Editorial De-a râsu'-plânsu' cu PNL

Data publicării:
Mihai Tudose
Mihai Tudose
Europarlamentar
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Mihai Tudose a fost prim-ministru al României, și este europarlamentar social-democrat.
mihai tudose, portret
Sursa Mihai Tudose/Facebook

La o zi după ce un lider local al PNL, prim-vicepreședinte la Vrancea, a picat Bac-ul, la 42 de ani, cu nota 3,60 la Limba și Literatura Română, partidul Brătienilor și al Ralucăi Turcan a mai căzut un test major. Atât la nivel de comunicare, cât și de program politic. Liberalii cu altoi fesenist și-au lansat campania electorală și manifestul cu care atacă cele două rânduri de alegeri, locale și parlamentare.

Iureșul a fost bine surprins de Radu Tudor: "vibrațiile și energia evenimentului mă duc cu gândul la Cățeaua Leșinată, nu la Clubul Diplomatic". Cât despre ceea ce s-a spus, am rămas cu impresia unei secte rupte de realitate, care vorbește pentru sine, într-un exercițiu de a se auto-convinge că știe și poate.

Va rămâne de pomină înșiruirea de obiective mărețe propuse pentru următorul deceniu. Până și comuniștii se mulțumeau cu planificarea pe cincinale.

Uite că PNL a inventat dublul cincinal! Mai rămâne să facă rost de bani pentru a construi tot ce și-au propus.

Văd că deocamdată baza de discuție sunt fondurile europene. Înainte să vorbească de un Plan Marshall de vreo 100 de miliarde de euro, era bine să-și întrebe colegii din Parlamentul European când, cum și câți din acești bani vor ajunge efectiv în România. Am atras atenția în mai multe rânduri, în articolele găzduite de Digi.ro, asupra incertitudinilor legate de fondurile UE pentru relansare economică și, mai ales, asupra necesității unei atitudini pro-active a Guvernului și a elaborării urgente a planului național de redresare.

Așteptam ca la non-evenimentul de ieri să aflăm măcar câteva elemente din acest proiect național de stimulare a economiei. În schimb, ne-am pomenit cu niște parascovenii de ageamii care-i iau pe români de proști grămadă: peste 5 ani, vom avea salarii ca-n Italia, iar peste 10 ani vom circula pe 3000 de km de autostradă nou-nouță și pe 3000 de km de cale ferată modernizată, asta după zburdatul cu metroul până la Aeroportul Otopeni și de-a lungul Clujului.

Cei cărora nu le place viteza vor avea la dispoziție 7000 de km de drumuri județene și 20.000 km de drumuri locale reabilitate. În același timp, se va construi Canalul Siret-Bărăgan, lung de 200 de km. Și se vor termina, desigur, și cei 407 km de șosele și poduri în lucru, între care, spre liniștea mea, și podul peste Dunăre de la Brăila.

Nu lipsesc nici cele 3 spitale regionale - asta văd că devine regulă: nu se mai poate program electoral fără 3 spitale regionale! Totodată, vor fi renovate mii de școli și sute de spitale, se vor construi zeci de cămine studențești și de campusuri școlare și vor zbârnâi parcurile eoliene.

Copiii vor primi vouchere pentru rechizite, studenții bani să-și facă firme, pensionarii vouchere pentru masă caldă - dar numai cei peste 75 de ani, așa scrie la program, până atunci pofta-n cui...

Ce mai, "se schimbă paradigma de dezvoltare", apare "un nou model de creștere economică", "se turează motoarele"!

Un program cu adevărat complet cuprinde, desigur, și auto-critica, așa încât să lase opoziția fără obiectul muncii.

"Vremea în care politicienii promiteau marea cu sarea, luna de pe cer și ofereau praful de pe tobă trebuie să înceteze" - a concluzionat premierul Ludovic Orban, după ce ne-a somat să ieșim din "mlaștina demagogiei" și să mai terminăm cu "discursul SF". E clar că peneliștii și-au repetat discursul în oglindă...

Din păcate, nu mai ține de economie, ci de psihiatrie. Au mai avut liberalii - ăia vechi, liberalii pe bune, "părinții fondatori" - un caz, pe D. A. Sturdza, în tinerețe secretar personal al lui Cuza, apoi de patru ori prim-ministru, om destoinic la viața lui, dar care în ultimul mandat ajunsese să latre în patru labe printre miniștri, în ședințele de guvern. A pus regele Carol I să fie dus la Paris, la consult. "Ce funcție îndeplinește acest domn în țara lui?", ar fi întrebat medicul, potrivit relatării răposatului liberal Dan Amedeo Lăzărescu. "Prim-ministru", au răspuns însoțitorii bietului Sturdza. "Dar de câtă vreme este prim-ministru?" "De doi ani, dar a mai fost înainte încă vreo zece ani". "Păi e nebun de zece ani!" a exclamat medicul. Și a concluzionat: "Fericită țara care poate să aibă un prim-ministru nebun și-l ține zece ani".

Să nu fie ereditar, Doamne ferește!

Partenerii noștri
Playtech
Țara din Europa în care președintele se schimbă anual, nu este ales de popor și are un rol simbolic: cum...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, apel către Marcel Ciolacu pentru a-și recupera băieții: ”Legea nu se aplică, copiii mei...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
Ceasul a aparținut căpitanului Arthur Rostron, cel care a salvat 700 de oameni după scufundarea Titanicului FOTO The Independent
Prețul record cu care a fost vândut ceasul căpitanului care a salvat 700 de supraviețuitori de pe Titanic
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
James Van Der Beek, idolul adolescenților din anii '90, are cancer. Tatăl a 6 copii, acesta nu și-a anunțat...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului