădate de partenerii europeni.

Declarația Comună dată de cei doi actori internaționali la data de 26 septembrie 2014 la Ottawa prevedea, printre altele, „Noi, liderii din Canada și Uniunea Europeană,(...) ne angajăm să asigurăm, cât mai curând posibil, eliminarea vizelor la călătorie între țările noastre pentru toți cetățenii canadieni și ai UE, astfel încât aceștia să beneficieze pe deplin de noile oportunități economice și comerciale create între Canada și UE.”

Practic, partea canadiană nu a respectat această Declarație și nu a ridicat vizele pentru români și bulgari. În consecință, Comisia Europeană ar fi trebuit să implementeze mecanismul de reciprocitate în materie de vize, în conformitate cu regulamentul UE (1289/2013).

Astfel, UE trebuia să obțină în cadrul negocierilor cu Canada ridicarea vizelor pentru toți cetățenii săi, fără discriminare pe criteriul naționalității, sau să acționeze „în comun” pentru reintroducerea vizelor cetățenilor canadieni la călătorie în statele membre UE. Ultima variantă ar fi presupus un cost mult prea mare pentru ambele părți.

Așa că rămânea varianta negocierii agendei comune de ridicare a vizelor pentru cetățenii români și bulgari. Cred că până la data de 18 octombrie 2016, când miniștrii de externe ai statelor membre vor valida CETA, această problemă va fi soluționată în cadrul negocierilor bilaterale.

De ce este foarte probabilă ridicarea vizelor în octombrie?

Guvernele de la București și Sofia trebuie să promoveze interesele naționale în plan european și să protejeze drepturile propriilor cetățeni, solicitând UE și Canadei să își respecte obligațiile internaționale asumate.

Iar acesta este momentul oportun, fiindcă reprezentanții celor două guverne pot să blocheze intrarea în vigoare a CETA, dacă dreptul cetățenilor români și bulgari de a călători liber în Canada va fi, în continuare, limitat în mod discriminatoriu.

Rezultatele negocierilor purtate de Comisia Europeană cu Canada privitoare la ridicarea vizelor pentru toți cetățenii, fără discriminare pe criteriul naționalității, sunt importante și prin prisma negocierilor tratatului cu S.U.A. și ridicarea vizelor pentru America. În cadrul acestui demers, Romania și Bulgaria sunt direct susținute de alte trei țări europene - Croația, Cipru și Polonia, cărora încă li se aplica vize la calătoria în Statele Unite.

Despre autoare: Silvia-Maria Tăbușcă este trainer și consultat internațional pe probleme de securitate umană, profesor de drept la Universitatea Româno-Americană (Directorul Centrului de Drepturile Omului și Migrație) și membră în organizatii profesionale internationale. A fost cercetătoare în cadrul Universității din București (Facultatea de Drept) și a studiat la St. Thomas University, Miami, Florida.

Titlul și intertitlurile aparțin editorului (contact: laura.stefanut@digi24.ro)

 

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...