De ce a trecut Dragnea la amenințări

Data actualizării: Data publicării:
Dan Turturică
Dan Turturică
Jurnalist, coordonează site-ul Digi24. Și-a început activitatea publicistică în 1990. Redactor-şef “Evenimentul Zilei” (2000-2004) și ”România liberă” (2007-2015). A prezentat și moderat mai multe emisiuni de televiziune.
ponta-oprea

De ce i-a fost frică lui Liviu Dragnea nu a scăpat! DNA a început să deschidă dosar după dosar pentru afaceri ilegale din proximitatea sa, în care sunt vizați prieteni, colaboratori de nădejde și rude.

Nimic nu îl atinge direct, deocamdată, dar șeful PSD nu se poate minți. A mai văzut filmul ăsta. Așa a început cu Ponta, cu Ghiță, cu Oprea și cu mulți, mulți alții. Toți, intangibili, cândva. Lucruri mărunte, distante. Din ce în ce mai multe. Și dintr-o dată, totul se schimbă. Se prăbușește.

Așa se explică postura eroică pe care și-a asumat-o șeful PSD zilele trecute, când a anunțat că s-a terminat ”perioada de pace.” Este în negare. Și amenință. Instituțiile statului, pe președinte, pe care îi consideră vinovați de ”mizeriile care nu se mai termină.”

Crede că poate evita deznodământul. Că se va dovedi mai puternic și mai abil decât predecesorii săi. ”Continuăm ceea ce am început, rezistând la atacuri, și noi și familiile noastre,” a declarat, miercuri. Nu îl prind discursurile mobilizatoare. Doar când vorbește umil, împăciuitor și zâmbește imperceptibil, șiret, știm că se simte în apele sale. Nu mai este cazul.

Există trei motive pentru care Liviu Dragnea se simte sub asalt. Primul și cel mai important este DNA. După o lungă și suspectă perioadă de inactivitate și tăcere, procurorii anticorupție s-au decis să scormonească serios în afacerile șefului PSD și să vorbească despre ele.

De ce a fost nevoie ca jurnaliștii de la RISE să publice mai multe investigații despre păienjenișul de achiziții și investiții făcute de prietenii lui Liviu Dragnea în Teleorman și în Brazilia, pentru ca DNA să ne anunțe că le are în atenție de ani buni? Nu ni s-a dat nicio explicație. Întrebarea este cu atât mai relevantă cu cât procurorii au decis, joi, urmărirea penală împotriva lui Adrian Gâdea, unul dintre oamenii de încredere ai președintelui Camerei Deputaților, pentru fapte petrecute cu mai bine de trei ani în urmă.

După cum reiese din comunicatul DNA, capetele de acuzare împotriva lui Gâdea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, și a doi colaboratori sunt cât se poate de clare. Au închiriat lacul Belina și brațul Pavel al Dunării unei firme, pentru un preț infim, ”fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean.”

Nu este nevoie să fii procuror sau jurnalist de investigație ca să îți dai seama că închirierea a 80 de hectare de fond piscicol pentru 1500 de euro pe lună ascunde ceva necurat. Iar dacă mai adaugi la asta și informația că este vorba de locurile preferate de pescuit ale lui Dragnea, care fuseseră transferate de la Apele Române la CJ Teleorman cu doar două luni în urmă, este evident că tranzacția ar fi trebuit să intre instantaneu pe radarul instituțiilor.

Și atunci de ce a fost nevoie să treacă mai bine de trei ani ca investigatorii să înceapă urmărirea penală? Să dovedești că închirierea s-a făcut ”fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean” este floare la ureche chiar și pentru un procuror începător. Un procuror DNA ar fi trebuit să finalizeze dosarul și să-l trimită în instanță în doi timpi și trei mișcări.

De asemenea, de ce a trebuit să treacă un an și jumătate (chiar doi ani și jumătate, dacă îi credem pe cei din PSD) de la începerea investigațiilor asupra afacerilor Tel Drum (și nu numai) ca să-i vedem intrând la DNA pe trei dintre oamenii cheie - Marian Fișcuci, Adrian Simionescu și Florinel Marinaș - și încă într-un alt dosar, și acela vechi? Iar dacă au mai fost chemați în trecut și nu am știut, de ce abia astăzi a fost nevoie să-i vedem la față?

Ceea ce nouă ne scapă s-ar putea ca Liviu Dragnea să înțeleagă foarte bine. Iar concluzia care îl irită, după schimbarea de atitudine a procurorilor, ar putea fi că i-a expirat imunitatea. Fapte pentru care a fost convins, până de curând, că nu va fi tras niciodată la răspundere au început să fie luate la mână. Asociați despre care era convins că nu vor fi chemați în veci să-și explice succesul nebun în afacerile cu statul, dar și conexiunile cu liderul PSD, scriu și scriu, pagini întregi.

Nu putem să trecem mai departe fără să ne uităm în urmă, la anii în care actualul șef al PSD își privea colegii cum iau, unul câte unul, drumul DNA pentru a-și justifica averile, în timp ce el dădea explicații doar în dosarul ”Referendumul”. Acum, nu mai există niciun dubiu că Dragnea a mizat pe enorm de multă toleranță pentru afacerile pe care le derulează, cel puțin oficial, familia sau prietenii săi foarte apropiați.

Rămâne încă un mister cum i-a ieșit atât de bine, atâția ani, în timp ce alte nume grele din politică și din afaceri, care au încercat scheme similare, au eșuat lamentabil. Dragnea s-a dovedit mult mai performant, din acest punct de vedere, decât numeroși colegi care l-au privit de sus, cu condescendență și chiar cu dispreț.

Dacă s-a bazat în primul rând pe protecția unor structuri de informații, pe a unor magistrați-șefi, sau pe amândouă, este încă neclar. Indiferent de variantă, însă, ar fi ironic să își fi pierdut scutul de protecție doar după ultimul atac dat de unii dintre aliații săi împotriva Laurei Codruța Kovesi. Fără momentul de vulnerabilitate pe care i l-au creat șefei DNA, fără împingerea ei într-un colț, din care să nu mai aibe de ales, poate că situația nu s-ar fi schimbat radical.

Indiferent, însă, cât de mult s-ar mobiliza acum procurorii, cu greu i-ar putea crea o problemă lui Liviu Dragnea pe termen scurt. Una de imagine, da. Legală, foarte greu. Anchetele durează, este nevoie de timp pentru a închega dosarele care ar fi trebuit făcute cu ani în urmă, adică la scurt timp după comiterea infracțiunilor. Va dura multă vreme până ce, eventual, vor ajunge în instanță și se vor încheia cu condamnări.

De ce este atunci îngrijorat liderul celui mai puternic partid și șef al Parlamentului? Al doilea motiv pentru care se simte sub asalt este că deschiderea dosarelor s-a produs simultan cu schimbarea de atitudine a Antenei 3, organul de propagandă al PSD dar și al său, personal, de care îl leagă vechi și bănoase relații.

Trădarea jurnaliștilor ”de casă” demonstrează că forțele mobilizate împotriva sa sunt mult mai numeroase, mai puternice și mai determinate decât se aștepta. Una este să se lupte cu ceea ce el numește ”SISTEMUL”, instituții conduse de oameni care i-au refuzat avansurile, dușmani tradiționali și previzibili și alta este să fie înjunghiat pe la spate, de trupeți pe care i-a omenit din plin de-a lungul timpului și a căror loialitate bine recompensată a considerat-o de nezdruncinat.

Așa se explică reacția nervoasă, după ce Antena 3 a început să difuzeze investigații despre afacerile familiei lui, pe un ton inchizitorial. De la RISE se aștepta la dezvăluiri compromițătoare, de la Antena 3, niciodată. Față de RISE a știut cum să reacționeze. Coincidență, ANAF a primit o sesizare despre ei la momentul potrivit. Antena 3 l-a luat pe nepregătite. Lor ce să le facă? S-a mulțumit să le bată cu degetul în microfon și să le spună în direct că speră "să fi meritat mizeria din ultimele două zile."

Dacă mai avea vreo speranță că foștii săi aliați de pe frontul manipulării și dezinformării se vor opri după cele două zile de dezvăluiri, semn că a fost un gest de obediență temporară față de o altă forță și nu de întoarcerea definitivă a armelor împotriva sa, s-a lămurit după răspunsurile înțepate pe care le-a primit de la Gâdea, Ursu și restul trupei.

”Dacă îi vom putea privi și ochii în clipa în care spune și face acele gesturi, eu cred că ori îl vom descoperi pe un Liviu Dragnea pe care nimeni nu l-a cunoscut până acum, ori, de fapt, ceea ce am văzut și cunoscut până acum este o uriașă minciună. Dacă acesta este Liviu Dragnea, să ne ferească Dumnezeu,” i-a transmis Adrian Ursu, pe post.

Și nu s-au mulțumit doar cu asta. Au continuat seria dezvăluirilor cu amănunte exclusive. Au făcut interviu cu un jurnalist brazilian care a vorbit despre faptul că Liviu Dragnea are afaceri din Brazilia ca despre o certitudine și că acest lucru este investigat de procurorii de acolo.

A fost cireașa pe tort după o serie mai lungă de materiale anti-Dragnea, care îl criticau direct, cum a fost cel al lui Radu Tudor, după căderea guvernului Grindeanu. Sau cel care a dezvăluit că premierul Tudose i-a spus în față șefului PSD că refuză să aplice noul program de guvernare. Și nici vorbă să se oprească aici. Nu trece vreo zi fără ca Antena 3 să-i prorocească șefului PSD noi nenorociri. Ultima: DNA s-ar pregăti să o audieze pe iubita sa, în dosarul ”Brazilia.”

Dar nu piruetele dezgustătoare ale unor jurnaliști care au contribuit din plin și deplin conștienți la operațiunea de spălare a creierelor, în urmă căreia Liviu Dragnea a ajuns la putere, sunt relevante. Ci faptul că ei nu ar fi devenit inchizitorii celui căruia i-au fost portavoce dacă nu ar fi primit ordin. Iar ordinul nu putea veni decât de la patronul lor, Dan Voiculescu.

Atacul Antenei 3 împotriva lui Dragnea este în egală măsură prea virulent și prea riscant (Dragnea controlează în continuare PSD) ca operațiunea să fi fost asumată de conducerea editorială, fără aprobarea patronului. Dependența financiară a trustului lui Voiculescu de generozitatea liderilor PSD este atât de mare încât nu există nicio îndoială că răzbunarea lui Dragnea i-ar costa enorm.

De ce o face Voiculescu? Există multe speculații, dar probabil că există un sâmbure de adevăr în cele care vorbesc de recunoștință pentru achitarea sa în dosarul de șantaj încheiat de curând. Dar mai ales pentru pedepsa (doar) cu suspendare primită de fiica sa, Camelia Voiculescu. Poate recunoștință și pentru eventuala eliberare condiționată, care ar putea fi pronunțată săptămâna viitoare.

În orice caz, este cert că Voiculescu nu ar fi avut curaj să lovească în Dragnea, cât este încă în funcție, dacă nu ar fi convins că zilele acestuia la vârful PSD sunt numărate. Până acum, Antena 3 a îndrăznit să atace lideri PSD doar după ce și-au pierdut funcțiile – studiu de caz, Victor Ponta. Schimbarea de atitudine atipică și extrem de riscantă ar putea fi cu greu explicată altfel decât printr-o ofertă de nerefuzat care i-a fost făcută lui Voiculescu, combinată cu garanții ferme că insurecția anti-Dragnea va fi un succes.

Evident, Liviu Dragnea nu împărtășește convingerea lui Voiculescu și este de așteptat să continue să dea replici usturătoare Antenei 3 când vor continua dezvăluirile. Nu este exclus ca, la nervi, șeful PSD să le dea o lecție, dezvăluind direct sau ”pe surse” care îi sunt datoare vândute, ce au primit Antena 3 sau jurnaliștii săi de la partid și de la stat.

Indiferent dacă va avea sau nu atâta curaj, un lucru este cert. Dragnea nu are cum să ignore semnalele dat de Voiculescu și mașinăria sa de propagandă. În primul rând, pentru că îi confirmă că adversarii au format masă critică și că sunt o forță redutabilă, dacă au reușit să-l determine și pe Voiculescu să-și riște pielea pentru ei.

Cel mai grav, atacurile Antenei 3 mușcă rău din PSD. Pe de o parte, partidul va fi afectat ca imagine dacă împotriva șefului PSD va începe o campanie pe tipicul celor care erau rezervate până acum doar dușmanilor personali ai familiei Voiculescu.

Pe de altă parte, dacă plutonul de tele-execuție continuă să-l toace mărunt, Liviu Dragnea își va pierde mult din forța și din autoritatea în partid. Pentru că mulți vor interpreta atacurile Antenei 3 ca pe un semn divin că ”se dorește” cu orice preț debarcarea șefului PSD. În cartea de vrăji a social-democraților un atac atât de neobișnuit echivalează cu un blestem de moarte.

Al treilea motiv de neliniște pentru Liviu Dragnea se leagă de aceeași temere că pierde controlul asupra partidului. El se numește Mihai Tudose. Chiar dacă nu contenește să îl laude, liderul PSD nu are cum să fie fericit că premierul i-a blocat cele mai importante proiecte propuse noului cabinet. Practic, după doar câteva săptămâni de când Tudose s-a instalat la Palatul Victoria, puterea lui Dragnea de a-i impune agenda este chiar mai mică decât a fost în ultimele zile ale guvernului Grindeanu.

Fermitatea cu care Tudose a promis la Bruxelles, dar și la întâlniri private cu ambasadorii occidentali, că nu va exista impozit pe cifra de afaceri, taxă de solidaritate și nici un nou asalt împotriva justiției se adaugă atacurilor DNA și ale Antenei 3 și semnalează activiștilor PSD că ”regele” este aproape gol. Că Dragnea nu mai controlează deciziile principale ale guvernului și nici propriul destin politic.

Iar dacă până și un consilier al premierului, fie el și Eugen Teodorovici, și-a permis să critice o investiție de suflet a liderului suprem, stadion de 12 milioane de euro la Alexandria, înseamnă că lucrurile sunt chiar mai avansate decât au crezut.

Este Dragnea, deja, istorie? Așa se pare. Dar nu este exclus să aibă un as în mânecă. Deocamdată se mulțumește să amenințe șefii de instituții că știe lucruri despre ei. Dacă asta e ultima sa carte, e slabă. Cum o s-o joace, dacă Antena 3 e deja în cealaltă tabără?

Ar putea miza pe altceva? Da. Ca și în cazul lui Ponta, plecarea lui Dragnea din fruntea PSD nu este doar decizia sa. În final, nu va conta doar ce este Dragnea dispus să facă pentru a rămâne la putere, ci și cum vor acționa cei ce au profitat alături de el și care îl protejează de multă vreme.

Partenerii noștri